Τελικά μπορώ να μεταβώ στο σπίτι του/της συντρόφου μου στέλνοντας SMS;

Το Q&A (39 ερωτοαπαντήσεων) του Υφυπουργείου Καινοτομίας και το λάθος που προκάλεσε σύγχυση ανάμεσα σε πολίτες και αστυνομικούς.

Article featured image
Article featured image

Την περασμένη Τρίτη (21/4), το υφυπουργείο Τουρισμού σε μία προσπάθεια να βοηθήσει το κοινό στη διαχείριση των κατ’ εξαίρεσην μετακινήσεων, ετοίμασε και ανάρτησε στη σελίδα του ένα ερωτηματολόγιο 39 ερωτήσεων, που προέκυψαν όλο το προηγούμενο διάστημα από πολίτες, δίνοντας τις ανάλογες απαντήσεις.

Ανάμεσα σε αυτές και ένα ερώτημα που αφορούσε τη μετάβαση στο σπίτι του/της συντρόφου κάποιου, κατά τη διάρκεια της ημέρας και επιστροφή στη μόνιμη κατοικία του ατόμου αργότερα. Η απάντηση του υφυπουργείου η εξής: «Μπορείτε νοουμένου ότι θα χρησιμοποιήσετε την μια και μοναδική μετακίνηση που δικαιούστε την ημέρα. Ωστόσο θα πρέπει να επιστρέψετε στο σπίτι σας, χρησιμοποιώντας το Έντυπο Β πριν από τις 9:00 μ.μ. οπότε και αρχίζει η πλήρης απαγόρευση κυκλοφορίας».

Όπως ήταν αναμενόμενο η εν λόγω απάντηση προκάλεσε, εκτός από ευφορία στα ζευγάρια που μένουν χώρια αυτές τις μέρες, και σύγχυση καθώς πολλά σημεία ήταν θολά. Όπως με ποιο κωδικό μπορεί κάποιος να μεταβεί στον/στη σύντροφό του και με ποιο κωδικό επιστρέφει στη βάση του; Ποιο είναι το εύλογο χρονικό διάστημα που δικαιολογεί μια τέτοια επίσκεψη; Και αν κάτι τέτοιο ισχύει, γιατί τόσο καιρό δεν ήταν γνωστό στους πολίτες; Ο/η σύντροφος πρέπει να μένει μόνος του στο σπίτι;

Απάντηση στα πιο πάνω έδωσε σύντομα και περιεκτικά το Υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο διέψευσε το πιο πάνω γεγονός, αποδίδοντάς το σε λάθος του Υφυπουργείο Καινοτομίας. Όπως ανέφερε στη CITY, λειτουργός του ΥπΕΣ, κάτι τέτοιο δεν ισχύει, καθώς δεν δίνεται μια τέτοια επιλογή στην κατ’ εξαίρεσην μετακίνηση.

Εντός της ημέρας, μάλιστα, το Υπουργείο Εσωτερικών θα εκδώσει νέο οδηγό ερωτοαπαντήσεων λύνοντας διάφορες απορίες του κοινού για την κατ’ εξαίρεση μετακίνηση.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ