Η περίεργη φήμη που συνοδεύει το κλασσικό κομμάτι των Scorpions «Wind of Change»

Το κομμάτι των Scorpions είχε συνδεθεί άμεσα με την πτώση του Τείχους του Βερολίνο και της Σοβιετικής Ένωσης. Μήπως, όμως, κρύβεται κάτι άλλο πίσω από τη δημιουργία του;

Article featured image
Article featured image

Ένα νέο podcast οκτώ επεισοδίων που έκανε πρεμιέρα στο Spotify, στις 11 Μαΐου, εξερευνά μέσα από πλήθος συνεντεύξεων και μαρτυριών την επίμονη φήμη σύμφωνα με την οποία η διάσημη μπαλάντα των Scorpions υπήρξε δημιούργημα της CIA.

Οικοδεσπότης του podcast είναι ο δημοσιογράφος του New Yorker, Patrick Radden Keefe, και όπως ακούγεται να λέει ο ίδιος στο trailer του podcast, το τραγούδι το έγραψαν πι Scorpions στην Μόσχα το 1989 όπου είχαν βρεθεί για μια μνημειώδη συναυλία στη ρωσική πρωτεύουσα μαζί με άλλες διάσημες μπάντες «σκληρού ροκ» όπως οι Bon Jovi και οι Mötley Crüe.

Ως γνωστόν, οι στίχοι του τραγουδιού που έγινε τεράστια επιτυχία τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ, κάνουν λόγο για τον «άνεμο της αλλαγής» και τη «μαγεία της στιγμής μια ένδοξη νύχτα». Το «Wind of Change» συνδέθηκε άμεσα με την πτώση του Τείχους του Βερολίνο (σκηνές από την οποία κυριαρχούσαν στο βίντεο κλιπ) και της Σοβιετικής Ένωσης.

Η φήμη ότι το κομμάτι γράφτηκε κατά παραγγελία της CIA προκειμένου να ενθαρρυνθεί ακόμα περισσότερο η ριζική αλλαγή του καθεστώτος στην Σοβιετική Ένωση, «βασανίζει» εδώ και μια τον Keefe, όπως λέει ο ίδιος ώσπου αποφάσισε να προχωρήσει στην (υπερ)παραγωγή αυτού του podcast που περιλαμβάνει πλήθος μαρτυρίες τόσο από μουσικούς όσο και από πρώην συνεργάτες μυστικών υπηρεσιών:

Scorpions-Mercury1.jpg


«Είναι μια ιστορία που απλώνεται πέρα από μουσικά είδη και πέρα από σύνορα και ιστορικές περιόδους, συνεπώς ήταν για μένα σημαντικό να ακουστούν οι διάφορες μουσικές, οι διάφορες φωνές αλλά και οι διάφορες προφορές έτσι ώστε να αποφασίσει ο ακροατής ποιος λέει ψέματα και ποιος λέει αλήθεια. Πέρασα τόσο ωραία κυνηγώντας αυτήν την τρελή ιστορία, εξερευνώντας τα σκοτεινά σοκάκια του Ψυχρού Πολέμου και κάνοντας πάνω από εκατό συνεντεύξεις, που δεν βλέπω την ώρα να την μοιραστώ με τον υπόλοιπο κόσμο». Το podcast «Wind of Change» έκανε πρεμιέρα στο Spotify στις 11 Μαΐου.

Πηγή: Rolling Stone

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ