«Κι ο χρόνος θα περάσει, η μάνα μας θα πνάσει»

Επίτηδες (λόγω συγκυρίας) επιλέγω για τίτλο έναν στίχο από το τραγούδι τους «Αφήνω την ψυχή μου», το οποίο περιλαμβάνεται στο ομώνυμο άλμπουμ τους που μόλις κυκλοφόρησαν.

Article featured image
Article featured image

Μπορεί ο ενθουσιασμός των μελών του Marios Nicolaides Trio, για την κυκλοφορία της πρώτης ολοκληρωμένης δουλειάς τους, να έχει μετριαστεί κάπως απότομα -λογικό, με τα όσα συμβαίνουν ή όσα έχουν σταματήσει να συμβαίνουν ανά το παγκόσμιο λόγω κορωνοϊού-, σίγουρα όμως το ταλέντο και τη δίψα τους για δημιουργία τίποτα δεν είναι ικανό να τα περιορίσει.

Μετά την πρόσφατη κουβέντα που κάναμε με τον Μάριο Νικολαΐδη, και ακούγοντάς τον να μιλά με απίστευτο πάθος για την ενασχόλησή του με τη μουσική και το τραγούδι, είμαι πεπεισμένος πως το trio θα τα καταφέρει πάραυτα να βρει διόδους για να επικοινωνήσει τη μουσική του. «Πάντα υπάρχει ο τρόπος να ακουστείς. Απλώς πρέπει να επιλέξεις εσύ ποια είναι η δικιά σου δίοδος επικοινωνίας. Ότι και να επιλέξεις, πάντως, είναι υγιές να προσπαθείς πάντα να διαφυλάξεις τη ρίζα της μουσικής σου, αυτό που αρχικά σε έκανε να θέλεις να τη δημιουργήσεις, αυτό που εντόπισες μέσα σου και έψαχνες να βρεις τρόπο να το εκφράσεις», μου αναφέρει χαρακτηριστικά.

Με τον Μάριο μιλήσαμε για την αισθητική στο τραγούδι, για τις διάφορες άλλες μορφές τέχνης με τις οποίες καταπιάνονται (πέραν της μουσικής), για το τι είδους στόχους μπορεί να έχει ένα μουσικό συγκρότημα στις μέρες μας, για την προσευχή, και αναπόφευκτα, για τις ανησυχίες της μάνας (ενός μουσικού) στο 2020.


Θέλουμε να δίνουμε ένα θεατρικό χαρακτήρα στα βιντεοκλίπ μας, όπως κάναμε στο «Pray», ούτως ώστε εκεί μέσα να αναδεικνύεται η ποίηση και η λυρικότητα που χαρακτηρίζει τη μουσική μας.


Σας ενδιαφέρει να πουλήσει ο δίσκος που μόλις κυκλοφορήσατε;

Εκτιμούμε αφάνταστα τη στήριξη του κόσμου που είχε την καλή διάθεση να αγοράσει τον δίσκο μας. Εμείς κάνουμε μουσική γιατί δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς, είναι ανάγκη μας η συνεχόμενη δημιουργία μέσω της ομαδικής δουλειάς, ως καλλιτέχνες και συνοδοιπόροι. Ο στόχος είναι πάντοτε να δημιουργούμε αληθινή και αυθεντική μουσική. Διαισθητικά πιστεύουμε πως αν κάτι είναι αληθινό θα βρει τον τρόπο να φτάσει στα αυτιά του κόσμου, και αυτό επιθυμούμε ολόψυχα.

Τι κάνατε για να το ­­­πετύχετε; Ή τι κάνατε για να έχει απήχηση η μουσική σας;

Σε ότι κάνουμε αλλά και φτιάχνοντας αυτό τον δίσκο παραμείναμε πιστοί στην φύση αυτής της μπάντας. Μιας μπάντας που είναι ένα οργανικό δημιούργημα τριών φίλων που πάντοτε μοιράζονταν τις σκέψεις και τις ανησυχίες τους, κουβαλώντας τις δικές τους εμπειρίες και κουλτούρες μέσα στο περιβάλλον που συνυπήρξαν, συγκεκριμένα σε αυτό της Βοστόνης στην Αμερική. Ήμασταν συμφοιτητές και συγκάτοικοι για χρόνια, και η συνεργασία μας ήρθε ως φυσικό επακόλουθο της κοινής μας ζωής. Προβάραμε τα κομμάτια του δίσκου στο σαλόνι μας, στον ίδιο χώρο που κάναμε παρέα, που ακούγαμε μουσική και συζητούσαμε. Η μουσική μας αποτελεί μια καλλιτεχνική μορφή έκφρασης αυτής της κοινής ζωής, και σε αυτό ποντάρουμε, στην αυθεντικότητά της.

Σε ποιους απευθύνεστε;

Πάνω απ’ όλα η μουσική δεν έχει όρια ούτε σύνορα. Πιστεύουμε πως η μουσική μας, κυρίως λόγω της βάσης που έχει στον ρυθμό και στην αίσθηση του groove, απευθύνεται σε ένα παγκόσμιο ευρύ κοινό, ανεξαρτήτως ηλικίας. Πιστεύουμε επίσης ότι ο κάθε ακροατής επιλέγει να αφομοιώσει τη μουσική μας με τον δικό του τρόπο. Κάποιος μπορεί να ακούσει τον δίσκο μας γιατί τον χαλαρώνει ή τον κάνει να θέλει να χορέψει. Ένας άλλος μπορεί να παρασυρθεί από τον ειρμό κάποιων στίχων και να γεννήσει μια καινούργια σκέψη. Όλοι οι ακροατές είναι ευπρόσδεκτοι, όπως και οι αντιδράσεις τους στην ακρόαση της μουσικής.

I am so happy and thrilled to finally share with you, in the spirit of all the art being shared these days, 4 years...

Posted by Marios Nicolaides on Monday, 23 March 2020


H ηχογράφηση του δίσκου μας ήταν μια μεγάλη προσπάθεια για μας και η κυκλοφορία του αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα. Κάναμε πολλά ταξίδια από τη Βοστόνη ως το Rhode Island, με αυτοκίνητα, με τρένα, πολλές πρόβες και ξενύχτια, ενώ δουλεύαμε και τα πρωινά.


Μουσικά και στιχουργικά, πώς θα περιγράφατε τον δίσκο; Τι αναφορές έχετε και ποια θέματα σας απασχολούν;

Μουσικά θα περιγράφαμε αυτό που κάναμε στον δίσκο ως μια συγχώνευση ήχων της ελληνικής μουσικής παράδοσης με το Rock n Roll και με ρυθμικά στοιχεία της παγκόσμιας groove μουσικής (όπως της Reggae, της Funk & της Tuareg). Στιχουργικά, παρουσιάζονται τα πάθη και οι εμπειρίες του σύγχρονου ανθρώπου που αναζητά την ελευθερία και την ταυτότητα του μέσα σε μια κοινωνία όπου οι πολιτισμοί και οι κουλτούρες του κόσμου σμίγουν, και η αναζήτηση της ρίζας σου παίρνει τη μορφή μιας προσωπικής επανάστασης. Εμφανίζονται μεταξύ άλλων συμβολισμοί και αναφορές στον έρωτα, στην μάνα, στην πατρίδα. Τα τραγούδια είναι γραμμένα κυρίως στην ελληνική γλώσσα, αλλά και στην αγγλική. Συστήνουμε ανεπιφύλακτα την ακρόαση για να φτάσετε κι εσείς στα δικά σας συμπεράσματα!

Πάνω σε ποιες μορφές τέχνης επενδύετε/ποντάρετε ως καλλιτέχνες, πέραν από τη μουσική;

Μας ενδιαφέρει η εικαστική -οπτική αντιμετώπιση της μουσικής μας, κυρίως μέσω της δημιουργίας βιντεοκλίπ που συνοδεύουν τα τραγούδια μας. Σε ένα βιντεοκλίπ σου δίνεται η ευκαιρία να εξερευνήσεις άλλες καλλιτεχνικές διαστάσεις μέσω της κίνησης, του χορού, της ενδυμασίας, και των χρωμάτων. Θέλουμε να δίνουμε ένα θεατρικό χαρακτήρα στα βιντεοκλίπ μας, όπως κάναμε στο «Pray», ούτως ώστε εκεί μέσα να αναδεικνύεται η ποίηση και η λυρικότητα που χαρακτηρίζει τη μουσική μας. Μέσω των εικαστικών τεχνών, όπως στο εξώφυλλο του δίσκου μας, εξερευνούμε και επαναπροσδιορίζουμε ξανά τα νοήματα και τα σύμβολα της μουσικής μας.

Η αισθητική τι ρόλο παίζει σε αυτό που κάνετε;

Η αισθητική παίζει σημαντικό ρόλο για μας σε κάποιες περιπτώσεις, όπως όταν σκεφτόμαστε το ηχητικό αποτέλεσμα μιας ηχογράφησης. Για παράδειγμα, επιλέξαμε να ηχογραφήσουμε τον δίσκο μας στο SubModern Audio, ένα στούντιο που χρησιμοποιεί καθαρά αναλογικό εξοπλισμό. Ψάχναμε έναν φυσικό ήχο, μακριά από τις υπερβολικά τροποποιημένες συχνότητες της σύγχρονης μουσικής ποπ κουλτούρας. Μέσα στον χώρο του στούντιο, που βρίσκεται σε ένα κτίριο παλιάς τράπεζας σε μια βιομηχανική περιοχή στο Rhode Island των Η.Π.Α, ηχογραφήσαμε ζωντανά σε διαφορετικά δωμάτια, ψάχνοντας διαφορετικά ηχητικά τοπία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι πως ηχογραφήσαμε κρουστά μέσα στο παλιό χρηματοκιβώτιο της τράπεζας και το αποτέλεσμα είχε μια καταπληκτική ηχώ.

marios3.jpg


Χρειάζεται αγάπη και υπομονή σε όλες τις μάνες και νέους του κόσμου, να εκφράζουμε όσο μπορούμε και όπως μπορούμε την αλήθεια μας ο ένας στον άλλον, κι ο χρόνος θα περάσει, η μάνα μας θα πνάσει! Το ίδιο κι εμείς!


Τι πρέπει να έχει κατά νου κάποιος που αποφάσισε να επικοινωνεί με τον κόσμο μέσω της μουσικής;

Μια καλή σκέψη για τον κάθε δημιουργό είναι πως υπάρχει ο χώρος και ο τρόπος για να γίνει αποδεκτή και προσβάσιμη η μουσική σου. Με την εξέλιξη της τεχνολογίας αλλά και με την διατήρηση παλιών μεθόδων διάδοσης της μουσικής, πάντα υπάρχει ο τρόπος να ακουστείς. Απλώς πρέπει να επιλέξεις εσύ ποια είναι η δικιά σου δίοδος επικοινωνίας. Μπορεί να δώσεις όλη σου την ενέργεια σε ζωντανές συναυλίες μέσα σε χώρους αυτοδημιούργητους, σε σπίτια, στον δρόμο, σε μπαρ. Ίσως να θελήσεις να ψάξεις τι γίνεται στο διαδίκτυο, να βρεις τρόπους να «προωθήσεις» τη μουσική σου. Ότι και να επιλέξεις, θα λέγαμε πως είναι υγιές να προσπαθείς πάντα να διαφυλάξεις τη ρίζα της μουσικής σου, αυτό που αρχικά σε έκανε να θέλεις να την δημιουργήσεις, αυτό που εντόπισες μέσα σου και έψαχνες να βρεις τρόπο να το εκφράσεις.

Ένα τραγούδι σας ονομάζεται «Pray». Τι σημαίνει προσευχή για εσάς;

Η προσευχή είναι για τον άνθρωπο κάτι το εντελώς προσωπικό και διαφορετικό. Προσευχή μπορεί να σημαίνει μία νοητική πράξη ευγνωμοσύνης, ή μία σωματική δράση που σε οδηγεί σε ήρεμους ψυχικά κόσμους, όπως η άσκηση μιας πολεμικής τέχνης, ή και η πράξη του διαλογισμού. Προσευχή μπορεί απλά να είναι μια στάση ζωής, που να χαρακτηρίζεται από πίστη και ελπίδα. Προσευχή είναι ένα περπάτημα στο δάσος, το άναμμα ενός κεριού, μία ακρόαση ενός μουσικού έργου, ένας μοναχικός πρωινός καφές στον ήλιο. Είναι ο τρόπος που συνυπάρχουμε αρμονικά με τον εαυτό μας, τους συνανθρώπους μας, και το περιβάλλον μας μέσα στον ίδιο πλανήτη.

Και ένας στίχος σας λέει «η μάνα μου θα πνάσει». Ποια ζητήματα απασχολούν τη μάνα ενός μουσικού το 2020;

Η μάνα ενός μουσικού είναι και παραμένει πάνω απ’ όλα μάνα! Για αυτήν θα είσαι πάντοτε το σπλάχνο της, το μικρό παιδάκι που μεγάλωσε στην αγκαλιά της. Ο συγκεκριμένος στίχος αποτελεί μια προφητεία! Με λίγα λόγια λέει πως όταν το παιδί ωριμάσει, ανακαλύψει και αγαπήσει ολοκληρωτικά τον εαυτό του, ξεκινώντας πλέον να τον μοιράζεται αληθινά με όλους τους άλλους, τότε κι η μάνα του θα ηρεμήσει. Οι ανησυχίες της για το αν είναι καλά το παιδί της ή όχι, θα μετατραπούν σε μία άπλετη ηρεμία αλλά και υπερηφάνεια. Γιατί το παιδί της θα έχει γίνει πλέον ο άρχοντας του εαυτού του.


Και ποια ζητήματα απασχολούν γενικότερα σήμερα τη μάνα ενός νέου;

Η νεανική ηλικία χαρακτηρίζεται από μία συνεχόμενη μετάλλαξη. Εξερευνάς τα πάντα τριγύρω σου, αλλάζουν τα πιστεύω σου, τα θέλω σου. Φαντάσου να βλέπεις το παιδί σου κάθε λίγους μήνες και διαφορετικό, με μια νέα ιδέα, έναν καινούργιο ενθουσιασμό. Υποθέτουμε πως μια μάνα θα διερωτάται εάν ότι ζει το παιδί της το κάνει πραγματικά ευτυχισμένο, και να εύχεται να σταθεροποιηθεί η ζωή του το συντομότερο δυνατό. Χρειάζεται αγάπη και υπομονή σε όλες τις μάνες και νέους του κόσμου, να εκφράζουμε όσο μπορούμε και όπως μπορούμε την αλήθεια μας ο ένας στον άλλον, κι ο χρόνος θα περάσει, η μάνα μας θα πνάσει! Το ίδιο κι εμείς!

Πόσα χρόνια υπάρχετε ως τρίο και ποια θεωρείτε ως τα επιτεύγματά σας;

Το τρίο είναι μαζί εδώ και περίπου 3 χρόνια. Σίγουρα η ηχογράφηση του δίσκου μας ήταν μια μεγάλη προσπάθεια για μας και η κυκλοφορία του αποτελεί ένα σημαντικό επίτευγμα. Κάναμε πολλά ταξίδια από τη Βοστόνη ως το Rhode Island, με αυτοκίνητα, με τρένα, πολλές πρόβες και ξενύχτια, ενώ δουλεύαμε και τα πρωινά. Το αποτέλεσμα μας ικανοποιεί πλήρως και είμαστε περήφανοι για αυτή τη δουλειά. Τα τραγούδια γράφτηκαν και δουλεύτηκαν σε ένα διάστημα 3 χρόνων και οι ηχογραφήσεις με τις μίξεις διήρκησαν έναν ολόκληρο χρόνο. Το να βλέπει κανείς το όραμα τριών χρόνων να παίρνει σάρκα και οστά είναι μεγάλη υπόθεση.

marios1.jpg

marios4.jpg

marios5.jpg


Τι στόχους έχετε για το μέλλον;

Πρώτα απ’ όλα θέλουμε να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε, να δημιουργούμε και να σας παρουσιάζουμε τη μουσική μας. Έχουμε ως στόχο σύντομα να ηχογραφήσουμε καινούργιο υλικό για τον επόμενο μας δίσκο, εξερευνώντας πιο πολύ την διαπολιτισμική μας οντότητα ως μπάντα (ζούμε πλέον σε διαφορετικές χώρες, Ελλάδα και Αμερική). Θέλουμε να ταξιδέψουμε πιο πολύ τον επόμενο χρόνο, παρουσιάζοντας τη δουλειά μας σε φεστιβάλ και συναυλίες σε διάφορες χώρες. Μας ενθουσιάζει ακόμη η ιδέα της συνεργασίας μας με μουσικούς που προέρχονται από ανεξερεύνητες για μας μουσικές παραδόσεις.

Τι έχει το πρόγραμμα για φέτος το καλοκαίρι;

Φέτος το καλοκαίρι θα μας βρείτε για συναυλίες στην Κύπρο! Ετοιμάζουμε τα πάντα και θα ανακοινώσουμε τις λεπτομέρειες πολύ σύντομα. Τον Μάη θα είμαστε στις ΗΠΑ για μια μικρή περιοδεία στην Ανατολική Αμερική (Νέα Υόρκη, Βοστόνη κ.α.). Καλή αντάμωση λοιπόν!



ΑΚΟΥΣΤΕ ΕΔΩ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΛΜΠΟΥΜ ΑΦΗΝΩ ΤΗΝ ΨΥΧΗ ΜΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ