Τι συμβαίνει με το Zoom;

Η δημοφιλής πλατφόρμα, σανίδα σωτηρίας τις μέρες της καραντίνας, φαίνεται πως έχει κάποια σοβαρά θέματα.

Article featured image
Article featured image

Πριν μερικές εβδομάδες, το Zoom αποτελούσε μια από τις κορυφαίες λύσεις τηλεδιασκέψεων. Πολλοί άνθρωποι που εργάζονται πια από το σπίτι, το επέλεξαν για να επικοινωνήσουν με τους συναδέλφους τους.

Ωστόσο, σύντομα προέκυψαν κάποια ζητήματα ασφαλείας (μεταφορά δεδομένων των χρηστών Zoom στο Facebook, κλοπή Windows κωδικών, έκθεση λογαριασμών στο dark web κλπ). Το Zoom παλεύει να διορθώσει την κατάσταση και έχει ήδη φέρει αποτελέσματα για κάποια από αυτά τα ζητήματα. Ωστόσο, μάλλον, είναι πολύ αργά.

Το BuzzFeed News αναφέρει ότι η Google απαγόρευσε στους υπαλλήλους της να χρησιμοποιούν τη δημοφιλή εφαρμογή τηλεδιασκέψεων. Η Google ενημέρωσε τους υπαλλήλους της, την περασμένη εβδομάδα, ότι το Zoom θα πάψει να δουλεύει στους υπολογιστές και τα smartphones, που τους παρέχονται από την εταιρεία.

Η Google παρουσίασε αυτήν την κίνηση στο The Verge ως κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Ο εκπρόσωπος της Google, Jose Castaneda, δήλωσε: «Έχουμε από καιρό μια πολιτική που δεν επιτρέπει στους εργαζομένους να χρησιμοποιούν μη εγκεκριμένες εφαρμογές για εργασία, που βρίσκονται εκτός του εταιρικού μας δικτύου. Πρόσφατα, η ομάδα ασφαλείας μας ενημέρωσε τους υπαλλήλους που χρησιμοποιούν το Zoom Desktop Client ότι δεν θα τρέχει πλέον σε εταιρικούς υπολογιστές, καθώς δεν πληροί τα πρότυπα ασφαλείας που έχουμε ορίσει για τις εφαρμογές. Οι εργαζόμενοι που χρησιμοποιούν το Zoom για να διατηρούν επαφή με την οικογένεια και τους φίλους τους μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν μέσω ενός web browser ή μέσω κινητού τηλεφώνου».

Η Google διαθέτει τη δική της υπηρεσία τηλεδιάσκεψης, που ονομάζεται G Suite Meet και προορίζεται για επιχειρηματικούς χρήστες. Προσφέρει, επίσης, δωρεάν υποστήριξη του Google Hangouts.

Πέρα από την απόφαση της Google για απαγόρευση του Zoom στους εταιρικούς υπολογιστές, έρχεται και η Microsoft για να κάνει ακόμα πιο δύσκολη την κατάσταση. Εκμεταλλευόμενη τα ζητήματα ασφαλείας της εφαρμογής, προωθεί τη δική της πλατφόρμα Teams, λέγοντας πως είναι η καλύτερη εναλλακτική λύση τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους οικιακούς χρήστες.

Το Zoom, ωστόσο, αγωνίζεται ώστε να παραμείνει στην κορυφή. Επιδιώκει να βελτιώσει την ασφάλειά του. Επιπλέον, ανακοίνωσε ότι ο πρώην CSO του Facebook, Alex Stamos, συνεργάζεται με τη Zoom ως εξωτερικός σύμβουλος ασφαλείας.

Μπορεί το Zoom να ανακτήσει την εμπιστοσύνη των πελατών του; Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Zoom, Eric Yuan, δήλωσε στην Wall Street Journal: «Πραγματικά έκανα λάθη ως CEO και πρέπει να κερδίσουμε πίσω την εμπιστοσύνη τους».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ