Ο Αλέκος Μαρκίδης, σε συνέντευξή του το 2001, μιλά για το Κυπριακό, τους πρόσφυγες και τα εγκλήματα των Τούρκων

Και μερικές ακόμη ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τον πρώην Γενικό Εισαγγελέα που απεβίωσε χθες, 23 Απριλίου, σε ηλικία 77 ετών.

Article featured image
Article featured image

Κεντρική φωτογραφία: Από την ορκωμοσία της Βουλής των Αντιπροσώπων το 1985. Ο Αλέκος Μαρκίδης εκλέγεται για πρώτη φορά βουλευτής του ΔΗΣΥ, στην επαρχία Λευκωσίας.



Ένας άνθρωπος επιβλητικός και ιδιαίτερα ενεργός στα κοινά, ο Αλέκος Μαρκίδης για δεκαετίες πρωταγωνιστούσε στα κυπριακή πολιτική σκηνή, από διαφορετικό μετερίζι, κάθε φορά.

Γεννημένος στη Λευκωσία, στις 23 Ιανουαρίου 1943, σπούδασε Νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως δικηγόρος.

Την περίοδο 1979-1993 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του ΔΗΣΥ και την περίοδο 1993-1995 ήταν αντιπρόεδρος του κόμματος. Εκλέχτηκε βουλευτής στις βουλευτικές εκλογές του 1985 στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας με τον ΔΗΣΥ. Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 1991 με τον συνασπισμό Δημοκρατικός Συναγερμός-Κόμμα Φιλελευθέρων.

1991.jpg

Βουλή των Αντιπροσώπων, 1991



Την 1 Φεβρουαρίου 1995 διορίστηκε Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέση στην οποία παρέμεινε έως τις 23 Απριλίου 2003.

Στις προεδρικές εκλογές του 2003 διεκδίκησε το αξίωμα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητος υποψήφιος. Ο ΔΗΣΥ στήριξε τον τότε πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη, ενώ κάποια στελέχη του κόμματος υποστήριξαν τον Αλέκο Μαρκίδη.

Πήρε ποσοστό 6,62%. Μετά τις εκλογές παραιτήθηκε από τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα.

Μεγάλη έγνοια και στόχος του Αλέκου Μαρκίδη, υπήρξε μέχρι και το τέλος της ζωής του, η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και η επανένωση της Κύπρου.

Στο βίντεο που ακολουθεί, ο Αλέκος Μαρκίδης, ως Γενικός Εισαγγελέας, μιλά στην εκπομπή του ΡΙΚ «Διάλογοι», το 2001, σχετικά με το Κυπριακό, τους πρόσφυγες και την τουρκική αδιαλλαξία.

Πατήστε ΕΔΩ για να παρακολουθήσετε τη συνέντευξη.

1991.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ