Παγκύπρια καμπάνια ενημέρωσης για θέματα ισότητας μέσω social media

Article featured image
Article featured image

Η πρώτη παγκύπρια καμπάνια ενημέρωσης για θέματα ισότητας μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει θκυό λόγια να μας πει.

Το «Θκυο Λόγια» είναι η πρώτη παγκύπρια καμπάνια ενημέρωσης για θέματα ισότητας στην Κύπρο μέσω social media (Facebook και Instagram).

Η πρωτοβουλία «Θκυο Λόγια» ξεκίνησε στις 8 Μαρτίου 2020 με στόχο να προωθήσει και να ενθαρρύνει την αναγνώριση και κατανόηση των προκλήσεων που σχετίζονται με το φύλο. Με τον δικό τους τρόπο, η ομάδα του Θκυο Λόγια, επισημαίνει πώς τα καθιερωμένα πρότυπα καταλήγουν να επηρεάζουν την πραγματικότητά μας, να ενισχύουν τα στερεότυπα και να υποστηρίζουν τις δομές που δημιουργούν θεσμικές και κοινωνικες ανισότητες. Μέσω του Facebook και του Instagram, μας παρέχουν σε απλή γλώσσα αξιόπιστες και προσιτές πληροφορίες ώστε να μας προβληματίσουν και με την σειρά μας, με απλές πράξεις, να συνεισφέρουμε στον αγώνα για την ισότητα των φύλων.

«Θέλουμε να προκαλέσουμε το ενδιαφέρον και να ενθαρρύνουμε την κινητοποίηση του κάθε ατόμου με απλές πράξεις! Στόχος μας είναι να παραθέσουμε βασικά στοιχεία, αποδείξεις και επιχειρήματα για διάφορα θέματα σχετικά με την ισότητα των φύλων. Παρουσιάζοντας τα γεγονότα που τροφοδοτούν το σεξισμό, πιστεύουμε ότι όλες και όλοι θα μπορούμε να αναγνωρίσουμε τις μορφές του.»

Το κίνητρο της ομάδας πίσω από το «Θκυο Λόγια» είναι η ελπίδα και η θέληση μας για ένα δίκαιο μέλλον, με ίση πρόσβαση σε ευκαιρίες, χωρίς απoκλεισμούς, ώστε να μπορέσουμε να οικοδομήσουμε μια απελευθερωμένη από στερεότυπα κοινωνία.

Μέχρι στιγμής, το «Θκυο Λόγια» έχει διακριθεί με βραβείo από Αμερική (Capstone Award από το U.S State Department και FHI 360) αλλά και Σουηδία (Lumi Grants) τα οποία χρηματοδοτούν παράλληλα την καμπάνια.

Γιατί «Θκυό Λόγια»;

Η καμπάνια στοχεύει να εισέλθει όχι μόνο στην οθόνη μας αλλά και στην καθημερινότητα της Κυπριακής κοινωνίας, μόνο με θκυο λόγια. Απλά και κατανοητά. Θκυο λόγια με σκοπό να μας αφυπνίσουν και με καλοδιάθετο τρόπο να μας προβληματίσουν για να δράσουμε άμεσα με απλές πράξεις, ξεκινώντας από το σπίτι μας και την οικογένειά μας. Μικρές αλλαγές που θα επιφέρουν τη μεγαλύτερη αλλαγή ξεκινώντας απο τους ίδιους μας τους εαυτούς και μετά εμπλέκοντας και την υπόλοιπη κοινωνία στο σύνολό της. Και όπως αναφέρει και η ομαδα του Θκυό Λόγια “Θκυό λόγια για να σκεφτείς, να αναρωτηθείς, να ψαχτείς, τζαι να κάμεις την αλλαγή, πρώτα για εσένα τζαι μετά για τον κάθε ένα.”

Ποια είναι η ομάδα πίσω από αυτή την πρωτοβουλία;

Η ομάδα πίσω από αυτή την πρωτοβουλία αποτελείται από απόφοιτους και απόφοιτες του Πανεπιστημίου Κύπρου που μοιράζονται το ίδίο πάθος: την ελπίδα για ένα μέλλον με ίσες ευκαιρίες για όλους, άντρες και γυναίκες, αγόρια και κορίτσια.

Ποιά θέματα παρουσιάζονται μέσω αυτής της καμπάνιας;

“Αν παρατηρήσετε στη σελίδα μας στο Facebook και Instagram, κατηγοριοποιήσαμε τα θέματα που θεωρούμε πιο αναγκαία προς βελτίωση και συγκεκριμένα: Φύλο, Φύλο και οργανισμοί, Φύλο και επαγγέλματα, Φύλο στην επικοινωνία, Μορφές βίας, Ενδυνάμωση και Εισηγήσεις βιβλίων, ταινιών και βίντεο, πάντα σχετικών με την καμπάνια. Καθημερινά, όλες και όλοι μπορούν να δουν πληροφορίες ανάλογα με την κατηγορία που τους ενδιαφέρει!

Για παράδειγμα, παρουσιάζοντας τα γεγονότα που αφορούν τον σεξισμό όπως αυτός εκδηλώνεται στον χώρο εργασίας, πιστεύουμε πως θα γίνουν οι μορφές του πιο αναγνωρίσιμες. Με τον εντοπισμό των στερεοτύπων στον τρόπο ανατροφής των παιδιών μας, θα μπορέσει να μειωθεί η άνιση μορφή ευκαιριών και η ασυναίσθητη προκατάληψη. Επιδιώκουμε επίσης να επιτευχθεί η αποτελεσματική επικοινωνία για την ανταλλαγή πληροφοριών που θα βελτιώσουν την αμοιβαία κατανόηση μεταξύ ανδρών και γυναικών.”

Πώς μοιάζει η ανισότητα στον χώρο εργασίας; Πώς εγώ σαν εκπαιδευτικός μπορώ να βοηθήσω στην εξάλειψη στερεοτύπων; Πώς σταματώ συνήθειες που δημιουργούν στερεότυπα στα παιδιά μου; Πώς μπορώ να ενημερώσω άλλα άτομα, ειδικά άντρες που κατά πλειοψηφία θεωρούν ότι τα θέματα ισότητας δεν τους αφορούν; Αυτά και άλλα πολλά, μόνο με θκυό λόγια.

90118823_506902220246984_9005205372008398848_n.jpg

Facebook: Θκυο Λογια/Thkio Logia (https://www.facebook.com/thkiologia/)

Instagram: thkiologia (https://www.instagram.com/thkiologia/)

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ