Τι καταδεικνύει το βίντεο της Forensic Architecture σε σχέση με τα όσα ακούγονται για νεκρό στον Έβρο

Καρέ-καρέ η ανάλυση των στοιχείων της ερευνητικής ομάδας, σε βίντεο-ντοκουμέντο.

Article featured image
Article featured image

Προσοχή: Υπάρχουν σκηνές που μπορεί να ενοχλήσουν!Η ερευνητική ομάδα Forensic Architecture δημοσίευσε ένα βίντεο-ντοκουμέντο, σύμφωνα με το οποίο επιβεβαιώνεται η ύπαρξη νεκρού πρόσφυγα στον Έβρο. Πρόκειται για τον 22χρονο Σύρο Μοχάμαντ αλ Αράμπ, με το τραγικό περιστατικό να συμβαίνει το πρωί της Καθαράς Δευτέρας στον Έβρο.


Ήδη, τις προηγούμενες ημέρες, διεθνή μέσα ενημέρωσης είχαν αναφερθεί στην περίπτωση της δολοφονίας, είδηση την οποία η ελληνική κυβέρνηση απέδιδε σε fake news του Ερντογάν.

Το βίντεο της έγκριτης ερευνητικής ομάδας Forensic Architecture* αναλύει δημοσιεύσεις που έχουν γίνει στα κοινωνικά δίκτυα για τον Σύρο πρόσφυγα και βίντεο που δείχνουν τον αιμόφυρτο άντρα στις όχθες του ποταμού, τη μεταφορά του από άλλους πρόσφυγες αλλά και τη διακομιδή του με ασθενοφόρο.


Η έρευνα συγκρίνει καρέ-καρέ βίντεο που έχουν τραβηχτεί από διαφορετικά κινητά μαζί με χάρτες, δείχνοντας ότι όσα καταγράφονται, διαδραματίζονται όντως στον Έβρο. Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο Σύρος πρόσφυγας βρισκόταν επί ελληνικού εδάφους όταν ακούστηκαν οι πυροβολισμοί.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας είχε γράψει στο Twitter: «Το βίντεο που δείχνει θύμα στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι ψευδής είδηση. Καλούμε τους πάντες να δείξουν προσοχή όταν αναμεταδίδουν νέα που προωθούν την τουρκική προπαγάνδα». Επανέφερε το θέμα στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τετάρτη, σχολιάζοντας: «Τώρα μιλούν για νεκρό. Επιβεβαιώνω ξανά την προηγούμενη διάψευσή μου: Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο περιστατικό με πυρά από ελληνικές Aρχές».

Κανένα σχόλιο δεν έχει γίνει από την ελληνική πλευρά μετά τη δημοσιοποίηση της έρευνας του Forensic Architecture. Πλέον εγείρονται σοβαρά ερωτήματα για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης μετά τις αποκαλύψεις, για το κατά πόσο θα εξετάσει τις σοβαρές αυτές καταγγελίες αποδίδοντας τυχόν ευθύνες.* Η ερευνητική ομάδα
Forensic Architecture είναι μια διεπιστημονική ερευνητική ομάδα που εδρεύει στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και χρησιμοποιεί αρχιτεκτονικές τεχνικές και τεχνολογίες για τη διερεύνηση περιπτώσεων κρατικής βίας και παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: Vice

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ