Τι κάνουμε με τα ρούχα και τα παπούτσια μας όταν επιστρέφουμε στο σπίτι

Ένα ερώτημα που πηγαινοέρχεται συνεχώς με το κοινό να αναρωτιέται εάν τα ρούχα μας μπορούν να μεταφέρουν τον Covid-19.

Article featured image
Article featured image

Με το να μένουμε σπίτι να αποτελεί την πιο ορθή και ασφαλή απόφαση για την υγεία όλων μας, υπάρχουν ακόμη αρκετές περιπτώσεις που είναι απαραίτητο για όλους μας να βγαίνουμε, έστω και για λίγο, έξω από το σπίτι για να καλύψουμε απαραίτητες υποχρεώσεις.

Αυτό σημαίνει πως όσο και να αποφεύγουμε την επαφή με άλλους ανθρώπους, τα ρούχα και τα παπούτσια μας είναι πολύ εύκολα να μεταφέρουν πάνω τους διάφορα μικρόβια που αιωρούνται στην ατμόσφαιρα, μεταξύ αυτών και των Covid-19, όπως δηλαδή συμβαίνει σε κάθε επιφάνεια.

Μπορεί, όμως, να μεταδοθεί ο ιός μέσω των ενδυμάτων και των υποδημάτων μας;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ακόμη δεν είναι ξεκάθαρο το πόση διάρκειας ζωής μπορεί να έχει ο Covid-19 πάνω στις επιφάνειες, ωστόσο πρώιμες πληροφορίες δείχνουν ότι μπορεί να επιβιώσει από μερικές ώρες μέχρι και μερικές ημέρες. Το θετικό είναι πως, σύμφωνα με το τμήμα Υγείας του Harvard, σε μαλακές επιφάνειες, όπως είναι τα ρούχα και τα παπούτσια, ο ιός έχει μικρότερη διάρκεια ζωής, παρόλα αυτά είναι πιθανόν τα ρούχα και τα παπούτσια μας να τον φέρουν μαζί τους, έπειτα από μία έξοδό μας από το σπίτι.

Τι συστήνεται να πράττουμε:

Αν χρειαστεί να βγούμε εκτός, επιστρέφοντας στο σπίτι είναι καλό, αφού απολυμάνουμε τα χέρια μας, να βγάζουμε τα ρούχα και παπούτσια μας και να αφήνουν στο μπαλκόνι/αυλή/παράθυρο για να αεριστούν καλά για τουλάχιστον μισή ώρα, ενώ συνίσταται να αλλάζουμε σχεδόν αμέσως και τα εσώρουχά μας. Αυτά ισχύουν κυρίως εάν απουσιάζαμε για αρκετές ώρες από το σπίτι και ειδικά εάν μοιραστήκαμε τον ίδιο χώρο με άλλο κόσμο.

Το Κέντρο Ελέγχου Επιδημιών και Λοιμώξεων, προτείνει να πλένουμε τα ρούχα μας στην υψηλότερη θερμοκρασία που ενδείκνυται από τον κατασκευαστή και να σιγουρευόμαστε πως πριν τα ξαναφορέσουμε, είναι εντελώς στεγνά.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ