#ShareYourHomeOffice: Μοιράσου κι εσύ μια φωτογραφία του «νέου γραφείου σου»

Ένα από τα μέτρα που όλοι τηρούμε ευλαβικά είναι το #ΜένουμεΣπίτι. Μάλιστα, πολλοί (σε όσους το επιτρέπει η φύση της δουλειάς μας) έχουμε μεταφέρει και το γραφείο μας στο σπίτι, δημιουργώντας για όσο χρειαστεί ένα «νέο εργασιακό περιβάλλον».

Article featured image
Article featured image

Βιώνουμε όλοι μια πρωτόγνωρη εμπειρία και πρέπει να προσαρμοστούμε άμεσα στα νέα δεδομένα, υπακούοντας στον μέγιστο δυνατό βαθμό στα μέτρα προστασίας που έχουν εξαγγελθεί.

Σίγουρα δεν είναι εύκολα να μείνουμε περιορισμένοι στους 4 τοίχους ενός σπιτιού. Επιβάλλεται όμως να το κάνουμε! Και αφού θα το κάνουμε, ας το απολαύσουμε όσο γίνεται. Πολλοί από εμάς έχουμε φτιάξει ήδη τον μικρόκοσμό μας για το επόμενο διάστημα. Εν μέσω παιχνιδιών και παιδικών φωνών κάποιοι, εν μέσω μουσικής και κατοικίδιων ορισμένοι άλλοι, έχουμε στήσει το γραφείο μας και δουλεύουμε κανονικότατα.


Και αφού το κάνουμε, αφού το κάνουν πολλοί που γνωρίζουμε, σκεφτήκαμε να τους ζητήσουμε να μας στείλουν εικόνες για να τις μοιραστούμε μαζί σας, αλλά και δυο λόγια για τη φάση της κατ’ οίκον εργασίας.

10 φίλοι και αναγνώστες της CITY μοιράζονται μαζί μας το... προσωρινό «home office» τους!


Ανδρέας Παναγιώτου, Προγραμματιστής

Καθόλου άσχημα δεν μου φαίνεται το να δουλεύω από το σπίτι. Ok, επειδή έχουμε και το μωρό στο σπίτι, η ησυχία πολλές φορές διακόπτεται από τα κλάματά του ή τα γαβγίσματα του σκύλου, αλλά συνηθίζεις. Μου αρέσει, πάντως, που δεν πρέπει να σηκωθώ πολύ πρωί, να ντυθώ και να βγω από το σπίτι. Τώρα σηκώνομαι χαλαρά 20 λεπτά πριν, και μέχρι να κάνω τον καφέ μου, «είμαι δουλειά». Από την άλλη, όμως, είναι η απώλεια της άμεσης επικοινωνίας με τους συναδέλφους και αυτό κάποτε προκαλεί καθυστερήσεις στην επίλυση προβλημάτων.

Ανδρέας Παναγιώτου.jpg



Τάνια Νεοκλέους, δημοσιογράφος

Μετρώντας ήδη οκτώ μέρες στην απομόνωση του σπιτιού μου, για το μόνο που είμαι πλέον βέβαιη είναι πως νιώθω αρκετά περίεργα. Το μεγάλο γραφείο του τρίτου υπνοδωματίου ξεβολεύτηκε από τη θέση του και βρίσκεται πλέον στον χώρο της τραπεζαρίας. Πάνω σ’ αυτό είναι ένα λάπτοπ, ένα σημειωματάριο πάνω στο οποίο γράφω και σβήνω τα δεδομένα που ανατρέπονται συνεχώς μέσα στην ημέρα, ένα Proseptic Gel, τρία προηγούμενα τεύχη της Madame Figaro, μια κούπα με καφέ και ένα τασάκι που γεμίζει και αδειάζει γύρω στις τρεις φορές την ημέρα. Viber και Messenger σε παροξυσμό από τις ομαδικές συζητήσεις που έχουμε με τα κορίτσια για συντονισμό του τεύχους. Στο Youtube το τελευταίο άλμπουμ της Billie Eilish εναλλάσσεται με Lana Del Rey και Thrax Punks, όλα στη διαπασών. Οκτώ μέρες στην απομόνωση, μου λείπει ήδη η γλυκιά φασαρία του γραφείου και τα after work drinks αμέσως μετά το σχόλασμα. Οκτώ μέρες στην απομόνωση μού λείπει η ζωή εκεί έξω και η άνοιξη που φέτος μάς ήρθε σε λάθος εποχή.

90424550_251039825914274_8895546043668627456_n.jpg



Στέλιος Παπαπέτρου, Λειτουργός Νεολαίας

Οι πρωτόγνωρες συνθήκες που έχουμε βρεθεί απαιτούν ευελιξία έτσι ώστε να συνεχίσουμε να είμαστε παραγωγικοί αλλά και να έχουμε ένα σκοπό που θα μας βοηθήσει να αντέξουμε στην κοινωνική απομόνωση. Ευτυχώς, η δουλειά μου έχει ανταποκριθεί πλήρως στη νέα κατάσταση. Έχουμε ανεβάσει όλα μας τα αρχεία στο cloud, γυρίσαμε τα τηλέφωνα μας στα κινητά και εξυπηρετούμε έτσι το κοινό, ενώ αξιοποιούμε εφαρμογές όπως το Microsoft Teams για να συντονιζόμαστε μεταξύ μας. Η δυσκολία βρίσκεται στο γεγονός ότι εργάζεται και η σύζυγος μου από το σπίτι και έτσι πρέπει να είμαστε δημιουργικοί στο πως μπορούμε να απασχολούμε ταυτόχρονα και τον 4χρονο γιο μας που έχει ήδη πεθυμήσει φίλους και σχολείο!

89902795_652913718841851_7504082854305857536_n.jpg



Θεώνη Παναγή, δημοσιογράφος

Είμαι από τις περιπτώσεις που περιστασιακά δούλευα από το σπίτι, πολύ πριν από τον περιορισμό, και μέχρι πρόσφατα θεωρούσα πως το να εργάζεσαι από το δικό σου χώρο για μερικές μέρες, δεν είναι τόσο τραγικό. Βέβαια, κάτι τέτοιο προϋποθέτει αυτοπειθαρχία, σύνεση και σεβασμό (στους συναδέλφους, τον εργοδότη, αλλά και από την αντίπερα όχθη στον ίδιο τον εαυτό σου). Ωστόσο, αυτή τη φορά είναι λίγο διαφορετικά! Και ως -θα έλεγα- λίγο πνεύμα αντιλογίας, το «Μείνε στο σπίτι και δούλεψε από το σπίτι», με κάνει να νιώθω σαν να έχω απλά βυθιστεί στα Τάρταρα! Παρόλα αυτά, οι στιγμές που βιώνουμε είναι δύσκολες και όλοι οφείλουμε να περιοριστούμε για να σπάσουμε την αλυσίδα.

theoni panagi.jpg



Δημήτρης Πορτοκάλογλου, PR Leader

Δουλειά από το σπίτι; Στην αρχή παραξενεύεσαι και πιστεύεις πως είναι μια καλή αφορμή να αράξεις στον καναπέ σου μακριά από emails, δουλειά και τα διάφορα σχετικά της καθημερινότητας. Αλλά, σύντομα βαριέσαι... αντιλαμβάνεσαι πως η δουλεία μπορεί να γίνει διασκεδαστική και συνάμα παραγωγική. Υπάρχει μια πολύ λεπτή ισορροπία μεταξύ δουλειάς και personal time που στο σπίτι δεν διαχωρίζεται. Όλα είναι ένα ή όλα μπορούν να γίνουν ταυτόχρονα χωρίς να επηρεάζει το ένα το άλλο. Η δουλεία από το σπίτι σε ανανεώνει, σε κάνει να σκεφθείς με μεγαλύτερο πάθος και δημιουργικότητα, αφού με καθαρό μυαλό και σίγουρα χωρίς την πίεση του γραφείου, απελευθερώνεσαι. Δεν θα ήταν κακή ιδέα να ξεκινήσουμε να το βλέπαμε και σε μια πιο μόνιμη βάση... αφού είμαι σίγουρος πως θα έκανε τους ανθρώπους πιο ευτυχισμένους, απελευθερωμένους από στρες και άγχος με αποτέλεσμα να είναι πιο παραγωγικοί και δημιουργικοί.

Υ.Γ. Τα meetings με απαιτητικούς πελάτες (βλ. φώτο) δεν τα γλυτώνεις σίγουρα με κανέναν περιορισμό.

Δημήτρης Πορτοκάλογλου.jpg

Δημήτρης Πορτοκάλογλου1.jpg



Βαλεντίνος Ευρυπίδου, Digital Agency Director

Working from home:‌ Καταρχάς, η ημέρα μου γίνεται κατά 2 ώρες μεγαλύτερη, αφού μένω Λεμεσό και (υπό κανονικές συνθήκες) δουλεύω Λευκωσία. Περισσότερη ώρα, λιγότερη βενζίνη. Όσο αφορά τη δουλειά, δεν έχει αλλάξει κάτι αφού η δουλειά μου και της υπόλοιπης ομάδας είναι εξ ορισμού ψηφιακή. Slack, Gmail, Google Drive, BitBucket, Clickup και ακόμη 6-7 ψηφιακές υπηρεσίες, μας επιτρέπουν να συνεχίζουμε κανονικά σαν να μην άλλαξε κάτι.

homework.jpg



Μιχάλης Χριστοδούλου, PR Specialist

Βιώνουμε κάτι πραγματικά πρωτόγνωρο και παράλογο, που το μυαλό μας ακόμη δεν μπορεί να αποδεχθεί. Νιώθω πως κάποιος μας κάνει πλάκα, πως όλα αυτά είναι ένα όνειρο ή μέρος μιας ταινίας. Εμείς στη Red Wolf από την πρώτη στιγμή «μετακομίσαμε» το γραφείο στο σπίτι, δουλεύουμε με όλα τα μέσα, ίντερνετ, τηλεδιασκέψεις και social media. Πώς νιώθω; Ως «σπιτόγατος» υπέροχα, είχα χρόνια να κάτσω σπίτι και η εποχή μού επιτρέπει να δουλέψω από σπίτι. Η σκέψη μου όμως είναι στους ανθρώπους που δεν μπορούν να το κάνουν. Νιώθω τυχερός που μπορώ να περιοριστώ και να μείνω σπίτι. Αυτό. Ψυχραιμία και δύναμη σε όλους. Θα περάσει αυτό και όλοι θα βγούμε πιο δυνατοί!

Μιχάλης Χριστοδούλου.jpg



Γιάννης Πέτεβης, Digital Advertising

Δεν μου είναι κάτι πρωτόγνωρο το να εργάζομαι από το σπίτι. Μ’ αρέσει κιόλας. Ξυπνάω, κάνω καφέ, ετοιμάζω το «working station» μου (όπως το «βάφτισα») και δεν είμαι στο τρέξιμο ή στον δρόμο. Στην επιχείρηση που εργάζομαι και στον τομέα της διαφήμισης γενικά, το «working from home» είναι αρκετά διαδεδομένο και έχουμε όλοι στην διάθεση μας τα online εργαλεία που χρειαζόμαστε ώστε να γίνεται η δουλειά μας κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις. Ίσα ίσα που πολλές φορές, όντας πιο συγκεντρωμένος και πιο «άνετος», αφού βρίσκεσαι στον πιο οικείο σε εσένα χώρο, αποδίδεις και καλύτερα. Δεν έχεις «παρεμβάσεις», meetings που πετάγονται από το πουθενά κ.ο.κ. Τι μου λείπει; Η ανθρώπινη επαφή, αλλά αυτό το έχω χωνέψει πως θα το πεθυμήσω, εδώ και μέρες.

90317646_649094835892782_8944908747046649856_n.jpg



Γιάννης Κωνσταντίνου, IT manager

Είναι μια δύσκολη περίοδος και πρέπει όλοι, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, να βοηθήσουμε όπως μπορούμε για να περιορίσουμε και να σταματήσουμε την έξαρση του κορωνοϊού. Ένα από τα μέτρα που πήρε ο εργοδότης μου είναι η εργασία από το σπίτι, για όσους αυτό είναι εφικτό. Η τεχνολογία έχει εξελιχθεί τόσο, που η φυσική παρουσία στο γραφείο δεν είναι απαραίτητη. Με αυτό τον τρόπο προστατεύεις τον εαυτό σου και όλους τους άλλους από τον κίνδυνο διασποράς του ιού. Παράλληλα, η επιχείρηση δεν επηρεάζεται καθόλου καθώς λειτουργεί κανονικά και δεν ζημιώνει με κανένα τρόπο, Είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως οι επιχειρήσεις πρέπει να συνεχίσουν να δουλεύουν κανονικά γιατί διαφορετικά οι επιπτώσεις στην οικονομία θα είναι μεγαλύτερες από όσες πιθανόν να προκύψουν από τον κορωνοϊό. Στις λίγες μέρες που δουλεύω από το σπίτι μπορώ να πω πως έχει ενδιαφέρον. Το ζητούμενο είναι να υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ εργοδότη και εργαζομένου ούτως ώστε κανένας να μην εκμεταλλεύεται τις καταστάσεις. Να τηρούνται κανονικά τα ωράρια και να υλοποιούνται οι στόχοι και οι υποχρεώσεις.

Γιάννης Κωνσταντίνου.jpg



Γιώργος Περικλέους, Αναλυτής

Την πρώτη μέρα ήταν καλά. Μάλιστα, το γεγονός ότι δεν ξύπνησα από τις 6 το πρωί αλλά στις 8, χαλαρά με τις φόρμες και τον καφέ στο γραφείο του σπιτιού, φάνταζε ιδανικό. Τη δεύτερη μέρα τα πράγματα άρχισαν κάπως να αγριεύουν, αλλά ακόμα δεν ήταν άσχημο το ότι δούλευα χαλαρά από το σπίτι χωρίς να χτυπούν τηλέφωνα, να σε διακόπτουν 100 διαφορετικά πράγματα ταυτόχρονα και να χάνεις τη συγκέντρωσή σου κάθε 3 λεπτά. Σήμερα, 6η μέρα δουλειάς από το σπίτι (συμπεριλαμβανομένου σαββατοκύριακου), τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Ακόμα και ο παραμικρός ήχος μού αποσπά την προσοχή σε μία προσπάθεια να ξεφύγω κάπως από την κλεισούρα και τη μονοτονία. Ευτυχώς, κάποιες μέρες βολεύει και μαζευόμαστε με ακόμα 1-2 άτομα, δουλεύουμε μαζί, από απόσταση ασφαλείας, αλλά είναι μια κάποια παρέα.

Γιώργος Περικλέους.JPG


ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ