Στο εσωτερικό της νέας αίθουσας του Προεδρικού που πλέον γίνονται οι συναντήσεις και τα διαγγέλματα

Η ευρύχωρη αίθουσα, οι βοηθητικοί χώροι και το γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Article featured image
Article featured image

*Οι φωτογραφίες και οι πληροφορίες είναι από την επίσκεψη της CITY στο Προεδρικό, το 2017.
**Φωτογραφίες: Γιώργος Μιχαήλ




Εδώ και περίπου ένα μήνα, οπότε και εφαρμόστηκε ο κατ’ οίκον περιορισμός και καθορίστηκαν οι απαραίτητες αποστάσεις ασφαλείας μεταξύ μας, το Προεδρικό και το υπουργικό σχήμα προσαρμόστηκε και αυτό με τη σειρά του στα νέα δεδομένα, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα τόσο στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις όσο και στα δημόσια διαγγέλματα.

27624.jpg

Εν αντιθέσει με την προ κορωνοϊού εποχή, σε κάθε νέο διάγγελμα ή ανακοίνωση νέων μέτρων, παρατηρούμε τον Πρόεδρο μαζί τους αρμόδιους υπουργούς, να κάνουν δηλώσεις μέσα από μία καινούργια αίθουσα, η οποία δεν χαρακτηρίζεται από την κλασσική αρχιτεκτονική του Προεδρικού Μεγάρου, είναι αρκετά ευρύχωρη και επιτρέπει στους παρευρισκόμενους να τηρούν τις απαραίτητες αποστάσεις.



Δείτε το εκτενές ρεπορτάζ με πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τους εσωτερικούς χώρους του Προεδρικού Μεγάρου

gm0_9698.jpg

Η εν λόγω αίθουσα εγκαινιάστηκε το 2012, από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφιας με κόστος €2,73 εκ. πλέον ΦΠΑ. Το έργο ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε μέσα σε έντεκα μήνες και εντός των χρονοδιαγραμμάτων που τέθηκαν. Σκοπός της δημιουργίας της ήταν να φιλοξενήσει πολλές συναντήσεις και εκδηλώσεις στo πλαίσιο της κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, ωστόσο το έργο έμεινε και ως παρακαταθήκη για το μέλλον.

Εκτός από την κύρια αίθουσα που μπορεί να φιλοξενήσει για γεύμα μέχρι και 300 καθήμενα άτομα ή 500 άτομα καθήμενα σε γραμμική διάταξη, με προεδρείο για εκδηλώσεις τύπου διαλέξεων παρουσιάσεων κτλ. υπάρχουν όλοι οι απαραίτητοι βοηθητικοί και υποστηρικτικοί χώροι.


gm0_9847.jpg

gm0_9855.jpg

Παράλληλα, στο υπόγειο, πέραν της κεντρικής εισόδου και χώρων για την τεχνική υποστήριξη των συστημάτων, υπάρχουν και οι κουζίνες που συνδέουν τη νέα αίθουσα με τους σχετικούς χώρους του παλαιού κτηρίου.


gm0_9695.jpg

Το πιάνω που υπάρχει στο χώρο, αγοράστηκε από τον Σπύρο Κυπριανού και η αξία του σήμερα ανέρχεται στις 150 χιλιάδες ευρώ, κατατάσσοντάς το σε μια κατηγορία με τα πιο ακριβά συλλεκτικά πιάνα στον κόσμο, όπως μας είπε χαρακτηριστικά ο κύριος Αντώνης.


gm0_9696.jpg

«Το προσφυγόπουλο» του Έλληνα χαράκτη Τάσσου, που από το 1974 συναντάται πάνω στο προσφυγόσημο ή προσφυγικό γραμματόσημο.


gm0_9686.jpg

gm0_9688.jpg

Στην ίδια αίθουσα φιλοξενείται και εκτίθεται μακέτα του Προεδρικού όπως ήταν μετά το προδοτικό πραξικόπημα.




gm0_9857.jpg

gm0_9859.jpg

gm0_9865.jpg

gm0_9871.jpg

gm0_9876.jpg

Το Προεδρικό Γραφείο όπου μέχρι πρότινος γίνονταν οι πλείστες συναντήσεις του Προέδρου

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ