Ο εγκλεισμός, λόγω πανδημίας, καθάρισε την ατμόσφαιρα της Κύπρου

Οι εντυπωσιακοί αριθμοί μείωσης των τιμών συγκέντρωσης ρύπων.

Article featured image
Article featured image

Όλες αυτές τις μέρες που τα περισσότερα κράτη στον κόσμο παλεύουν με την αναχαίτιση του κορωνοϊού, «κλειδώνοντας» τον πληθυσμό τους στο σπίτι, για τερματισμό της διασποράς του ιού, παρακολουθούμε να εκτυλίσσεται παράλληλα και μία άλλη μάχη, αυτή της φύσης που προσπαθεί να ανακάμψει.

Η απουσία του ανθρώπινου παράγοντα από την έντονη μια ρυπογόνα καθημερινότητά του, έδωσε την ευκαιρία στο περιβάλλον να ανακάμψει και να αναγεννηθεί σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα.


Η αρχή έγινε στην Κίνα, όπου η γενικευμένη καραντίνα και ο τερματισμός παντός είδους εργασίας και μετακίνησης ήταν η αιτία για να καθαρίσει η πολύ μολυσμένη ατμόσφαιρα της χώρας. Στην αντίπερα όχθη, στα κανάλια της Βενετίας το νερό έγινε και πάλι διάφανο, με τα πρώτα δείγμα ζωής να κάνουν την εμφάνισή τους, ενώ και ο ουρανός της Αθήνας έγινε και πάλι γαλανός, εμφανίζοντας δραματική μείωση ρυπογόνων ουσιών στην ατμόσφαιρα.

Αντίστοιχα ευχάριστα νέα ισχύουν και για την Κύπρο καθώς η μείωση της κυκλοφορίας των αυτοκινήτων στους δρόμους κατέβασε δραματικά τις τιμές συγκέντρωσης ρύπων στην ατμόσφαιρα, ειδικά κατά τις ώρες αιχμής, 7:00-9:00 το πρωί, σύμφωνα με τον Χρύσανθο Σαββίδη, Ανώτερο Λειτουργό Επιθεώρησης Εργασίας και Προϊστάμενο του Τμήματος Επιθεώρησης Αέρα.

Όπως επισήμανε στη CITY ο κύριος Σαββίδης, η ατμοσφαιρική ρύπανση στα κέντρα των πόλεων έχει μειωθεί σημαντικά την τελευταία εβδομάδα, λόγω του περιορισμού του πληθυσμού στο σπίτι, ένεκα της πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα, με βάση τις τιμές συγκέντρωσης ατμοσφαιρικών ρύπων, που καταγράφονται από τις Μονάδες Παρακολούθησης της Ποιότητας του Αέρα, στα κέντρα των πόλεων, παρατηρήθηκε σημαντική μείωση των εκπομπών οξειδίων του αζώτου (ΝΟx), Μονοξειδίου του άνθρακα (CO), Αιωρούμενων Σωματιδίων (ΑΣ10) και βενζολίου (C6H6).

Τα γραφήματα αφορούν τις μέσες ωριαίες τιμές των πιο πάνω ρύπων στο κέντρο της Λευκωσίας τους τελευταίους τρεις μήνες:

grafima1_city.jpg

grafima2_city.jpg


Όπως σημειώνει η κος Σαββίδης, οι πιο πάνω παρατηρήσεις ήταν αναμενόμενες αφού είναι γνωστό ότι στα κέντρα των πόλεων μία από τις σημαντικές πηγές ατμοσφαιρικής ρύπανσης είναι τα οχήματα.

Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται δε, στις ώρες κυκλοφοριακής αιχμής (δηλ. 7 π.μ. – 9 π.μ.) όπου η μείωση στη συγκέντρωση των πιο πάνω ρύπων στην ατμόσφαιρα σε μερικές περιπτώσεις φθάνει μέχρι και τέσσερεις φορές πιο κάτω από τις «συνηθισμένες».

Παράλληλα, ο κος Σαββίδης ξεκαθαρίζει πως τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας, που η κυκλοφορία ήταν ούτως ή άλλως μειωμένη δεν παρατηρήθηκε ιδιαίτερη μεταβολή στις τιμές.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ