Δεκάδες σόλες παπουτσιών βρέθηκαν θετικές στον Covid-19

Νέα έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Emerging Infectious Diseases», αναφέρει πως οι σόλες των παπουτσιών μπορούν να συγκεντρώσουν υψηλά ποσοστά Covid-19 και στη συνέχεια να μεταφέρουν τον ιό σε άλλους χώρους.

Article featured image
Article featured image

Τα στοιχεία από μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα δημοσίευσε πρόσφατα το επιστημονικό περιοδικό «Emerging Infectious Diseases», η οποία εξέτασε ένα αρκετά μεγάλο εύρος επιφανειών σε δύο νοσοκομεία της Ουχάν, στην Κίνα, μεταξύ αυτών και τις σόλες από τα παπούτσια του νοσηλευτικού προσωπικού.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας το 50% των παπουτσιών νοσηλευτικού προσωπικού του νοσοκομείου ICU, το οποίο φιλοξενούσε ασθενείς με Covid-19, που εξετάστηκαν βρέθηκαν θετικά στον Covid-19, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά του ιού σε όλους τους χώρους του νοσοκομείου, ακόμα και σε χώρους που δεν κινούνταν καθόλου ασθενείς, όπως το φαρμακείο του νοσοκομείου.

Αυτό οφείλεται, βάσει των όσων πιστεύουν οι ερευνητές, στη βαρύτητα και τη ροή του αέρα, τα οποία οδηγούν τα σταγονίδια από το στόμα ή και τη μύτη μας στο έδαφος, με αποτέλεσμα το πάτωμα να φιλοξενεί πληθώρα μικροβίων.

Οι συγγραφείς του άρθρου, τονίζουν πως είναι ιδιαίτερα σημαντικό, βάσει και των αποτελεσμάτων της έρευνας, το νοσηλευτικό προσωπικό που εισέρχεται σε χώρους με ασθενείς του Covi-19, πριν εξέλθει, να απολυμαίνει διεξοδικά τις σόλες των παπουτσιών του, καθώς αυτές μπορεί να γίνουν φορείς του ιού.

Η έρευνα συμπεριέλαβε δύο νοσοκομεία στην πόλη Ουχάν της Κίνας, από τις 19 Φεβρουαρίου έως τις 2 Μαρτίου, όπου οι μελετητές συνέλεξαν δείγματα από την ατμόσφαιρα των εσωτερικών χώρων, τις σόλες των παπουτσιών, τα mouse των υπολογιστών, τους σκουπιδοτενεκέδες, τα κρεβάτια των ασθενών τον ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό και άλλες επιφάνειες.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ