Αν δουλεύεις από το σπίτι το άρθρο που ακολουθεί σε αφορά

11 σοβαρές συμβουλές για να λειτουργήσει αυτή η νέα πραγματικότητα υπέρ σου.

Article featured image
Article featured image

Για τους περισσότερους, μέχρι πρότινος, η δουλειά από το σπίτι φάνταζε κάτι ουτοπικό ή και ιδανικό. Ωστόσο όσοι -ένεκα της καραντίνας- ζουν αυτή τη νέα κατάσταση σίγουρα θα έχουν να επισημάνουν αρκετά αρνητικά, με πρώτο την απουσία ωραρίου, αλλά και τις δυσκολίες που έχει η εργασία σε ένα μη επαγγελματικό περιβάλλον, με βασικό πρόβλημα την έλλειψη άμεσης επικοινωνίας με συναδέλφους και πελάτες.

Για πολλούς, αυτή η αλλαγή μπορεί να γίνει παγίδα, ωστόσο, υπάρχει τρόπος να προσαρμοστείς στην νέα πραγματικότητα με ήπιο τρόπο και γιατί όχι να την κάνεις να λειτουργήσει υπέρ σου αποκτώντας νέες συνήθειες που θα σε βοηθήσουν να τη βγάλεις καθαρή.

Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο VICE GREECE

Μην πιάνεις δουλειά με το που ξυπνάς

Είναι πολύ εύκολο να ανοίξεις το κινητό ή το λάπτοπ σου αμέσως και να ασχοληθείς με μέιλ. Μην παρακάμπτεις τη ρουτίνα σου, προσπάθησε να μη δεις τα μέιλ σου ή το Slack μέχρι να σηκωθείς και να κινηθείς λιγάκι, να νιώσεις περισσότερο άνθρωπος.

Κάνε μπάνιο αντί για ντους ή μια έξτρα περιποίηση στο δέρμα σου

Ντους = σπάσιμο. Μπάνιο = απόλαυση. Ξεκίνα τη μέρα σου με ένα γρήγορο μπάνιο που σου δίνει μια αίσθηση πολυτέλειας. Άλλη επιλογή: χρησιμοποίησε μια από τις πολλές μάσκες προσώπου που έχεις. Κάνε μία το πρωί και άλλη μία όσο έχεις ένα βαρετό conference call.

Κάνε τουλάχιστον αυτά: πλύνε το πρόσωπό σου, βούρτσισε τα δόντια σου και φόρα καθαρά εσώρουχα

Τα παραπάνω είναι η αγία τριάδα των «ελάχιστων βασικών βημάτων ώστε να μη νιώθεις αηδιαστικός/ ή», που είναι ο στόχος - για να μην πω ότι θέλουμε να τον ξεπεράσουμε κι αυτόν.

Φόρα καθαρές πιτζάμες ημέρας

Η πρώτη συμβουλή σχεδόν σε όλα τα άρθρα για τη δουλειά από το σπίτι είναι να φοράς «κανονικά» ρούχα. Πρέπει να ντυθείς, αλλά δεν υπάρχουν δύο άκρα: δεν χρειάζεται να είσαι στην τρίχα αλλά, ούτε είναι ωραίο να κάθεσαι μες στη βρόμα σου όλη μέρα. Φρόντισε να αλλάζεις τα ρούχα που φορούσες στον ύπνο και να φοράς κάτι σχετικά καθαρό και άνετο πριν ξεκινήσεις δουλειά.

Εναλλακτικά, φόρα κάτι που σε κάνει να νιώθεις έστω και λίγο δραστήριος/α ή συγκροτημένος/η. Αν φοράω αθλητικά όταν είμαι σπίτι νιώθω πιο πρόθυμη να σηκωθώ και να κινηθώ, και λιγότερο νωθρή. Η συνάδελφός μου η Hannah λέει ότι νιώθει καλύτερα όταν φτιάχνει τα μαλλιά της γαλλική πλεξούδα. «Μου δίνει μια αίσθηση σοβαρότητας να έχω τα μαλλιά μου τραβηγμένα πίσω», λέει. Βρες τι σε κάνει να νιώθεις καλύτερα όταν δουλεύεις και καν’ το.

Μη δουλεύεις από το κρεβάτι

Αν το κρεβάτι σου είναι άνετο και/ ή δεν έχεις μεγάλο γραφείο, είναι δελεαστικό να περάσεις τη μέρα εκεί, αλλά ενώ στις 8 π.μ σου φαίνεται ωραίο, στις 3 μ.μ. μπορεί να σε κάνει να νιώθεις απεριποίητος/η και να το αισθάνεται σαν παραβίαση των κανόνων υγιεινής. Φρόντισε να δουλεύεις σε κάποιο άλλο σημείο και ίσως είναι καλή ιδέα να αλλάζεις (από το τραπέζι της κουζίνας, στον καναπέ κ.ο.κ) κατά τη διάρκεια της μέρας.Αλλά αν δουλέψεις στο κρεβάτι, τουλάχιστον στρώσ' το. Τα μικρά πράγματα κάνουν τη διαφορά.

Φρόντισε να μιλάς με άλλους

Όταν δουλεύεις από το σπίτι, είναι πολύ εύκολο να μην έχεις πραγματική επαφή με άλλους – και μπορεί να σε κάνει να νιώθεις εγκεφαλικό νεκρός/ή και τσιτωμένος/η.

Αν υπάρχει πρόβλημα μετάδοσης, φρόντισε να μιλάς στο τηλέφωνο ή να κάνεις video call (με συναδέλφους ή φίλους). Θα περιορίσει τη μοναξιά και θα σε κάνει να νιώσεις πιο ζωντανός/ ή και σε σύνδεση με τον πραγματικό κόσμο.

Σκέψου το μεσημεριανό σου

Τίποτα δεν με κάνει να νιώθω πιο σκατά όταν δουλεύω από το σπίτι, από το να μασουλάω συνέχεια αηδίες επειδή δεν έχω τίποτα για μεσημεριανό. Αποφάσισε το πρωί τι θα φας μες στη μέρα και βάλε ειδοποίηση για να το κάνεις. Αν είναι να δουλεύεις από το σπίτι μερικές μέρες, αξίζει να αγοράσεις υλικά για σάντουιτς, σούπα σε κονσέρβα, αβγά, κατεψυγμένα πιροσκί ή τρόφιμα με τα οποία γρήγορα μπορείς να φτιάξεις κάτι που μοιάζει με ισορροπημένο γεύμα.

Μην αγχώνεσαι πολύ για την παραγωγικότητα

Όταν δουλεύεις από το σπίτι πρέπει να κάνεις τη δουλειά, αλλά αν φρικάρεις σε βαθμό που δεν σηκώνεσαι για ένα ντους ή για φαγητό, δεν βοηθάει. Αν χασομεράς όταν είσαι στο γραφείο, θα συμβαίνει και στο σπίτι. Αν δεν συμβαίνει και τελειώνεις με τη δουλειά σου λίγες ώρες νωρίτερα απ’ ό,τι συνήθως, δέξου το.

Προσπάθησε να μην εστιάζεις στην παραγωγικότητα εις βάρος οτιδήποτε άλλου

Σκέψου τον βαθμό που θες να φαίνεσαι παρών στο Slack – και μην το παρακάνεις. Ενημέρωνε τον διευθυντή και τους συναδέλφους σου πότε βγαίνεις για φαγητό, βγάζεις τον σκύλο σου βόλτα κ.ο.κ.

Όρισε μια ώρα που θα σταματήσεις και κανόνισε κάτι για το βράδυ

Όταν δεν έχεις τον ρυθμό του γραφείου για να σηματοδοτείς την ώρα που περνάει, είναι πολύ εύκολο να χάσεις την αίσθηση και συνειδητοποιείς ότι επικοινωνείς με συναδέλφους στο Slack μες στο σκοτάδι πολύ πιο αργά από την ώρα που κανονικά θα πήγαινες σπίτι. Ίσως να πρέπει να βάλεις ένα συμβάν στο ημερολόγιο και μια ειδοποίηση για να σταματάς σε μια φυσιολογική ώρα.

Κανόνισε για το βράδυ ώστε να ξέρεις τι θα κάνεις όταν τελειώσει η μέρα. Αν μένεις σπίτι λόγω πανδημίας, προφανώς δεν θα βγεις. Δεν πειράζει. Ακόμα κι αν αποφασίσει ότι το βράδυ θα σταματήσεις τη δουλειά στις 6 και μετά θα φτιάξεις σούπα, ίσως είναι αρκετό για να μη νιώθεις κουρέλι.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ