«Η αγάπη δεν εκδηλώνεται μόνο με φιλί αλλά και με υπομονή»

Το viral ποστ ενός Κύπριου επιδημιολόγου που αξίζει να διαβάσουμε, σήμερα, πριν ξεχάσουμε σε τι φάση βρισκόμαστε.

Article featured image
Article featured image

Ο Βαλεντίνος Σιλβέστρος είναι ένας από τους λίγους Κύπριους εξειδικευμένους επιδημιολόγους του υπουργείου Υγείας και τον τελευταίο μήνα εργάζεται νυχθημερόν.

Γνωρίζοντας πολύ καλά την κατάσταση από πρώτο χέρι, πώς είναι δηλαδή τα δεδομένα σήμερα αλλά και πώς μπορούν να εξελιχθούν, έκανε χθες (Μεγάλο Σάββατο) την παρακάτω ανάρτηση:

Αγαπητοί συνάνθρωποι,

Σήμερα φόρεσα το καλό μου το πουκάμισο, όπως κάθε Μεγάλο Σάββατο. Φέτος, όμως, αντί να κρατάω λαμπάδα και αυγό, κρατάω ένα ακουστικό τηλεφώνου και αντισηπτικό. Αντί να είμαι μαζί με τα αγαπημένα μου πρόσωπα, είμαι μόνος μου σε ένα γραφείο και ανακοινώνω τραγικά νέα σε ανθρώπους. Βάζω ανθρώπους σε καραντίνα και "ενοχλώ" επιχειρηματίες να λάβουν ζημιογόνα μέτρα για τις επιχειρήσεις τους. Δεν είμαι τέρας, δεν είμαι σαδιστής. Είμαι ένας επιστήμονας που θέλω να κάνω τη δουλειά μου με μόνο συμφέρον την προάσπιση της υγείας των συμπολιτών μας.

Πόσο θα ήθελα να πετάξω το τηλέφωνο και να πάω να χωθώ στην αγκαλιά της γιαγιάς μου, να φάω το σπιτικό ψωμί της μαμάς μου, να γελάσω με τις πλάκες τους αδελφού μου, να δω τον πατέρα μου και τους φίλους μου. Να ξέρατε πόσο...

Δεν θα το κάνω, πρέπει να κάνω λίγο ακόμα υπομονή. Να συνεχίσω να τρέχω σε αυτό τον αγώνα δρόμου. Να βρίσκω έγκαιρα τα κρούσματα και τις επαφές τους. Να τους απομονώνω από το κοινωνικό σύνολο. Σήμερα, ο αριθμός τον καινούργιων θετικών κρουσμάτων ήταν μικρός. Αλλά μη ξεγελιέστε αγαπητοί μου. Η φωτιά δεν έχει σβήσει ακόμα. Ένα μόνο κρούσμα να ξεφύγει τότε μπορεί να αναζωπυρωθεί η φωτιά και να μας κάψει σαν τη "λαμπρατζιά".

Δυστυχώς, με μια επικοινωνία που είχα εχθές με ένα κρούσμα δεν είχε ιδέα ότι μπορεί να ήταν θετικό το αποτέλεσμά της, ήταν ασυμπτωματική. Προέκυψε από τις δειγματοληψίες που έγιναν σε εργαζόμενους, δεν είχε κάποια επαφή με γνωστό κρούσμα, ίσως την κόλλησε κάποιος που επισκέφθηκε την υπηρεσία της. Προχτές έφτιαχνε φλαούνες με την οικογένεια της αδελφής της, με τα παιδιά της αδελφής της και τη μητέρα της. Μετά την ανακοίνωση έπαθε πανικό, φοβήθηκε μήπως μετέδωσε τον ιό στους οικείους της, πανικοβλήθηκε, έκλαιγε. Ίσως και τελικά να τους κόλλησε. Θα δούμε την ερχόμενη εβδομάδα εάν ανήκουν και αυτοί στη λίστα με τα θετικά κρούσματα που λαμβάνω καθημερινά.

Αυτή την ευθύνη δεν πρόκειται να την αντέξω εγώ. Αυτό τον πανικό δεν θέλω να τον βιώσω. Ίσως έχω κι εγώ μολυνθεί, δεν το ξέρω. Πώς λοιπόν θα πάω στο σπίτι μου. Να αγκαλιάσω τους ανθρώπους μου; Κάποιοι από αυτούς είναι πολύ ευάλωτοι. Δεν θέλω να τους χάσω.

Τις προάλλες, μια μητέρα (επιβεβαιωμένο κρούσμα) έφυγε από την καραντίνα της και πήγε για 5 λεπτά να πάρει γάλα και πάνες, για το μωρό της. Όταν το έμαθα προβληματίστηκα εάν θα έπρεπε να την καταγγείλω στην αστυνομία, ποιος όμως αστυνομικός μπορεί να συλλάβει μια μάνα που θέλει να εξασφαλίσει την τροφή στο παιδί της; Σκέφτηκα όμως ότι δίπλα της, στο ταμείο θα μπορούσε να ήταν η γιαγιά μου, η μάνα μου, ο πατέρας μου. Την πήρα τηλέφωνο. Της εξήγησα ότι αυτό που έκανε ήταν επικίνδυνο. Της έδωσα όλες τις πληροφορίες για τις οργανώσεις που υπάρχουν πλέον για να βοηθούν τα άτομα που είναι σε καραντίνα και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην.

Ως εκ τούτου, μην εφησυχάζεστε και μην κάνετε άσκοπες μετακινήσεις. Παρακαλώ πολύ, κάτσετε στα αυγά σας!

Αύριο, που είναι Πάσχα, περιοριστείτε.

Μην επισκεφθείτε τα πρόσωπα που αγαπάτε. Εάν πραγματικά τα αγαπάτε μη ρισκάρετε να τα κολλήσετε ή να σας κολλήσουν.

Εάν θέλετε να τα έχετε στη ζωή σας μην τους μεταδώσετε τον ιό.

Η αγάπη δεν εκδηλώνεται μόνο με φιλί, αλλά και με υπομονή αυτό είναι το δικό μου μήνυμα.

Καλό Πάσχα σε όλους και μακάρι να έρθει γρήγορα Ανάσταση για όλους μας σύντομα να τσουγκρίζουμε αυγά και όχι τα κεφάλια μας στον τοίχο.

Χρόνια πολλά σε όλους,

Bαλεντίνος

Αγαπητοί συνάνθρωποι, Σήμερα φόρεσα το καλό μου το πουκάμισο, όπως κάθε Μεγάλο Σάββατο. Φέτος όμως αντί να κρατάω...

Posted by Valentinos Silvestros on Saturday, 18 April 2020

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ