9 Κύπριοι του εξωτερικού μάς περιγράφουν τη ζωή με τον κορωνοϊό στις πόλεις που ζουν

Βαρσοβία, Νέα Υόρκη, Μπέρμιγχαμ, Πάτρα, Βερολίνο, Σικάγο, Λονδίνο, Λος Άντζελες και Χονγκ Κονγκ στην εποχή της πανδημίας, μέσα από τις περιγραφές 9 Κυπρίων που ζουν εκεί.

Article featured image
Article featured image

Πώς είναι η ζωή στους δρόμους, τι γίνεται στα σουπερμάρκετ, πόσο ανησυχεί ο κόσμος, πόσο χαμπαρίζει η εκάστοτε κυβέρνηση στην κάθε χώρα, πώς μοιάζει το κέντρο της πόλης, πόσοι και ποιο χρησιμοποιούν τις συγκοινωνίες, πόσο ο πανικός έχει καταβάλει τους ανθρώπους.

Σε μια κατάσταση παγκόσμιας πανδημίας καλό είναι να γνωρίζεις πώς αντιδρούν οι άνθρωποι στον πλανήτη, είτε για να παραδειγματίζεσαι θετικά από τη στάση των υπολοίπων είτε απλώς για να παρηγοριέσαι γνωρίζοντας ότι δεν το περνάς μόνο σου όλο αυτό που συμβαίνει.

Όπως και να το κάνουμε, η ανθρωπότητα και κυρίως οι νέοι άνθρωποι βιώνουν μια απίστευτα πρωτόγνωρη εμπειρία, με το πέρας της οποίας η ζωή μας σίγουρα δεν θα ‘ναι πια η ίδια. Ας ελπίσουμε πως όλο αυτό θα περάσει σύντομα και κυρίως όσο πιο ανώδυνα γίνεται.


ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ ΜΕΡΟΠΗ ΚΥΡΙΑΚΟΥ

Οι Νεοϋορκέζοι ζουν μεταξύ φόβου και πανικού... και του ανέκδοτου που έχει καταντήσει η έλλειψη χαρτιού τουαλέτας στις παντός είδους αγορές και πολυκαταστήματα... Είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον να κάνει κάποιος μια μελέτη στο τι αποφασίζουν οι άνθρωποι να ψωνίσουν στην περίπτωση μιας πανδημίας!

new york.jpg
Από το βαγόνι του τρένου στον σταθμό στους 34 δρόμους του Μανχάτταν, ένα υπερβολικά πολυσύχναστο μέρος προ κορωνοϊού


Μέχρι τη προηγούμενη βδομάδα τα πάντα διεξάγονταν κανονικά... παρόλη την ανησυχία που άρχισε να υπάρχει υπόκωφα. Όταν την Τετάρτη έπεσε το χρηματιστήριο και αποφάσισε η κυβέρνηση της χώρας να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να το ονομάσει πανδημία, άρχισαν όλα να κλείνουν σαν ντόμινο... σχολεία και πανεπιστήμια λειτουργούν πλέον μόνο διαδικτυακά, οι μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες λειτουργούν μόνο με το 10% των υπαλλήλων στα γραφεία και το υπόλοιπο 90% από το σπίτι.

Μέσα στην ατυχία μας σταθήκαμε τυχεροί με την τεχνολογία... ακυρώθηκαν εκδηλώσεις κτλ... Το Broadway ανέβαλε τις παραστάσεις του επ’ αόριστον...

Γενικότερα, μας βλέπω να μαζευόμαστε ακόμη περισσότερο γιατί αυτή είναι μόνο η αρχή...

new york 2.jpg


Μέχρι χθες οι ελλείψεις στα σουπερμάρκετ ήταν στα χαρτικά και τα καθαρίστηκα. Από σήμερα είναι και στο φαγητό... Δεν ξέρω τι συνέβηκε, αλλά αυτές οι φωτογραφίες είναι από σήμερα (Σάββατο), στις 7 το βράδυ, στο δεύτερο μαγαζί που μπήκα να πάρω γάλα... Τελικά, γάλα βρήκα στον πέμπτο μου σταθμό αναζήτησης!

Η μια φωτογραφία που στέλνω είναι από το βαγόνι του τρένου στον σταθμό στους 34 δρόμους του Μανχάτταν... Υπερβολικά πολυσύχναστο μέρος προ κορωνοϊού.



ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΡΣΟΒΙΑ Ο ΠΑΥΛΟΣ ΠΑΣΤΙΔΗΣ

Τες τελευταίες 3-4 μέρες εληφθήκαν κάμποσα μέτρα για την προστασία των πολιτών. Γενικά, δεν υπάρχει πανικός τζιαι ο κόσμος παίρνει τα πράματα σοβαρά τζιαι ήρεμα. Θέατρα, σινεμά, στάδια είναι κλειστά εδώ και λίγες μέρες, ενώ από σήμερα δεν λειτουργούν τα εστιατόρια και τα καφέ, και γενικά μέρη όπου συγκεντρώνεται πολύς κόσμος.

varso1.jpg



Δαμέ στη Βαρσοβία ο περισσότερος κόσμος μένει κλειστός στα σπίθκια του, πολλοί εκάμαν ψωνίσματα άφθονα για τυχόν περιορισμό δύο εβδομάδων στο να μεν βγαίνουν έξω, όπως είναι στην Κίνα σε μερικές περιοχές.

Τα γυμναστήρια, δυστυχώς, είναι ακόμα ανοιχτά. Όσοι έρχονται από ταξίδια μένουν σε καραντίνα για 14 μέρες. Από αύριο κλείνουν οι σιδηροδρομικοί σταθμοί. Οι τράπεζες τζιαι οι υπεραγορές είναι κανονικά ανοιχτές, οι πωλήτριες δουλεύουν με γάντια, το κάθε φραντζόλακι είναι πακεταρισμένο ξεχωριστά.

varso2.jpg



Σε είδη υγιεινής προστασίας δεν βρίσκεις αντιβακτηριακές κρέμες, δύσκολα χαρτί τουαλέτας, τζιαι που τα σήμερα μερικοί εφαρμόζουν ένα σχέδιο όπου ο κάθε πολίτης έχει περιορισμένα προϊόντα για αγορά, έτσι ώστε να μπορεί ο καθένας να έσιει τον κατάλληλο εξοπλισμό σπίτι του.

Στα φαρμακεία απαγορεύεται η είσοδος, αλλά υπάρχει κανονική εξυπηρέτηση από παραθυράκια.


ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΡΚΑΣ

Στο Λονδίνο, όπως ξέρετε, τα μέτρα πρόληψης κατά της εξάλειψης του κορωνοϊού είναι πολύ λιγότερο αυστηρά απ’ ότι στις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης.

Τα pubs και τα καφέ γεμάτα. Το underground εξακολουθεί να μεταφέρει εμάς και μαζί μας τον ιό από άκρη σε άκρη της πόλης. Πολύς κόσμος -όποιος μπορεί- δουλεύει από σπίτι.

Η δική μου εταιρεία μας έχει στείλει να δουλέψουμε όλοι από σπίτι μέχρι μέσα Ιουνίου. Δεν έχουν όμως όλες οι εταιρίες την ίδια οικονομική ευχέρεια.

london.jpg


Άκουσα χθες για απολύσεις αλλού. Για εταιρείες που κλείνουν. Οι Άγγλοι διακατέχονται από μια στωικότητα σε τέτοιου είδους περιπτώσεις τύπου «Keep Calm & Carry On». Αυτή τη φορά, όμως, η στωικότητα τους είναι -κατά τη γνώμη μου- αφέλεια, έως και επικίνδυνη. Ποιο σωστό θα ήταν το: Stay Home and Carry On.

Αλλιώς, πολύ φοβάμαι ότι σε 3-4 εβδομάδες θα γίνουμε μια νέα Ιταλία και οι γιατροί θα πρέπει να παίζουν ρουλέτα καθημερινά ως προς το ποιανού τη ζωή να σώσουν... Ελπίζω να κάνω λάθος... Καλή μας τύχη, ολονών... Θα τη χρειαστούμε...


ΑΠΟ ΤΟ ΣΙΚΑΓΟ Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΑΒΒΑ

Σε ολόκληρο το state (Illinois) έχει επιβεβαιωμένα 32 κρούσματα, με τα περισσότερα να είναι στο Σικάγο. Τα σχολεία έχουν κλείσει από την Τρίτη. Οποιοδήποτε event με πάνω από 250 άτομα αναβάλλεται επ’ αόριστον.

chicago 3.jpg


Ενθαρρύνουν τους πάντες να μείνουν σπίτι μέχρι να ηρεμήσουν τα πράγματα. Στα σουπερμάρκετ υπάρχει έλλειψη από χαρτί υγείας και αντισηπτικά. Γενικά, υπερβάλλουν λίγο σε αυτό τον τομέα -αγόρασαν μεγάλες ποσότητες από είδη πρώτης ανάγκης.

chicago 2.jpg
Τϊγκα τα σουπερμάρκετ, σε ώρα που υποτίθεται ο κόσμος έπρεπε να δουλεύει


Η εταιρία μου έβγαζε κάθε μέρα και άλλο policy με σκοπό να ενημερώσει τους υπαλλήλους. Σήμερα (Σάββατο), ανακοινώθηκε ότι όλο το προσωπικό θα δουλεύκει remote -από το σπίτι δηλαδή. Επίσης, απαγορεύσαν όλες τις πτήσεις, διεθνείς και εσωτερικές (είχα πτήση τη Δευτέρα για Washington, για πελάτη, και μας είπαν μας να την ακυρώσουμε).

chicago.jpg
Τα ράφια στα οποία υπήρχαν κονσέρβες, χαρτί υγείας, ψωμί, μακαρόνια και ρύζι, είναι πλέον άδεια


Γενικά, υπάρχει μια φοβία στον κόσμο -αλλά παράλληλα φαίνεται ότι όλοι είναι σωστά ενημερωμένοι. Επίσης, την Κυριακή είναι η καθιερωμένη μέρα που γιορτάζεται το St Patricks και γενικά γίνεται παρέλαση κτλ. Ακυρώθηκε και αυτό και γενικά τα πάντα, όλα τα αθλητικά events (NBA κλπ). Επίσης, σήμερα ο Τραμπ ανακοίνωσε national emergency.

Θα παραλύσουν όλα τις επόμενες μέρες, για τουλάχιστον μέχρι το τέλος του μήνα. Συνέχεια αλλάζει η κατάσταση και κάνουν ενημερώσεις.



ΑΠΟ ΤΟ ΜΠΕΡΜΙΓΧΑΜ Η ΝΑΤΑΛΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Γενικά στην Μεγάλη Βρετανία, όπως ήδη ξέρετε, τα μέτρα είναι ελάχιστα. Λειτουργούν όλα κανονικά, αλλά ο πανικός έχει κυριεύσει.

Τα supermarket είναι συνεχώς γεμάτα και τα ράφια συνεχώς άδεια. Ψωνίζουν λες και δεν υπάρχει αύριο, γιατί μάλλον έτσι νιώθουν. Δεν υπάρχουν ούτε κονσέρβες, ούτε χαρτί υγείας, ούτε καμία ξηρά τροφή. Ο κόσμος περιμένει ουρές έξω από τις μεγάλες αλυσίδες για να πάρει τα απαραίτητα. Για να καταλάβεις, παραγγείλαμε χαρτί υγείας από το ebay.

Birmingham.jpg
Άδεια τα ράφια των υπεραγορών, σχεδόν καθημερινά. Φωτογραφία από την μεγάλη αλυσίδα ASDA


Εμείς πάμε κανονικά στις δουλειές μας, λες και δεν συμβαίνει τίποτα. Μάλιστα ο σύντροφός μου –που εργάζεται στο αεροδρόμιο- δεν έχει λάβει καμιά ιδιαίτερη οδηγία προστασίας.

Δεν ξέρω αν ισχύει η θεωρία πως η Βρετανία ακολουθεί μια ακραία τακτική αντιμετώπισης του ιού, αλλά και αυτή να μην είναι η πολιτική, αυτό θα γίνει στο τέλος αφού η πλειοψηφία των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου θα κολλήσουμε τον ιό.

Μάλιστα ο Πρωθυπουργός δήλωσε πρόσφατα το ανήκουστο «ετοιμαστείτε να χάσετε άτομα που αγαπάτε, πριν την ώρα τους»
.

Το θέμα είναι πως οι περισσότεροι μπορούν να εργαστούν μια χαρά και από το σπίτι, αλλά δεν τους αφήνουν. Πρόσφατα, σταμάτησαν να κάνουν και το τεστ σε όσους έχουν ήπια συμπτώματα, παροτρύνοντάς τους απλώς να μένουν στο σπίτι.



ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ Ο ΣΟΦΟΚΛΗΣ ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ

Όπως όλα στην Ελλάδα, έτσι και ο κορωνοϊός άργησε λίγο να μας ανησυχήσει. Στην Πάτρα ειδικά με το καρναβάλι εν όψει, τίποτα δεν έμοιαζε ποιο σημαντικό. Η εμφάνιση του πρώτου κρούσματος στάθηκε αφορμή να ακυρωθούν όλα, ωστόσο ο κόσμος δεν σταματούσε να έρχεται στην πόλη, γεγονός που έκανε την πόλη πυρήνα του ιού.

Άδεια, μία από τις κεντρικότερες πλατείες της Πάτρας.jpg
Άδεια, μία από τις κεντρικότερες πλατείες της Πάτρας


Και πάλι, όμως, τότε ακόμη δεν είχαμε λάβει σοβαρά υπόψη ούτε τις προειδοποιήσεις ούτε την έξαρσή του. Σήμερα, αρκετές εβδομάδες μετά, οι περισσότεροι Κύπριοι φοιτητές επέστρεψαν στην Κύπρο και μπήκαν σε υποχρεωτική καραντίνα για 14 μέρες και όσοι μείναμε πίσω προσπαθούμε να μην κυκλοφορούμε πολύ.

Ελάχιστοι κυκλοφορούν πλέον στους δρόμους της πολης.jpg
Ελάχιστοι κυκλοφορούν πλέον στους δρόμους της πολης

89470273_2703271186574817_6075533386846306304_n.jpg


Οι κεντρικοί δρόμοι της πόλης είναι άδειοι και με τα τελευταία μέτρα δεν λειτουργεί απολύτως τίποτα, πέραν από τα supermarket και τα φαρμακεία.

Υπάρχουν ώρες της ημέρας που η πόλη θυμίζει πόλη φάντασμα. Όλα κλειστά. Άνθρωποι κυκλοφορούν με μάσκες και γάντια και κανείς δεν αγγίζει κανέναν. Ας μη συζητήσουμε πως όσοι τολμούν να βγουν έξω για να πάρουν ένα καφέ, έχουν παραμάσχαλα το αντισηπτικό απολυμαίνοντας μέχρι τον barista.



ΑΠΟ ΤΟ ΛΟΣ ΑΝΤΖΕΛΕΣ Ο ΗΣΑΪΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

Οι φωτογραφίες είναι από τις αλυσίδες Cotsco και Ralph, αλλά παντού στην πόλη αυτή η κατάσταση επικρατεί. Μετά από αρκετή καθυστέρηση, οι Αρχές ανακήρυξαν τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αλλά το κρούσματα ήταν ήδη πολλά και χρειάστηκαν μόλις 3 εβδομάδες.

89731527_1363786973822647_2759207357408870400_n.jpg

Κονσέρβες και ξηρά τροφή φεύγουν πρώτα από τα ράφια.jpg
Κονσέρβες και ξηρά τροφή φεύγουν πρώτα από τα ράφια.

Δουλεύω part time, ψωνίζοντας για κόσμο και παραδίδοντας τα ψώνια τους στο σπίτι, από τα supermarket της επιλογής τους. Πριν 3 εβδομάδες, όταν βρισκόμασταν ακόμα στην αρχή, ένας πελάτης μου παράγγειλε 16 κούτες με πόσιμο νερό. Τότε νόμιζα πως θα έκανε πάρτι, δεν ήξερα τι ερχόταν. Μάλιστα το ίδιο βράδυ, μετά που παρέδωσα την παραγγελία, σταμάτησα να πάρω αντισηπτικό χεριών και δεν υπήρχε ούτε για δείγμα, είχαν εξαντληθεί όλα.

Όσο αυξάνονταν τα κρούσματα οι πελάτες ζητούσαν τα ίδια πράγματα. Αντισηπτικά, καθαρό αλκοόλ και ύστερα πόσιμο νερό, χαρτί τουαλέτας, χαρτοπετσέτες ενώ λίγο αργότερα αγόραζαν δεκάδες κονσέρβες και ξηρά τροφή. Τις τελευταίες ημέρες ο πανικός γιγαντώθηκε.

89879572_269908880663913_3150139747456778240_n.jpg


Το 75% επιχειρήσεων έκλεισαν και εργάζονται από το σπίτι, ενώ το κτήριο που μένω έβαλε λουκέτο σε όλες τις υπηρεσίες, όπως γυμναστήριο, πισίνα και το εμπορικό κέντρο, με τον κόσμο να μένει κλεισμένος στο σπίτι.

Οφείλω να ομολογήσω πως μετά την απαγόρευση των πτήσεων προς την Ευρώπη από τον Τραμπ, με έχει καταβάλει ένας πανικός, αλλά προσπαθώ να το διαχειριστώ, ελπίζοντας πως όλο αυτό θα τελειώσει σύντομα.

Τα πράγματα είναι πραγματικά δύσκολα, γιατί πολλοί από εμάς είμαστε αυτοεργοδοτούμενοι και ο κατ’ οίκον περιορισμός μας στερεί τη δουλειά μας. Η αλήθεια δεν ξέρω πώς θα πληρώσουμε τις υποχρεώσεις μας και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί κάποιο σχετικό οικονομικό μέτρο.



ΑΠΟ ΤΟ ΒΕΡΟΛΙΝΟ Ο ΣΤΕΛΙΟΣ ΧΑΤΖΗΚΤΩΡΗΣ

Στη Γερμανία παρότι υπάρχουν αρκετά κρούσματα, τα πράγματα ακόμα είναι χαλαρά. Τουλάχιστον σε σχέση με τα μέτρα που ακούω να λαμβάνονται σε άλλες χώρες. Στο Βερολίνο, πάντως, επικρατεί μια βουβή ανησυχία. Έχουν ακυρωθεί όλες οι θεατρικές και μουσικές παραστάσεις.

2be0b67f71cd0ca0d41dc7989dc7b9849d4ec648f8e5fe292c82187a60ffef41.jpg
Η όπερα του Βερολίνου παραμένει κλειστή εδώ και μέρες


Πρόσφατα ακυρώθηκε και το γερμανικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου και αρκετές αθλητικές και πολιτιστικές διοργανώσεις.

Βέβαια τα γυμναστήρια, τα εστιατόρια, οι καφετέριες, τα καταστήματα και τα σουπερμάρκετ προς το παρόν λειτουργούν κανονικά. Μου κάνει εντύπωση πάντως που τα μέτρα είναι τόσο χαλαρά.

Και οι παραστάσεις που ακυρώθηκαν δεν μας είπαν 'σταματήστε τις πρόβες' ή 'περιοριστείτε σπίτι'. Προσωπικά παλεύω συνέχεια με τη λογική και το συναίσθημα, αλλά τα πράγματα φαίνεται να εξελίσσονται άσχημα.

Υπάρχει ένα μούδιασμα και μια αόρατη απειλή και πραγματικά δεν ξέρω πώς θα εξελιχθεί όλο αυτό.



ΑΠΟ ΤΟ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ Ο ΦΑΝΟΣ ΚΩΣΤΑ

Επέστρεψα στο Χονγκ Κονγκ πριν 4 μέρες. Όταν είχε φύγει, για να πάω πίσω στην Κύπρο τα πράγματα εδώ ήταν στο ζενίθ τους. Βιώναμε όσα βιώνει σήμερα η Ευρώπη. Καραντίνες υποχρεωτικές, όχι εθελοντικές. Δουλειά από το σπίτι, μούδιασμα, φόβος, άδεια σουπερμάρκετ, κλειστές επιχειρήσεις. Ήταν πολύ περίεργο.

89911750_495553901138757_2952771899827945472_n.jpg
Η πάλαι πότε πολύβουη λεωφόρος Lee Tung στην Wan Chai

Σήμερα τα πράγματα μοιάζουν να επανέρχονται σιγά-σιγά στους φυσιολογικούς ρυθμούς. Ακόμα νιώθεις να πλανάται στον αέρα ο φόβος, αλλά είναι πιο χαλαρά τα πράγματα.

Επιστρέψαμε και στο γραφείο, αλλά με βάρδιες και συγκεκριμένος αριθμός, για να μην γίνεται συνωστισμός. Μισές μέρες δουλεύουμε κανονικά από το γραφείο και μισές μέρες από το σπίτι.

Πιστεύω πως σύντομα η πόλη και ευρύτερα η χώρα θα επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ