Πώς να διατηρήσουμε την καλή ψυχική μας υγεία κατά τη διάρκεια του κορωνοϊού

Μια συμβουλευτική ψυχολόγος μας δίνει 14 χρήσιμες συμβουλές.

Article featured image
Article featured image

Από τη Θεογνωσία Μεϊτανή, Εγγεγραμμένη Συμβουλευτική Ψυχολόγο, MSc

Η εκδήλωση του νέου κορωνοϊού COVID-19, χωρίς αμφιβολία, έχει προκαλέσει σε πολλούς από εμάς άγχος, φόβο και ανησυχία. Αναμφίβολα, αυτά τα έντονα συναισθήματα που επικρατούν τις τελευταίες ημέρες, ο φόβος, το άγχος και η ανησυχία, μπορεί να είναι συντριπτικά για τη ψυχική μας υγεία, ειδικότερα στα άτομα τα οποία παρουσίαζαν από προηγουμένως έντονο αίσθημα άγχους ή ανησυχίας.

Η εκδήλωση της νόσου μπορεί να μας προκαλέσει ανησυχίες σχετικά με τη δική μας υγεία, ή την υγεία των παιδιών μας και της οικογένειάς μας, ειδικότερα των μελών της οικογένειάς μας τα οποία ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Η έντονη ανησυχία, μπορεί να μας προκαλέσει άγχος, θλίψη, προβλήματα ύπνου και διατροφής, να επιφέρει κατάχρηση ουσιών, ή ακόμη και να μας προκαλέσει κρίσεις πανικού.

Το να διατηρήσουμε τη ψυχική μας υγεία κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι πολύ σημαντικό έτσι ώστε να μπορέσουμε να φροντίσουμε και για τη σωματική υγεία και τη δική μας αλλά και των αγαπημένων μας.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η διαχείριση του στρες και της ψυχοκοινωνικής μας ευημερίας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου είναι εξίσου σημαντική με τη διαχείριση της σωματικής μας υγείας.

  • Αποδέξου τα συναισθήματα που βιώνεις και υπενθύμισε στον εαυτό σου ότι η κατάσταση που επικρατεί είναι καινούρια για όλους μας, έτσι ο καθένας από εμάς αντιδρά διαφορετικά και το να βιώσουμε αρνητικά συναισθήματα είναι φυσιολογικό.
  • Εάν οι ειδήσεις σού προκαλούν έντονο άγχος και ανησυχία, σταμάτα να ενημερώνεσαι συνεχώς από την τηλεόραση και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.
  • Εάν είσαι σε αυτοπεριορισμό επικοινώνησε τηλεφωνικά ή μέσω διαδικτύου με τα αγαπημένα σου άτομα τα οποία σε κάνουν να νιώθεις ευχάριστα.
  • Κράτησε τον εαυτό σου απασχολημένο με διάφορες δραστηριότητες που σε χαλαρώνουν.
  • Κάνε ένα διάλειμμα από τις ειδήσεις και άκουσε την αγαπημένη σου μουσική.
  • Αφιέρωσε χρόνο στην ηρεμία σου μέσα από διαλογισμό και τεχνικές χαλάρωσης.
  • Κράτα ένα ημερολόγιο για να γράφεις τα πράγματα για τα οποία είσαι ευγνώμων (ναι, σίγουρα υπάρχουν ακόμη και σε αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε και χρειάζεται να εστιάσουμε σε αυτά).
  • Πέρνα χρόνο στη φύση. Προσπάθησε να εξασκηθείς στην ενσυνειδητότητα η οποία θα σε βοηθήσει στη διαχείριση του άγχους. Μια άσκηση που μπορείς να δοκιμάσεις στη φύση είναι η εξής: Βγες έξω για μια βόλτα και προσπάθησε να βρεις όσα περισσότερα αντικείμενα μπορείς με το πρώτο χρώμα του ουράνιου τόξου, κόκκινο (π.χ. μια πασχαλίτσα ή ένα κόκκινο λουλούδι). Κάθε φορά που εντοπίζεις ένα κόκκινο αντικείμενο παίρνε μια βαθιά αναπνοή. Κάνε το ίδιο για όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο, πράσινο, γαλάζιο, μωβ, μπλε). Στη συγκεκριμένη άσκηση μπορείτε να εντάξετε και τα παιδιά σας.
  • Ξεκίνα μια νέα ασχολία στο σπίτι (π.χ ζωγραφική, yoga, διαλογισμό, συγγραφή).
  • Φρόντισε να ενυδατώνεσαι και να τρως υγιεινά.
  • Προσπάθησε να εντάξεις την άσκηση στην καθημερινότητα σου, είτε στο σπίτι είτε έξω στη φύση.
  • Προσπάθησε να έρχεσαι σε επαφή με τον ήλιο όσο περισσότερο γίνεται (να βγαίνεις βόλτες έξω στη φύση και όταν είσαι στο σπίτι να έχεις ανοιχτά τα παράθυρα).
  • Σταμάτα να καταστοφολογείς. Προσπάθησε να παραμείνεις ψύχραιμος, θετικός και να διατηρήσεις την ελπίδα σου.
  • Λόγω του ότι μας έχει ζητηθεί να μείνουμε στα σπίτια μας, είναι πολύ πιθανόν να νιώσεις ότι είναι πιο δύσκολο να φροντίσεις για τη ψυχική σου υγεία και ευεξία. Σε αυτή την περίπτωση καλό είναι να ζητήσεις βοήθεια από κάποιον ειδικό και να διευθετήσεις συνεδρία μέσω διαδικτύου έτσι ώστε να δώσεις στον εαυτό σου τη φροντίδα που χρειάζεται.



    Φωτογραφία: Priscilla Du Preez / Unsplash

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ