Πώς να τη βγάλεις «καθαρή» δουλεύοντας από το σπίτι

Ένας οδηγός επιβίωσης από άτομα που το κάνουν αυτό για χρόνια.

Article featured image
Article featured image

Με ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού σε ολόκληρη τη Κύπρο να δουλεύει από το σπίτι, το TheSoul Publishing, το κορυφαίο ανεξάρτητο ψηφιακό στούντιο που παράγει διασκεδαστικό, ενημερωτικό και πρωτότυπο περιεχόμενο για χρήστες ανά το παγκόσμιο, μοιράζεται μαζί μας χρηστικές συμβουλές για εργασία από το σπίτι.

Όντας δημιουργός μερικών από των μεγαλύτερων καναλιών στο YouTube – όπως για παράδειγμα το 5-Minute Crafts, το No. 1 DIY ψηφιακό brand στον κόσμο που κατατάσσεται ανάμεσα στα πέντε κορυφαία κανάλια του YouTube – έχει περισσότερα από 1100 μέλη της ομάδας του να εργάζονται εξ αποστάσεως σε 80 χώρες.

Ως εκ τούτου, το TheSoul Publishing έχει συγκεντρώσει τις ακόλουθες συμβουλές από τα μέλη της ομάδας του για διασφάλιση της παραγωγικότητας αλλά και ισορροπίας μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ιδιαίτερα γι’ αυτούς που καλούνται να δουλέψουν από το σπίτι για πρώτη φορά.

  • Δημιουργήστε Ρουτίνα. Σηκωθείτε, κάντε ντους, γυμναστείτε και δουλέψτε σε ένα συγκεκριμένο μέρος του σπιτιού για να αποφύγετε την αίσθηση της «παγίδευσης». Μην μπείτε στον πειρασμό να παρατείνετε την εργάσιμη μέρα ή εβδομάδα, κλείνοντας τον υπολογιστή σας στη συνήθη ώρα. Μετά συνεχίσετε τη μέρα σας με τα χόμπι και τα ενδιαφέροντα που ακόμη μπορείτε να συνεχίσετε με ασφάλεια.
  • Νιώστε άνετα. Δουλέψτε φορώντας πιτζάμες, τζιν, επίσημα ρούχα ή οτιδήποτε σας κάνει να νιώθετε άνετα. Αν έχετε βίντεο-κλήση, ντυθείτε κατάλληλα και φορέστε κάτι που σας βάζει στην καλύτερη διάθεση για εργασία.
  • Μείωση περισπασμών. Για να επικεντρωθείτε στην εργασία σας, σκεφτείτε το ενδεχόμενο να τοποθετήσετε το προσωπικό σας τηλέφωνο σε διαφορετικό δωμάτιο και στο τέλος της μέρας αντιστρέψτε τις συσκευές, αφήνοντας τον υπολογιστή και άλλες συσκευές που έχουν να κάνουν με την εργασία σας, σε άλλο δωμάτιο. Πολύ σημαντικό είναι επίσης οποιοσδήποτε ζει στο ίδιο σπίτι μαζί σας να καταλαβαίνει πότε είστε διαθέσιμοι και πότε όχι.
  • Φροντίστε το σώμα σας. Αποφύγετε τα σνακ όλη τη μέρα. Αξιοποιήστε τα διαλείμματά σας και φτιάξτε ένα γευστικό γεύμα, ακόμη κι αν σας πάρει λίγο περισσότερο χρόνο. Επίσης, αν και αυτονόητο, βεβαιωθείτε ότι κρατάτε τους εαυτούς σας ενυδατωμένους.
  • Φροντίστε το μυαλό σας. Κάντε ένα σύντομο διάλειμμα μετά από κάθε ώρα εργασίας για να γεμίσετε τις μπαταρίες σας, έτσι ώστε να δουλεύετε πιο αποτελεσματικά. Σύντομες ασκήσεις ή ένα γρήγορο τηλεφώνημα σε ένα φίλο ή μέλος της οικογένειας θα σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το σώμα και το μυαλό υγιές.
  • Οργάνωση εργασίας. Αν έχετε παιδιά ή ένα θορυβώδες περιβάλλον στο σπίτι, προσπαθήστε να ξεκινήσετε την εργασία σας νωρίτερα, ή να συνεχίσετε αργότερα κατά το βράδι, για να εξισορροπήσετε τις απαιτήσεις της οικογενειακής ζωής. Για αυτούς που ξυπνάνε πολύ νωρίς, ξεκινώντας δουλειά στις πέντε το πρωί, θα κερδίσετε μερικές ώρες ησυχίας και ηρεμίας για να συγκεντρωθείτε στα σημαντικά ή τα επείγοντα, πριν ακόμη ξεκινήσει η μέρα.
  • Εργαστείτε πιο έξυπνα. Αν έχετε μεγάλο φόρτο εργασίας, ξεκινήστε με τα πιο εύκολα, αφού συνήθως αποτελούν το καλύτερο «ζέσταμα» και παράλληλα ενισχύουν την αυτοπεποίθησή σας. Αυτό βέβαια εξαρτάται από το κάθε άτομο, επομένως δείτε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς και ανταλλάξετε ιδέες με τους συναδέλφους σας.
  • Κρατήστε επαφή. Η εμπιστοσύνη και από τις δύο πλευρές – εργαζόμενου και εργοδότη - είναι κύριο συστατικό για επιτυχημένη εργασία από το σπίτι. Ελέγχετε τακτικά αν οι συνάδελφοι σας προσπαθούν να επικοινωνήσουν μαζί σας και καθιερώστε καλύτερα κανάλια επικοινωνίας. Το σήμα του κινητού καθώς και η σύνδεση στο διαδίκτυο μπορούν να αποτελέσουν πρόκληση, επομένως ελέγξετε τα από πριν και βρείτε εναλλακτικό πλάνο σε περίπτωση που κάτι δε λειτουργεί σωστά.
  • Να είστε ευγενικοί – με τον εαυτό σας και τους γύρω σας. Διαφορετικοί μέθοδοι εργασίας για τον κάθε ένα από εμάς, επομένως όλοι μπορούμε να μάθουμε κάτι καινούργιο. Μιλήστε με τους συναδέλφους σας για να ανταλλάξετε ιδέες, και αποφύγετε την απομόνωση. Αξιοποιήστε αυτή την περίοδο για να καλύψετε απαιτητικές και χρονοβόρες εργασίες, που μπορεί να σας ταλαιπωρούσαν για καιρό στο γραφείο. Και εννοείται, μιλήστε με κάποιον αν κάτι σας προβληματίζει. Αν η τεχνολογία είναι υπέροχη για ένα λόγο, είναι γιατί μας δίνει τη δυνατότητα να κρατάμε επαφή. Φροντίστε να την χρησιμοποιήσετε εποικοδομητικά.



Παρόλο που η εργασία από το σπίτι είναι για πολλούς κάτι καινούργιο, έχει πολλά θετικά και προσφέρει στη γενικότερη συζήτηση για την εξ’ αποστάσεως εργασία. Αρκετές εταιρίες προσφέρουν αυτή τη δυνατότητα εδώ και χρόνια και έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθά στην ενίσχυση της παραγωγικότητας και στο να είναι οι εργαζόμενοι πιο χαρούμενοι.

Δεδομένων των καταστάσεων με την εξάπλωση του κορωνοϊού, η εργασία από το σπίτι είναι για μερικές δουλειές μονόδρομος, και με καλό συντονισμό, εργατικότητα και εμπιστοσύνη, οι εργαζόμενοι και κατ’ επέκταση η κάθε εταιρία, μπορεί με αυτό τον τρόπο να συνεχίζει τις εργασίες της, συμβάλλοντας παράλληλα στην οικονομία της κάθε χώρας γενικότερα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ