«Να εφαρμοστεί άμεσα η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία της Κύπρου»

Ξεκάθαρη θέση εξέφρασε σήμερα για το ζήτημα, η πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εξηγώντας τους λόγους που δεν επιτρέπουν άλλη αναβολή.

Article featured image
Article featured image

Την ανάγκη να εφαρμοστεί άμεσα η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία για να μπορέσουν τα παιδιά να ενδυναμωθούν και να προστατευθούν ενάντια στην σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση, σημείωσε σήμερα η Μαριέλλα Αριστείδου, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών.

Η επιτροπή συνήλθε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο για να ενημερωθεί, όπως είπε σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ, για την πορεία της Εθνικής Επιτροπής για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών και της παιδικής πορνογραφίας.

Η Εθνική Στρατηγική για τα έτη 2016-2019 έχει ολοκληρωθεί και έχει ήδη ετοιμαστεί νέα εθνική στρατηγική για την επόμενη τριετία. Επεσήμανε ότι κάποιες εκ των υφιστάμενων δράσεων θα συνεχίσουν να υφίστανται και μέσα στη νέα τριετία.

Πολύ σημαντική, είπε, είναι η δημιουργία της νέας εφαρμογής SOS μέσω της οποίας θα μπορεί ένα θύμα, με το πάτημα ενός κουμπιού, να ζητήσει άμεση παρέμβαση από την Αστυνομία εάν αντιμετωπίσει βία.

Η εφαρμογή αυτή, είπε, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τις επόμενες μέρες και μια ακόμη πολύ σημαντική δράση είναι και η δημιουργία κέντρου ενήλικων θυμάτων που θα προσφέρει στήριξη ψυχολογική αλλά και συμβουλευτικές υπηρεσίες. Τη διαχείριση θα την αναλάβει o μη κυβερνητικός οργανισμός ο Κυπριακός Σύνδεσμος Οικογενειακού Προγραμματισμού.

Η κ. Αριστείδου αναφέρθηκε και στην αλλαγή της καθημερινότητας το τελευταίο διάστημα, λόγω των μέτρων που λήφθηκαν για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού. «Mε βάση την ενημέρωση που είχαμε, ελλοχεύει ο κίνδυνος σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών μέσω διαδικτύου».

Σύμφωνα με στοιχεία της Αστυνομίας, ανέφερε, μέχρι τον Απρίλιο έχουν γίνει 84 καταγγελίες για σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών μέσω διαδικτύου και 76 καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών. Για κάθε υπόθεση μπορεί να εμπλέκονται περισσότερο από ένα παιδιά.

«Το ζητούμενο και η ουσία για να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τα παιδιά μας είναι να εφαρμοστεί άμεσα η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία, κάτι το οποίο αντιλαμβάνεστε αποτελεί ως ο καλύτερος τρόπος ενδυνάμωσης και προστασίας τους. Πρέπει να ΄γίνεται πολύ πιο στοχευμένα αυτή η διαπαιδαγώγηση για να μπορέσουν τα παιδιά να αντιλαμβάνονται τί είναι σεξουαλική κακοποίηση και η εκμετάλλευση», ανέφερε.

Ερωτηθείσα για το ρόλο των γονιών, είπε ότι δεν είναι μόνο τα σχολεία αλλά και οι ίδιοι οι γονείς που πρέπει να συζητούν μαζί με τα παιδιά και να τους εξηγήσουν ορισμένα πράγματα για να μπορέσουν να αντιληφθούν τί είναι η εκμετάλλευση και κακοποίηση. «Τον κυριότερο ρόλο τον έχουν οι γονείς αλλά και σε συνεργασία πάντα με τους εκπαιδευτικούς μας για να μπορέσουμε να καταπολεμήσουμε την σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών», σημείωσε.

Η επιτροπή ανέφερε, θα συνέλθει εκ νέου τον Ιούνιο νέα συνάντηση αφού σήμερα δεν προσήλθε το Υπουργείο Παιδείας. «Και για το λόγο αυτό δεν έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα όσον αφορά την σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία εντός Ιουνίου η συνεδρίαση θα επαναληφθεί για να έχουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα», είπε.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ