Ελλάδα: Πότε και πώς θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα

Ποιο είναι το σχέδιο της Κυβέρνησης. Πότε ανοίγουν εμπορικά καταστήματα και σχολεία, πότε και πώς καταργούνται οι περιορισμοί στην κυκλοφορία.

Article featured image
Article featured image

Η άρση των περιορισμών λόγω του κορωνοϊού δεν θα είναι «οριζόντια», αλλά σταδιακή με κριτήρια όπως η ηλικία ή η δραστηριότητα, είναι το σχέδιο που εξετάζει το Μαξίμου.

Το μοντέλο που επεξεργάζεται το Μέγαρο Μαξίμου σε συνεργασία με τους ειδικούς, για την άρση των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω του κορωνοϊού, όχι μόνο προβλέπει ότι οι υφιστάμενοι περιορισμοί δεν θα τερματιστούν ταυτόχρονα, αλλά και ότι δεν θα είναι «οριζόντιοι».

Σύμφωνα με την Καθημερινή, ήδη ο καθηγητής Σ. Τσιόδρας παρομοίασε την επιστροφή στην κανονικότητα πριν από λίγες ημέρες με έναν δρόμο με στροφές στον οποίο θα πρέπει να κινηθούμε άλλοτε με γκάζι, άλλοτε με φρένο, άλλοτε με μεγαλύτερη και άλλοτε με μικρότερη ταχύτητα.

Σε αυτή την κατεύθυνση και το σχέδιο του Μαξίμου, που σε ό,τι αφορά στην άρση των περιορισμών υπολογίζεται ότι θα εκκινήσει στις 10 Μαΐου και θα ολοκληρωθεί ενδεχομένως ακόμη και τον Ιούλιο.

Συγκεκριμένα, αρχής γενομένης από την κατάργηση των περιορισμών στην κυκλοφορία, που αναμένεται να αποτελέσει και την αφετηρία της επιστροφής στην κανονικότητα, δεν θα αφορά σε πρώτη φάση όλους.

Εξετάζεται μάλιστα το ενδεχόμενο, να εξαιρεθούν για κάποιο διάστημα οι λεγόμενες ευάλωτες ομάδες, περιλαμβανομένων των ατόμων της τρίτης ηλικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Καθημερινή, το Μαξίμου αναζητά τη φόρμουλα, «ώστε να διατηρηθούν περιορισμένες οι επαφές τους με μέλη του ενεργού πληθυσμού, δηλαδή με τα παιδιά και τα εγγόνια τους, αλλά και να παραμείνουν σε ισχύ οι απαγορεύσεις σε χώρους μαζικής κοινωνικής συνύπαρξης, όπως τα καφενεία».

Παράλληλα, η άρση των περιορισμών στην κίνηση σε πρώτο στάδιο θα αφορά τα αστικά κέντρα, ενώ η μετακίνηση προς την επαρχία θα επιτραπεί σε μεταγενέστερο χρόνο.

Η απαγόρευση στα ταξίδια αναμένεται να αρθεί μετά τα μέσα Ιουνίου ή στις αρχές Ιουλίου, προκειμένου να υπάρξει σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και στο μέτωπο του τουρισμού.

Αντίστοιχη τακτική και στην επαναλειτουργία των εμπορικών καταστημάτων, των εστιατορίων, των μπαρ και άλλων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Ανάλογα με τον συνωστισμό που αναμένεται ή θα παρατηρηθεί, θα τεθούν περιορισμοί.

Και σε αυτή την περίπτωση θα υπάρξει χρονική κλιμάκωση της άρσης των περιορισμών. Σε δεύτερο χρόνο θα συντελεστεί το άνοιγμα των Mall, ενώ το ίδιο θα ισχύσει για τους πιο μαζικούς χώρους εστίασης ή τα νυχτερινά κέντρα. Σε ό,τι αφορά στα σχολεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται μόνο η επαναλειτουργία της Γ΄ Λυκείου για κάποια επαναληπτικά μαθήματα και στη συνέχεια για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Ωστόσο, εάν υπάρξει νέα έξαρση του ιού, τα μέτρα άμεσα θα αυστηροποιηθούν και πάλι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ