Θα επιτραπεί τελικά η διοργάνωση συναυλιών, καλλιτεχνικών και μουσικών φεστιβάλ/εκδηλώσεων;

Τι αναφέρει το υπουργείο Υγείας.

Article featured image
Article featured image

Ήδη διανύουμε τη δεύτερη εβδομάδα μετά την πρώτη άρση των περιοριστικών μέτρων, με την επιδημιολογική ομάδα να δηλώνει πως βρισκόμαστε σε καλό επίπεδο σε σχέση με τον αριθμό των κρουσμάτων.

Παρόλα αυτά και παρά την επιστροφή μας, έστω και σταδιακά στην προηγούμενη κατάσταση, φέτος όλα θα είναι διαφορετικά. Από μία απλή βόλτα στο δρόμο μέχρι τη βουτιά στη θάλασσα. Ενώ ακόμη ένα χαρακτηριστικό στοιχείο που θα απουσιάζει από το φετινό καλοκαίρι ή τουλάχιστον θα αργήσει η πραγματοποίησή του, είναι οι συναυλίες και τα φεστιβάλ.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα επιδημιολογικά δεδομένα της Κύπρου από την πανδημία του νέου κορωνοιού (SARS-CoV-2), η διασπορά του ιού εντός της κοινότητας έχει μειωθεί καθοριστικά, αλλά ο κίνδυνος εστιακής αναζωπύρωσης είναι πάντοτε υπαρκτός, όπως και η πιθανότητα εμφάνισης νέου επιδημικού κύματος. H πανδημία δεν έχει λήξει και βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Ως εκ τούτου, το Υπουργείο Υγείας βρίσκεται σε εγρήγορση και ετοιμότητα, διασφαλίζοντας ότι όλα τα μέτρα πρόληψης τηρούνται αυστηρά από όλους τους πολίτες και όλοι επιδεικνύουν την απαραίτητη κοινωνική υπευθυνότητα και σοβαρότητα.

Με βάση τα πιο πάνω καθορίστηκε στρατηγική για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που έχουν τεθεί για αναχαίτηση της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού (SARS-CoV-2) και ετοιμάστηκε χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της σε τέσσερεις διαφορετικές φάσεις. Σύμφωνα με τη Στρατηγική αυτή η αποκλιμάκωση των μέτρων θα προσαρμόζεται, στη βάση των επιδημιολογικών δεδομένων της Κύπρου και σε συνάρτηση με τα δεδομένα των άλλων χωρών, ούτως ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με την Στρατηγική η οργάνωση συναυλιών και φεστιβάλ θα επιτρέπεται κατά την τελευταία φάση αποκλιμάκωσης, δηλαδή μετά τις 14 Ιουλίου. Σημειώνεται ότι λόγω του γεγονότος ότι στις εκδηλώσεις αυτές συγκεντρώνονται εκατοντάδες/χιλιάδες πολίτες και ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία είναι μεγάλος, η πραγματοποίηση τους για φέτος θα επαναξιολογηθεί λίγο πριν την έναρξη της 4ης φάσης ανάλογα με την πορεία της πανδημίας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ