Βωνιάτης: Να εξεταστούν όσοι πέρασαν από φούρνο και υπεραγορά που επιμολύνθηκαν

Τόσο οι Υπεραγορές Αλφαμέγα όσο και οι Φούρνοι Ζορπάς εξέδωσαν σχετικές ανακοινώσεις.

Article featured image
Article featured image

Όσοι πέρασαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες από τον φούρνο και την υπεραγορά όπου βρέθηκαν εστίες μόλυνσης με κορωνοϊό, πρέπει να το δηλώσουν και να προβούν σε εξετάσεις το συντομότερο, είπε στο ΚΥΠΕ ο επιδημιολόγος Δρ Μιχάλης Βωνιάτης.

«Κατά την άποψη μου οι περισσότεροι πρέπει να εξεταστούν, διότι δεν γνωρίζουμε την έκταση του προβλήματος. Τα πράγματα δεν είναι καθόλου εύκολα. Υπάρχει η πιθανότητα πρώτα από όλα να βρίσκονται σε χρόνο επώασης αρκετά άτομα, οπότε ξαφνικά μετά από δεκαπέντε ημέρες να έχουμε άλλα τόσα κρούσματα να μας ανακοινώνουν που θα είναι πολύ άσχημο για το τι έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα. Επομένως, χρειάζεται να εξεταστούν όλοι το συντομότερο», σημείωσε.

«Αν όλες οι βάρδιες από άτομα ήταν μολυσμένοι, σίγουρα είναι επικίνδυνο διότι μιλούμε ότι οι φούρνοι είναι κλειστός χώρος και δεν γνωρίζουμε αν το προσωπικό του φούρνου φορούσε μάσκες ώστε να μην εκπνέει τον ιό του κορωνοϊού. Δεν γνωρίζουμε, αν άγγιζαν τα αντικείμενα χωρίς γάντια. Όπως αντιλαμβάνεστε, υπάρχουν πάρα πολλά τρωτά ερωτήματα», ανέφερε.

Οι μόνοι που πιθανόν να προστατεύθηκαν, συνέχισε, είναι όσοι φορούσαν αναπνευστική μάσκα με φίλτρο.Δείτε εδώ τις σχετικές ανακοινώσεις που εξέδωσαν οι Υπεραγορές «Αλφαμέγα» αλλά και οι Φούρνοι «Ζορπάς»

Aνακοίνωση

Posted by Zorbas Bakeries on Monday, 13 April 2020


Ανακοίνωση: Λήφθηκαν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας - Εντοπίστηκαν επιβεβαιωμένα...

Posted by Alphamega Hypermarkets on Tuesday, 14 April 2020«Θα πρέπει να γίνει καλή εξέταση από μέρους των υγειονομικών αρχών και να γίνει καλή ιχνηλάτιση όλων όσων πέρασαν τουλάχιστον τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Μιλούμε για ένα μεγάλο αριθμό ανθρώπων. Και το θέμα είναι ότι μερικοί μπορεί να πέρασαν επανειλημμένα από τον ίδιο χώρο. Άρα ο κίνδυνος αυξάνεται. Δεν πάμε μια φορά την εβδομάδα στον φούρνο, μπορεί να πάμε δύο και τρεις φορές», πρόσθεσε.

Εξήγησε, ότι την ώρα που κάποιος είναι μολυσμένος εάν τα χέρια του δεν είναι καθαρά και σου δώσει ένα αντικείμενο κι εσύ δεν φοράς γάντια και έρθουν τα χέρια σου απευθείας πάνω στο αντικείμενο, υπάρχει πιθανότητα κινδύνου μόλυνσης.

«Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να μολύνθηκε ένας αριθμός ατόμων. Δεν λέω όλοι, όχι απαραίτητα», επεσήμανε.

Τα ίδια ισχύουν και για την υπεραγορά που επιμολύνθηκε

Ο Δρ Βωνιάτης ανέφερε ότι τα ίδια πράγματα ισχύουν και στην περίπτωση της υπεραγοράς που ήταν εστία μόλυνσης.

«Ο χώρος της υπεραγοράς είναι συνήθως μεγαλύτερος από του φούρνου που είναι περιορισμένος ο χώρος τους. Λόγω του ότι δεν υπάρχει καλός αερισμός, ο ιός μπορεί να παραμένει επί ώρες από κάποιον που έχει βήξει ή φταρνίστηκε», σημείωσε.

Η απολύμανση είναι καθοριστική

Η απολύμανση, είπε ο Δρ Βωνιάτης, είναι σημαντική για να καθαρίσει ο χώρος, όπως και για τα προϊόντα που απολυμαίνονται ταυτόχρονα.

«Ο ιός στο περιβάλλον μπορεί να ζήσει μερικά 24ωρα αλλά όταν απομαλυνθούν οι χώροι τελείωσε. Δεν επιβιώνει τόσο εύκολα, καταστρέφεται. Όταν γίνει καλός αερισμός του χώρου και απολυμανθούν οι χώροι και τα προϊόντα δεν υπάρχει πρόβλημα».

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιητικός ο χρόνος των τριών ωρών μετά την απολύμανση που τίθενται εκ νέου σε λειτουργία οι χώροι, είπε ότι είναι αρκετός διότι η απολύμανση γίνεται με ισχυρά απολυμαντικά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ