Τα τεράστια κοστούμια του τεράστιου Michael Jordan κλέβουν την παράσταση στο «The Last Dance»

Σταρ, στη νέα σειρά ντοκιμαντέρ του ESPN, που αποτελεί μια βουτιά στη νικητήρια δυναστεία των Chicago Bulls, είναι σίγουρα και τα τεράστια κοστούμια του Michael Jordan.

Article featured image
Article featured image

Προ λίγων ημερών, το ESPN ξεκίνησε το πολυαναμενόμενο ντοκιμαντέρ «The Last Dance», μια σειρά από δέκα επεισόδια που καταγράφει τη σεζόν 1997/1998 των Chicago Bulls -μια από τις σπουδαιότερες και πιο ιστορικές ομάδες στην ιστορία του αθλητισμού. Δεν χρειάζεται να ξέρεις τι είναι η τριγωνική επίθεση, ποιος ήταν ο Phil Jackson ή να έχεις αγγίξει μια στρογγυλή πορτοκαλί μπάλα για να σε συνεπάρει.

Κυρίως, δεν χρειάζεται να ξέρεις από μπάσκετ για να νιώσεις δέος βλέποντας τα τεράστια κοστούμια που φοράει ο Michael Jordan στο ντοκιμαντέρ.

Τα 90s ήταν μια δεκαετία όπου ακόμα κυριαρχούσε το oversize. Σε αντίθεση με τα κατά παραγγελία στενά κοστούμια της δεκαετίας του ‘60 που έκαναν comeback την τελευταία δεκαετία, οι ράφτες της δεκαετίας του ‘90 είχαν μια προσέγγιση «όσο περισσότερο τόσο καλύτερα» ως προς τη δημιουργία κουστουμιών. Πρέπει να υπήρχε υπεραφθονία σε γκρι και καφέ μαλλί μερίνο για να ανακηρύξουν οι σχεδιαστές τα τεράστια κουστούμια που δεν στρώνουν καλά το look της δεκαετίας για τους παίκτες του NBA, τα μέλη των All 4 One και των Color Me Badd, και τον Snoop Dogg κατά τη διάρκεια της δίκης για φόνο το 1996 (cool, αθωώθηκε).


«Βλέποντας το πρώτο και το δεύτερο επεισόδιο του The Last Dance, ήταν αδύνατον να μην προσέξω τον δίμετρο Michael Jordan να πλέει μέσα σε εκατοντάδες μέτρα υφάσματος, με έναν μπερέ για έξτρα στιλ» γράφει η Alex Zaragoza του αμερικανικού VICE.

«Το σακάκι φτάνει σχεδόν στα γόνατα, οι ώμοι πέφτουν φαρδιοί και ο θρύλος του μπάσκετ μοιάζει με ήρωα από τους Little Rascals που προσπαθεί να τρυπώσει σε ακατάλληλη ταινία ή σαν να έχει καβαλήσει τον Scottie Pippen, κάτι που συνέβαινε και στο παιχνίδι. Όλα τα τεράστια φαρδουλά κοστούμια που φοράει στο ντοκιμαντέρ μοιάζουν σαν να τα έχει σχεδιάσει ο David Byrne για το Structure ή σαν γραμμή που σχεδίασε ο Steve Harvey για τα Mervyn’s. Δεν μπορώ να τα ξεχάσω και είναι απίστευτο. Είναι τερατουργήματα!».


Ενώ κάποιοι νεότεροι μπορεί να ξέρουν τον Jordan μόνο από το meme όπου κλαίει, είναι σημαντικό να τον ξέρουμε κι ως έναν από τους GOAT του NBA και μια από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του αθλητισμού, που επηρέασε τον τρόπο που παίζεται το παιχνίδι, καθώς και το στιλ του απ’ όταν πάτησε το πόδι του στο γήπεδο. Η επιρροή του είναι απεριόριστη. Ίσως λοιπόν τα τεράστια κοστούμια να είναι ασορτί με την τεράστια προσωπικότητά του.

Το The Last Dance δεν είναι μόνο μια χρονοκάψουλα για τη δυναστεία των Bulls –το δράμα, οι τεράστιες προσωπικότητες, οι συντριπτικές ήττες και η συγκλονιστική δόξα– μέχρι τα τεράστια κοστούμια που όρισαν την εποχή. Για να παραφράσουμε τον λοιδωρημένο μακαρίτη general manager των Chicago Bulls, Jerry Krause, δεν ήταν τεράστια τα κοστούμια του Michael Jordan, η οργάνωση από πίσω ήταν τεράστιος. Υπάρχουν ακόμα πολλά νήματα να ξετυλιχτούν στην ιστορία του αναμφισβήτητα σπουδαιότερου μπασκετμπολίστα όλων των εποχών.

Έχουν προβληθεί μόλις δύο επεισόδια. Από εδώ και πέρα η ιστορία γίνεται μόνο μεγαλύτερη. Όπως και τα κοστούμια.


Το άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο VICE US.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ