Οι (πολύ) πλούσιοι του κόσμου δωρίζουν μέρος της περιουσίας τους στον αγώνα κατά του Covid-19

Από τον CEO του Twitter μέχρι και το Ίδρυμα Σταύρου Νιάρχου, είναι πολλά τα δισεκατομμύρια.

Article featured image
Article featured image

Ίσως είναι από τις λίγες φορές που η προτροπή «Όλοι μαζί στον αγώνα» έχει ουσιαστική απήχηση και καθολική ανταπόκριση, χωρίς ταξικές ή άλλες παρεκκλίσεις.

Με την πανδημία να έχει εξουθενώσει τον πλανήτη οικονομικά και τα συστήματα υγείας σε παγκόσμια κλίμακα να επιβιώνουν οριακά, κάθε οικονομική προσφορά, αποτελεί βάλσαμο στη συνέχιση του έργου που επιτελούν τους τελευταίου μήνες.

Πολλές, μάλιστα, ήταν οι εταιρείες και οι οργανισμοί που προσέφεραν χιλιάδες χρήματα για να στηρίξουν το σύστημα υγείας και τα νοσοκομεία σε όλο τον κόσμο και στην Κύπρο.

Στο ίδιο μοτίβο και οι πολύ πλούσιοι του πλανήτη οι οποίοι δωρίζουν μέρος της περιουσίας τους για να βοηθήσουν σε αυτό τον αγώνα.

Πιο πρόσφατο παράδειγμα ο διευθύνων σύμβουλος του Twitter, Τζακ Ντόρσεϊ, ο οποίος ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει ένα δισεκατομμύριο δολάρια από την προσωπική περιουσία του για να χρηματοδοτήσει την έρευνα κατά του κορωνοϊού.

1280x720_nbc-190423-jack-dorsey-ew-500p_052bb6f8976904166ca38d65e2745e5b.jpg

Ο 43χρονος συνιδρυτής του Twitter έκανε γνωστό μέσω tweet ότι δωρίζει μετοχές της Square, αξίας ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων, σε ένα δικό του μη κερδοσκοπικό ταμείο, το Start Small, που θα χρηματοδοτήσει διεθνώς προσπάθειες για την καταπολέμηση της νόσου Covid-19. Η Square ήταν εταιρεία πληρωμών που είχε δημιουργήσει μετά το Twitter. «Αφού αφοπλίσουμε την πανδημία, θα εστιάσουμε στην υγεία των κοριτσιών και την εκπαίδευση. Θα λειτουργεί με διαφάνεια», έγραψε ο Ντόρσεϊ.

Η περιουσία του υπολογίζεται από το Forbes σε περίπου 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια και ο ίδιος ανέφερε ότι η δωρεά του αποτελεί περίπου το 28% της συνολικής περιουσίας του. Μέχρι σήμερα είναι η μεγαλύτερη δωρεά που έχει γίνει παγκοσμίως για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Εν τω μεταξύ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο, ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος, με προσωπική περιουσία περίπου 123 δισεκατομμυρίων δολαρίων, έχει δεσμευτεί ότι θα δωρίσει 100 εκατομμύρια δολάρια στον οργανισμό Feeding America.

103615292-GettyImages-450824074.jpg


Παράλληλα, το ίδρυμα του Μπιλ Γκέιτς και της συζύγου του Μελίντα έχει προσφέρει 100 εκατομμύρια δολάρια για την ανάπτυξη εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

bill-melinda-gates-donate-170-mn-for-women-empowerment-in-4-countries-including-india.jpg


Το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος επίσης θα προσφέρει ένα ποσό που θα αγγίζει τα 100.000.000 δολάρια, για την ανακούφιση των συνεπειών της πανδημίας, είτε σε κοινωνικό είτε σε οικονομικό επίπεδο. Ίδιο ποσό έχει υποσχεθεί και ο ιδρυτής της αμερικανικής εταιρείας υπολογιστών Dell, Μάικλ Ντελ.

29169381000_af234a4cab_b.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ