Υπάρχει τρόπος να ξεγελάσεις το σύστημα για κατ’ εξαίρεση μετακίνηση

Βρισκόμαστε και επίσημα πλέον σε κατάσταση κέρφιου (όπου, σύμφωνα με το διάταγμα, απαγορεύονται οι άσκοπες μετακινήσεις πολιτών).

Article featured image
Article featured image

Το απόγευμα, σήμερα, στη διάρκεια της διάσκεψης για τις διευκρινίσεις σε σχέση με τα διατάγματα και τα νέα μέτρα, πολλά ήταν τα ερωτήματα που τέθηκαν στον Υπουργό Εσωτερικών και τον Υφυπουργό Καινοτομίας.

Στο ίδιο ύφος και τα σχόλια που γράφονται από χθες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι απορίες που στέλνονται από κόσμο στα ΜΜΕ, οι συζητήσεις σε πηγαδάκια στο σουπερμάρκετ…

Πέραν από αυτούς που έχουν στ’ αλήθεια λόγο να βγουν από το σπίτι, είναι και όλοι αυτοί που ψάχνουν εναγωνίως να δουν σε ποια κατηγορία του Εντύπου Β (για Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνησης Πολιτών) θα χωρέσουν την ανάγκη τους να «ξεγελάσουν» την απαγόρευση, προφασιζόμενοι πολλά και διάφορα.

Μηχανεύονται τρόπους, επινοούν σενάρια, γεννούν ιστορίες και προσπαθούν να τα χωρέσουν μέσα σε ένα από τα 8 κουτάκια για να κερδίσουν χρόνο έξω από το σπίτι.

Πολύ εύκολα, για παράδειγμα, μπορείς να γράψεις στο 8 ότι θα πας για ένα test drive, αφού όπως είδαμε όλοι στο σχετικό διάταγμα, οι επιχειρήσεις πώλησης αυτοκινήτων και μηχανοκινήτων οχημάτων δεν ανήκουν στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου των οποίων αναστέλλεται η λειτουργία. Αλήθεια, γιατί;

Μέχρι και ο Μητροπολίτης Λεμεσού έκανε ντρίπλα σήμερα, μεταφέροντας τον εσπερινό, από τις 6μ.μ. που ήταν προγραμματισμένος, στις 4μ.μ., έτσι ώστε να ικανοποιήσει το ποίμνιό του, αψηφώντας τις εκκλήσεις των επιστημόνων.

Και μάντεψε τι... Την ίδια ώρα που τελείωνε η θεία λειτουργία στη Λεμεσό, οι Δρ. Λεόντιος Κωστρίκης και Δρ. Μάριος Λοίζου ανακοίνωναν ότι σήμερα κατέληξαν δύο ακόμα ασθενείς με κορωνοϊό στην Κύπρο, ο ένας, όπως αναφέρει η ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, ιπτάμενος και χωρίς ιατρικό ιστορικό.

Ακόμα και μετά το τελευταίο διάγγελμα με τις αυστηρές απαγορεύσεις, πολλοί ακόμα ρωτάνε αν δικαιούνται να βγουν για τον ένα ή τον άλλο λόγο. Καθένας ότι θυμάται… χαίρεται!

Αυτό που μας λείπει ως κοινωνία δεν είναι η ελευθερία μας. Η σοβαρότητα είναι αυτό που ΔΕΝ μας χαρακτηρίζει. Πολλοί είναι αυτοί που δεν αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα της κατάστασης και την ευθύνη που έχουν απέναντι στο κοινωνικό σύνολο, αλλά και απέναντι στον ίδιο τον εαυτό τους.

Κατ’ οίκον περιορισμός σημαίνει κατ’ οίκον περιορισμός. Και κατ’ εξαίρεση μετακίνηση είναι η μετακίνηση που γίνεται για πραγματικά έκτακτη ανάγκη. Χωρίς καμιά έκπτωση και χωρίς προσπάθεια να ξεγελάσουμε την προσπάθεια που γίνεται από το μεγαλύτερο ποσοστό του υγιώς σκεπτόμενου πληθυσμού του νησιού τις τελευταίες ημέρες.

Οπότε, ναι! Υπάρχει τρόπος να ξεγελάσουμε το σύστημα για μια εξόρμηση στο χωράφι, για «κουνουσμιά» στο πάρκο, για καφέ με τη γειτόνισσα, αν είναι τόσο δύσκολο πια να αυτοπειθαρχίσουμε και να δείξουμε χαρακτήρα. Τον ιό, παρόλα αυτά, όπως εδώ και τόσο καιρό μας λένε οι επιστήμονες, δύσκολα τον ξεγελούμε…

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ