Έλληνας ο καλύτερος πιλότος του ΝΑΤΟ για το 2020

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της Πολεμικής Αεροπορίας, δύο μοίρες από την Αεροπορική Βάση Σούδας συμμετείχαν τον Φεβρουάριο στο Tactical Leadership Programme, στην Ισπανία.

Article featured image
Article featured image

Στο πλαίσιο του προγράμματος, Έλληνας σμηναγός ψηφίστηκε από τους συναδέλφους του ως ο κορυφαίος πιλότος στο «σχολείο» αεροπορικής τακτικής του ΝΑΤΟ, που περιλάμβανε διαχείριση όπλων και ελιγμών.

Με τον τίτλο «Best Warrior» που του αποδόθηκε, οι πιλότοι τον ανέδειξαν ως τον επικεφαλής που θα ήθελαν να τους οδηγήσει στη μάχη.

Πρόκειται για τον Σμηναγό (Ι) Α.Α. (τα πλήρη στοιχεία του δεν τα γνωστοποιεί η ίδια η Πολεμική Αεροπορία) της 340 Μοίρας «Αλεπού», της 115 Πτέρυγος Μάχης, από την Αεροπορική Βάση της Σούδας.

ep4.jpg

ΝΑΤΟϊκό Top Gun


Από την Πέμπτη 13 έως και την Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020, η 340 και η 343 Μοίρα της 115 Πτέρυγας Μάχης (115ΠΜ)/ Αεροπορική Βάση Σούδας, συμμετείχαν στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος για το έτος 2020 του Tactical Leadership Programme (TLP), στην Αεροπορική Βάση Los Llanos, στο Albacete της Ισπανίας. Για το σκοπό αυτό μεταστάθμευσαν από την 115ΠΜ έξι (6) αεροσκάφη F-16 Block 52+, και ανάλογο ιπτάμενο και τεχνικό προσωπικό.

ep5.jpg


Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης, οι Μοίρες ανέλαβαν αποστολές σύμφωνες με την αποστολή τους τόσο σε Εθνικό όσο και σε Νατοϊκό πλαίσιο, με σκοπό την εξοικείωση και τη συνεργασία όλου του προσωπικού, σύμφωνα με τα πρότυπα και τις διαδικασίες του ΝΑΤΟ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρόγραμμα αυτό αποκαλείται και «ΝΑΤΟϊκό Top Gun», καθώς σε αυτό πιλότοι, τεχνικοί και κάθε είδους μαχητικά αεροσκάφη από τις χώρες-μέλη της Συμμαχίας δοκιμάζονται για πολλές ημέρες στα όριά τους και κάτω από –σχεδόν- πολεμικές συνθήκες πιέσεως και επιχειρήσεων.

ep3.jpg


Οι διακρίσεις των Ελλήνων πιλότων

Στην πρώτη σειρά εκπαίδευσης του TLP 2020-1, εκτός από την Hellenic Air Force λαμβάνουν μέρος οι Πολεμικές Αεροπορίες από Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, καθώς και αμερικανικά αλλά και βρετανικά αεροσκάφη. Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες πιλότοι οι οποίο λαμβάνουν μέρος στις εκπαιδευτικές σειρές του Tactical Leadership Programme έχουν κυριολεκτικά «κλέψει» τις εντυπώσεις και έχουν διακριθεί τόσο σε ομαδικό όσο και σε ατομικό επίπεδο.

Το 2019 στο Albacete βρέθηκαν τα «Φαντάσματα» από την 337 Μοίρα με έδρα τη 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα και με μαχητικά F-16 Block52+. Η Μοίρα έπειτα από δύο εβδομάδες εξαντλητικών πτήσεων υψηλής δυσκολίας κατάφερε να αποσπάσει τον θαυμασμό όλων όσοι συμμετείχαν. Το επιστέγασμα ήταν η ανακήρυξη του Σμηναγού Βασίλη Κοντόπουλου ως «Best Warrior» της εκπαιδευτικής σειράς. Τον ψήφισαν όλοι οι ιπτάμενοι που έλαβαν μέρος στο TLP ως τον πιλότο που θα ήθελαν να τους οδηγήσει σε πραγματικές αεροπορικές επιχειρήσεις.

ep11.jpg
Ο Σμηναγός Βασίλης Κοντόπουλος


Το 2018 ήταν η 331 Μοίρα με τα «Δελταπτέρυγα» Mirage 2000-5 από την «φωλιά» των Γαλλικών μαχητικών, την Τανάγρα, που έβαλε τη δική της σφραγίδα στο Tactical Leadership Programme. Best Warrior του TLP ανακηρύχθηκε ο Σμηναγός Κοσμάς Χάλαρης ενώ όλοι οι Έλληνες ιπτάμενοι κατάφεραν υψηλές επιδόσεις ειδικά σε σενάρια μάχης Air to Air.

kosmas-halaris.jpg
Ο Σμηναγός Κοσμάς Χάλαρης


Ένας «Τίγρης» ήταν ο Best Warrior σε προηγούμενη εκπαιδευτική σειρά του 2017. Ο Σμηναγός Βασίλης Καλογερίδης από την 335 Μοίρα , τους «Τίγρεις» του Αράξου, με τα πιο σύγχρονα μαχητικά τα οποία διαθέτει η Πολεμική μας Αεροπορία, τα F-16 Block 52 adv.

Σμηναγός.jpg
Ο Σμηναγός Βασίλης Καλογερίδης

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ