Τι αγόρασαν οι Κύπριοι την περίοδο της καραντίνας;

Πίνακας με τις δημοφιλείς αγορές και την αύξηση που σημείωσαν οι πωλήσεις σε κάθε κατηγορία.

Article featured image
Article featured image

Η περίοδος των μέτρων προστασίας από τον κορωνοϊό, με το κλείσιμο (σχεδόν) όλων των χώρων λιανικής, τον περιορισμό της κυκλοφορίας και της κοινωνικής αποστασιοποίησης, υπήρξε μία συνθήκη σίγουρα πρωτόγνωρη για το λιανεμπόριο. Το σύνολο των ευρωπαϊκών κοινωνιών υποχρεώθηκε να οργανώσει με διαφορετικό τρόπο την καθημερινότητά του, μέρος της οποίας, ήταν φυσικά και οι αγορές προϊόντων.

Τι συνέβη με προϊόντα που δεν μπορούσαμε να προμηθευτούμε στις υπεραγορές;

Για διάστημα περίπου 2 μηνών, το σύνολο της αγοραστικής κίνησης -εξαιρουμένων των τροφίμων, καθώς οι υπεραγορές παρέμεναν ανοιχτές- μεταφέρθηκε στο ψηφιακό πεδίο. Όσες επιχειρήσεις είχαν προνοήσει, δημιουργώντας ηλεκτρονικό κατάστημα, πήραν το προβάδισμα αφού ουσιαστικά ήταν οι μόνες που μπορούσαν να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες των καταναλωτών την περίοδο της καραντίνας.

Ενδιαφέρον μάλιστα παρουσιάζει η μεταβολή των αναγκών αυτών για το εξεταζόμενο διάστημα και συγκεκριμένα για την περίοδο από 16/03 έως τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, όπου οι καταναλωτές λειτούργησαν με βάσει των νέων συνθηκών του αυτοπεριορισμού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της πλατφόρμας σύγκρισης τιμών της Κύπρου, ppissis.com.cy οι καταναλωτές κατά την πρώτη περίοδο έσπευσαν να εντοπίσουν τα διαθέσιμα προϊόντα των κατηγοριών προσωπικής υγιεινής. Ήτοι, η αναζήτηση αντισηπτικών προϊόντων, γαντιών και μασκών μιας χρήσης αυξήθηκε κατά +580% τις πρώτες 7 ημέρες, της περιόδους. Η τάση αυτή ισορρόπησε καθοδικά τις επόμενες ημέρες, παραμένοντας ωστόσο μεσοσταθμικά σε πολύ υψηλότερα, από τα συνήθη επίπεδα.

Ενώσω οι καταναλωτές προσαρμόζονταν στη νέα περίοδο, η online επιλογές τους φάνηκαν να στρέφονται περισσότερο σε προϊόντα που πλέον ήταν αναγκαία για την οργάνωση της νέας τους καθημερινότητας. Οι ανακοινώσεις για τα προγράμματα εξ αποστάσεως εργασίας, οδήγησαν τις αναζητήσεις για laptops σε αύξηση που σε περίοδο 7ημέρου έφτασε το +235%. Εξίσου απότομη υπήρξε και η άνοδος σε κατηγορίες προϊόντων που αφορούσαν την ψυχαγωγία και τη μαγειρική στο σπίτι, με τις αναζητήσεις για τηλεοράσεις να αυξάνονται σε περίοδο 7ημέρου +130%, τα puzzles +168% και τις μικρές συσκευές κουζίνας +124%.

Ο συνολικός αριθμός των αναζητήσεων διατηρήθηκε σε υψηλά επίπεδα, σημειώνοντας παράλληλα από το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου μεγαλύτερη διασπορά ως προς τα είδη. Καθώς λοιπόν οι καταναλωτές προσαρμόστηκαν στις νέες συνθήκες, η αναζητήσεις για αθλητικά είδη και ιδίως για αθλητικά παπούτσια, σημείωσαν αύξηση 7ημέρου που ξεπέρασε το +93%, ενώ σε ποσοστά άνω του +90% κινήθηκαν και οι αναζητήσεις για ποδήλατα, ιδίως δε παιδικά.

Στον παρακάτω πίνακα εμφανίζονται οι μεταβολές σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων που εντοπίζονται στο ppissis.com.cy, για ολόκληρη την εξεταζόμενη περίοδο:

ppissis stats (1).png

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ