Είσαι ο ίδιος άνθρωπος;

Η τέχνη του σήμερα είναι το ίδιο το σήμερα. Η σημερινή πραγματικότητα είναι η πιο ακατέργαστη σκέψη, η πιο απομακρυσμένη πραγματικότητα, το πιο τρελό κοινωνικό πείραμα, ένας κατ΄ οίκον περιορισμός, που ήρθε από το πουθενά να προκαλέσει ανοικτά τον χρόνο που δεν είχαμε.

Article featured image
Article featured image

Το σήμερα, όπως προκύπτει, θέλει χειρισμό, τεχνική και συστηματική προσέγγιση. Πρέπει να καταφέρεις να είσαι ο εαυτός σου χωρίς τις κοινωνικές υποχρεώσεις, χωρίς τις εργασιακές υποχρεώσεις, χωρίς αποσπάσεις, χωρίς βόλτα, ψώνια και σερβιρισμένο καφέ. Πρέπει να καταφέρεις να είσαι ο εαυτός σου μέσα στο πλαίσιο της οικιακής ζωής, μιας ζωής που όταν την διάλεγες θεωρούσες ότι εκ των πραγμάτων θα ήταν μερικής απασχόλησης. Τι τρελό θρίλερ είναι αυτό που τοποθετεί την υπαρξιακή ανησυχία μέσα στην ίδια την εστία!

Το πιο ενδιαφέρον σε σχέση με το «σήμερα» που ζούμε τον τελευταίο καιρό είναι ότι πρέπει να το εφεύρεις και σαν έννοια και σαν πλοκή, αλλά και να εφεύρεις τον εαυτό σου μέσα σε αυτό ή τουλάχιστον να μην τον χάσεις. Ο φιλόσοφος John Locke θεωρεί ότι η αρχή της ατομικότητας καθορίζεται από μια συνεπή παρουσία στον χρόνο. Μια προσωπική αίσθηση ότι είμαι ο ίδιος άνθρωπος και στις αναμνήσεις μου και στον καθρέφτη μου. Υπάρχει βέβαια και η αρχή της δημιουργικότητας, που είναι η μόνιμη ικανότητα του ανθρώπου να φέρνει στο φως κάτι καινούριο οποιαδήποτε στιγμή, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες.

Δηλαδή, μπορείς να είσαι ο ίδιος άνθρωπος που πριν λίγο καιρό ήσουν ο 9 με 5, με τον σημερινό άνθρωπο που δίνει μαθήματα κιθάρας στο youtube, φορώντας τη μπαντάνα που φορούσε στο γυμνάσιο. Είσαι; Είσαι ο ίδιος άνθρωπος;


Φωτογραφία: Paul Castanié / Unsplash

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ