Πότε θα επιτραπούν και πάλι γάμοι και δεξιώσεις;

Πολλά ζευγάρια που έχουν ακυρώσει το γάμο τους και άλλα που έχουν προγραμματίσει το δικό τους (εντός του 2020) αναρωτιούνται και η CITY έχει κάποιες απαντήσεις.

Article featured image
Article featured image

Μπορεί να μοιάζει πρόωρο και ολίγον άτοπο το ερώτημα, νοουμένου ότι τα δεδομένα, αν και αισιόδοξα, είναι ακόμα ρευστά σε σχέση με την πρόοδο της μετάδοσης του ιού στην Κύπρο, ωστόσο για τους άμεσα ενδιαφερόμενους, το ζήτημα είναι μείζων και καθόλου άδικα.

Η διαδικασία της προετοιμασίας ενός γάμου στην Κύπρο είναι χρονοβόρα και κοστίζει αρκετές χιλιάδες ευρώ, με τα περισσότερα απ’ αυτά να δίνονται ως προκαταβολή, στους διάφορους επαγγελματίες που θα ασχοληθούν με την τελετή και τη δεξίωση, ενώ δεν είναι καθόλου εύκολο να βρεις διαθέσιμες ημερομηνίες και χώρους για να πραγματοποιήσεις όσα έχει φανταστεί το ζευγάρι για τη μέρα αυτή.

Η πανδημία και η απαγόρευση κυκλοφορίας αποτέλεσε σοβαρό πλήγμα στην τέλεση γάμων και παρά το γεγονός ότι υπήρχε η εξαίρεση για την τέλεση ενός γάμου, με την παρουσία 10 ατόμων, η πλειοψηφία των ζευγαριών που ανέβαλαν τον γάμο τους, δεν προχώρησε σε αυτή τη λιτή επιλογή.

Εδώ και μερικές ημέρες η κυβέρνηση άρχισε να εξετάζει τα μέτρα χαλάρωσης και σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα, παρουσιάζοντας ανεπίσημα τις 4 φάσεις άρσης των μέτρων. Πρόσφατα, μάλιστα, ο Υπουργός Υγείας, Κωνσταντίνος Ιωάννου ανέφερε σε συνέντευξή του πως, αν όλα πάνε καλά και συνεχίσουμε την καλή μας πορεία, σε 2-3 μήνες θα αρθούν όλα τα περιοριστικά μέτρα, δηλαδή γύρω στον Αύγουστο.

Βάσει των δεδομένων που έχουμε μέχρι στιγμής και με οδηγό τις 4 φάσεις άρσης των μέτρων που έχουν δημοσιευθεί, γάμοι, δεξιώσεις, συγκεντρώσεις πολλών ατόμων, αλλά και εκκλησίες, εμπίπτουν στην 4η κατηγορία άρσης των μέτρων, η οποία αναμένεται να εφαρμοστεί περί τα τέλη Ιουνίου.

Σύμφωνα με πηγή του υπουργείου Εσωτερικών, δεξιώσεις και εκδηλώσεις που συγκεντρώνουν μεγάλο αριθμό ατόμων, αποτελούν πιθανές εστίες μόλυνσης και αυτό είναι κάτι το οποίο η κυβέρνηση θέλει να αποφύγει. Τονίζεται παράλληλα πως όλα τα πιο πάνω είναι υποθετικά σενάρια καθώς κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει με βεβαιότητα πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. «Η κυβέρνηση θα επανεξετάζει τα δεδομένα κάθε 2-3 εβδομάδες και αναλόγως θα αναθεωρούνται τα μέτρα, τίποτα δεν είναι βέβαιο», ξεκαθαρίζει πηγή του ΥπΕΣ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ