Η viral φωτογραφία με το βαγόνι Covid-19 και η θεωρία που τη συνοδεύει

Κάποιοι πιστεύουν πως ο ιός όχι μόνο είναι κατασκευασμένος αλλά και ότι ήρθε στην Ευρώπη μέσω τρένου.

Article featured image
Article featured image

Με την έκτακτη κατάσταση ελέω κορωνοϊού να παρατείνεται και τις πληροφορίες να συρρέουν σχεδόν αφιλτράριστα, είναι τουλάχιστον αναμενόμενο πως διάφορες τρελές θεωρίες συνομωσίας θα βρουν εύφορο έδαφος για να αναπτυχθούν και να διασπαρούν.

Ανάμεσα στις διάφορες που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες στο διαδίκτυο είναι και μία φωτογραφία από ένα βαγόνι τρένου, το οποίο φαίνεται να φέρει πάνω του τη σήμανση COVID-19.

train.jpg


Η θεωρία θέλει το εν λόγω βαγόνι να μεταφέρει τον ιό, ο οποίος φυσικά κατασκευάστηκε σε κάποιο εργαστήριο με σκοπό να εξοντώσει τον πληθυσμό του πλανήτη, και αυτή η φωτογραφία είναι η τρανή απόδειξη.

Σύμφωνα, ωστόσο, με τα Ελληνικά Hoaxes, η σήμανση στην εν λόγω φωτογραφία είναι αποτέλεσμα επεξεργασίας.

Τι ισχύει:

Η εταιρία στην οποία ανήκει το τραίνο ονομάζεται GATX και έχει τη βάση της στο Ιλινόις των ΗΠΑ.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες υπάρχει συγκεκριμένη διάταξη στο πως απεικονίζονται οι πληροφορίες στα βαγόνια η οποία καθορίζεται από την Αμερικανική Ένωση Σιδηρόδρομων.

Αυτή η διάταξη είναι η παρακάτω:

1.png

Όπως είναι προφανές η φράση «COVID-19» δεν αναφέρεται ως αποδεκτή σήμανση ούτε φαίνεται πως ο συγκεκριμένος χώρος καλύπτεται από κάποια σήμανση. Για να γίνει πιο κατανοητή η διάταξη των εν λόγω στοιχείων στα βαγόνια χρησιμοποιήσαμε το μοντέλο που εμφανίζεται στην υπό εξέταση φωτογραφία, GATX 206630, και ένα κοντινό μοντέλο, το GATX 206604 ώστε να είναι εμφανείς οι διαφορές.

2.png


Όπως βλέπουμε η θέση 1 καταλαμβάνεται μόνο από το πίνακα με τα χαρακτηριστικά του βαγονιού ενώ δεν υπάρχει κάποια σήμανση όπως αυτή που βλέπουμε στην υπό εξέταση φωτογραφία. Στη περίπτωση μάλιστα που το βαγόνι αναγράφει το περιεχόμενο που μεταφέρει αυτή η σήμανση μπαίνει δίπλα από τον πίνακα της θέσης 1 όπως βλέπουμε στη παρακάτω φωτογραφία από το μοντέλο GATX 5363.

3.png


Φυσικά, ακόμα και αν κάνουμε την παραδοχή πως υπήρχαν όντως βαγόνια που μετέφεραν τον εν λόγω ιό υπάρχουν δυο προβλήματα. Αφενός αν ο σκοπός αυτής της συνωμοσίας ήταν να μεταφερθεί η ασθένεια εν αγνοία των πολιτών θα ήταν ιδιαίτερα αναποτελεσματικό να διαφημίζεται το περιεχόμενο στο εξωτερικό των βαγονιών και αφετέρου «COVID-19» ονομάζεται η ασθένεια όχι ο ιός, επομένως στην εν λόγω περίπτωση το βαγόνι θα έγραφε «SARS-CoV-2».

Εν κατακλείδι συμπεραίνουμε πως η εικόνα που κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι πραγματική καθώς η σήμανση στο βαγόνι που απεικονίζει δεν αντιστοιχεί στους κανόνες που έχει θεσπίσει η Αμερικανική Ένωση Σιδηροδρόμων.

Πηγή: Ελληνικά Hoaxes

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ