Τι (ακριβώς) σημαίνει η λέξη καραντίνα;

Πότε ακούστηκε πρώτη φορά και ποια η προέλευσή της.

Article featured image
Article featured image

Στην Κίνα το βίωσαν πριν περίπου δύο μήνες, ενώ η υπόλοιπη Ευρώπη βιώνει -μετά από δεκαετίες- πρωτόγνωρες καταστάσεις εγκλεισμού και περιορισμού, πολλές φορές επιβεβλημένου από το στρατό, με την ελπίδα να σπάσει επιτέλους η αλυσίδα μετάδοσης του κορωνοϊού Covid-19.

Από χθες (15/3) και η Κύπρος μπήκε σε καραντίνα κλείνοντας τις εισόδους της, αλλά και κάθε μορφής επιχείρηση που συνωστίζεται κόσμος. Πώς προέκυψε ωστόσο η «καραντίνα» στις ζωές μας;

Η λέξη «καραντίνα» σημαίνει περιορισμό στην κυκλοφορία ανθρώπων και εμπορευμάτων και στοχεύει στην αποτροπή της εξάπλωσης μιας ασθένειας και των παρασίτων.

Συχνά σχετίζεται με την ασθένεια και την αρρώστια, καθώς η καραντίνα εμποδίζει την κυκλοφορία αυτών που έχουν εκτεθεί σε μια μεταδοτική ασθένεια, αλλά δεν έχουν επιβεβαιωμένη ιατρική διάγνωση.

Ο όρος χρησιμοποιείται συχνά ως συνώνυμο με την ιατρική απομόνωση, η οποία εφαρμόζεται σε άτομα που νοσούν από μεταδοτική ασθένεια και ως εκ τούτου απομονώνονται από τον υγιή πληθυσμό.

Η προέλευσή της είναι ιταλική και προέρχεται από μία ενετική παραλλαγή της λέξης quaranta giorni (σαράντα μέρες). Οι σαράντα μέρες αναφέρονται στην υποχρεωτική περίοδο απομόνωσης που επέβαλε η Ενετική Δημοκρατία (1347-1353) σε πλοία και το πλήρωμά τους, κατά την επιδημία της Μαύρης Πανώλης που κόστισε τη ζωή σε πολλά εκατομμύρια ανθρώπων.

Η καραντίνα μπορεί να εφαρμοστεί σε ανθρώπους αλλά και σε πολλά είδη ζώων, καθώς και ως μέρος των συνοριακών ελέγχων σε μια χώρα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ