Ξενοδοχεία και εστιατόρια: Οι σχεδιασμοί του υφυπ. Τουρισμού για το νέο καθεστώς λειτουργίας τους

Πώς αλλάζει η εμπειρία διαμονής στα καταλύματα και πως η επίσκεψη στα εστιατόρια.

Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία: wernerb/Flickr


Σε διαδικασία σχεδιασμών βρίσκεται εδώ και λίγες εβδομάδες το υφυπουργείο Τουρισμού, σε σχέση με την επαναλειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων και τον εστιατορίων, ούτως ώστε να δημιουργήσει τις απαραίτητες υγειονομικές συνθήκες που θα προσφέρουν ασφάλεια σε τουρίστες και πελάτες που θέλουν να τα επισκεφθούν.

Ο δημοσιογράφος του Σίγμα, Κυριάκος Πενηνταέξ, εξασφάλισε το προσχέδιο του υγειονομικού πρωτοκόλλου, το οποίο ετοιμάζει το υφυπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με ξενοδόχους και επιχειρηματίες εστιατορίων.

Να σημειωθεί πως η κυβέρνηση περιέλαβε τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια στην τρίτη φάση του οδικού χάρτη επανεκκίνηση της οικονομίας, η οποία αρχίζει 9 Ιουνίου και ολοκληρώνεται 13 Ιουλίου, νοουμένου πάντα πως τα επιδημιολογικά δεδομένα θα παραμείνουν χαμηλά.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, ο οδηγός υγειονομικών προτύπων που ετοιμάζουν οι σύνδεσμοι ξενοδόχων και ιδιοκτητών εστιατορίων, μαζί με το υφυπουργείο τουρισμού θα περιλαμβάνει:

- Την εκπαίδευση προσωπικού. Δηλαδή, να γνωρίζουν όλοι όσοι εργάζονται στα ξενοδοχεία και εστιατόρια για το τι κάνουν και πως το κάνουν για τηρούνται όλοι οι κανόνες υγιεινής.

- Οι υπάλληλοι στην υποδοχή, οι σερβιτόροι οι υπεύθυνοι για τις πετσέτες και άλλα πόστα.

-Εντατικοποιούνται οι καθαρισμοί και η συχνότητα απολύμανσης όλων των χώρων.

- Προμήθεια αντιβακτηριακού τζελ από ξενοδοχεία και εστιατόρια, το οποίο θα πρέπει να τοποθετηθούν σχεδόν παντού.

- Ετοιμάζονται ειδικές οδηγίες για τα κέντρα ευεξίας, όπως τα spa, μασάζ κ.α.

Το προσχέδιο αυτού του οδηγού θα αποσταλεί στο Υπουργείο Υγείας για μελέτη, ώστε να είναι έτοιμο οδηγός μέχρι μέσα Μαΐου. Για να έχουν και το περιθώριο να προετοιμαστούν τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια.

Αρμόδιες πηγές, ανέφεραν χαρακτηριστικά στο ΣΙΓΜΑ ότι ο συγκεκριμένος οδηγός είναι το «Άλφα και το Ωμέγα», στην προσπάθεια της Κύπρου να αποδείξει ότι αποτελεί έναν αξιόπιστο και ασφαλή προορισμό στην εποχή του κορωνοϊού.

Το προσχέδιο, δεν αποκλείεται να διαφοροποιηθεί μετά και τις συστάσεις που θα κάνει το Υπουργείο Υγείας.

Σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στην Ελλάδα, λαμβάνονται και άλλα μέτρα στα ξενοδοχεία.

Στη γειτονική χώρα, ανακοινώθηκε για παράδειγμα ότι σε κάθε τουριστική περιοχή της χώρας, θα μισθωθεί από το κράτος ένα τουριστικό κατάλυμα το οποίο θα λειτουργεί ως «ξενοδοχείο καραντίνας».

Επιπρόσθετα, δεν θα λειτουργούν μπουφέ, στα ξενοδοχεία της Ελλάδας, αλλά μόνο σερβίρισμα. Κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο δικό μας προσχέδιο.


Πρωτόκολλο επανεκκίνησης τουριστικής βιομηχανίας:

Αφορά τους κανόνες των ξενοδοχείων και εστιατορίων, ειδικά στο κομμάτι των αποστάσεων που πρέπει να τηρούνται για τα πάντα (τραπέζια, ομπρέλες, απλώστρες κ.α.).

Θα αποσταλεί και πάλι προσχέδιο στο Υπουργείο Υγείας για μελέτη, με στόχο να είναι έτοιμο και αυτό , μαζί με τον οδηγό, μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Παράλληλα ετοιμάζονται κανόνες προστασίας και για τα αεροπλάνα, το τι θα ισχύει, δηλαδή, κατά τη διάρκεια των πτήσεων.

Αυτό το κομμάτι θα αρχίσει να απασχολεί, από την ερχόμενη βδομάδα, τη Διυπουργική Επιτροπή για την πανδημία. Αυτή θα ετοιμάσει τον συγκεκριμένο οδηγό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ