Σήμερα η συνάντηση Προέδρου της Δημοκρατίας με επιδημιολογική ομάδα

Θα συζητήσουν τα δεδομένα για τη χαλάρωση των μέτρων. Τι έπεται στη συνέχεια.

Article featured image
Article featured image

Στις 10:00 π.μ έχει οριστεί η σημερινή συνάντηση της επιδημιολογικής ομάδας με τον ΠτΔ, ούτως ώστε να συζητηθούν τα μέχρι στιγμής δεδομένα και να οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις για την άρση των πρώτων μέτρων χαλάρωσης, πριν από την αυριανή έγκριση της από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Χθες ο Καθηγητής Λεόντιος Κωστρίκης, μέλος της επιδημιολογικής ομάδας μίλησε για αισιόδοξη εικόνα, λέγοντας πως η ομάδα θα εισηγηθεί την ενεργοποίηση του πλάνου για σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων. Διευκρίνισε πάντως πως οι αποφάσεις είναι ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας.

Η χαλάρωση αναμένεται να επέλθει σε τέσσερα στάδια, όπως είχαμε αναφέρει και στο πρόσφατο παρελθόν σε σχετικό άρθρο, με τα πρώτα μέτρα να εφαρμόζονται αρχές Μαΐου και να αφορούν την αύξηση στις επιτρεπόμενες μετακινήσεις. Παράλληλα θα ανοίξουν τα μικρά εργοτάξια, που νοείται ότι είναι ανοικτοί χώροι καθώς και καταστήματα λιανικού εμπορίου όπως βιβλιοπωλεία και άλλες μικρομεσαίες επιχειρήσεις όπως είναι καταστήματα ένδυσης υπόδησης.

Μέσα Μαΐου, αν όλα συνεχίσουν καλώς, θα έχουμε το δεύτερο κύμα όπου θα ανοίξουν κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, καθώς και τα γυμναστήρια. Νοείται ότι σε κάθε άνοιγμα θα τηρούνται τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής (προσωπικής αλλά και γενικής).

Αρχές Ιουνίου ανοίγουν -όπως όλα δείχνουν- τα εμπορικά κέντρα, τα ξενοδοχεία, τα εστιατόρια, οι καφετερίες. Επαναλειτουργούν σινεμά, θέατρα, κέντρα διασκέδασης, καζίνο - λέσχες, αλλά και χώροι λατρείας.

Και τέλη Ιουνίου, στην τελευταία φάση της άρσης των μέτρων, αναμένεται να επιτραπούν οι διάφορες εκδηλώσεις, οι γάμοι, οι βαφτίσεις, οι κηδείες και οι συναυλίες, τα αεροδρόμια με σαφείς περιοριστικούς όρους και τέλος τα σχολεία.

Μετά την αυριανή έγκριση των μέτρων από το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα προβεί σε ανακοινώσεις.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ