Τι σου ακούγεται περίεργο απ’ αυτό που διαβάζεις στον τίτλο;
Τρίτη 26 Μαΐου 2020
2
λεπτά
Το έχουμε πει ξανά, έστω και αν δεν είναι δικό μας απόφθεγμα, η βλακεία είναι ανίκητη. Πιο ανίκητη από κάθε πανδημία. Εξ ου και καθημερινά εντοπίζουμε διάφορα γελοία, ανυπόστατα και αναληθή δημοσιεύματα/αναρτήσεις, από καμένους τύπους που επιθυμούν δημιουργήσουν εντυπώσεις άνευ λόγου και αιτίας.
Παρόλα αυτά, δεν μπορείς να μην αναγνωρίσεις το γεγονός πως, μερικά απ’ αυτά έχουν γούστο και είναι ιδιαίτερα ευφάνταστα. Όπως η περίπτωση σελίδας στο διαδίκτυο που όχι μόνο ανέστησε τον επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλο, ο οποίος πέθανε από καρδιακή προσβολή το 2016, αλλά τον «κόλλησε» με Covid-19.
Υπό τον τίτλο «Ανδρέας Βγενόπουλος. Δεν τούφτανε που ήταν νεκρός 4 χρόνια, τον χτύπησε κι ο ιός κι άστα να πάνε», το δήθεν ρεπορτάζ αναφέρει πως ο Βγενόπουλος χτυπήθηκε από κορωνοϊό, στην Βραζιλία όπου και βρίσκεται, μετά τον υποτιθέμενο θάνατό του και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο του Ελ Σαλβαδόρ. Μάλιστα, για να γίνει πιο πειστική η ιστορία, ο αρθρογράφος προσθέτει πως μετά την αποκάλυψη, ο Κυριάκος (σ.σ. ο Πρωθυπουργός) ζητάει την έκδοσή του.
Την «είδηση βόμβα» αναδημοσίευσαν γνωστές για την ποιότητά τους σελίδες, όπως οι makeleio.gr, skeftomasteellhnika.blogspot.com, diathesh.blogspot.com, dionios.blogspot.com, e-magazino.gr, xanianews.gr, newsup.gr.
Παρότι η όλη ιστορία φωνάζει από μόνη της, πως είναι hoax, τα Ελληνικά HOAXES, προσπάθησαν να εξετάσουν κάποια από τα δεδομένα, όπως οι φωτογραφίες-ντοκουμέντο από τη μεταφορά του Βγενόπουλου στο νοσοκομείο, για να διαπιστωθεί η προέλευσή τους.
Η πρώτη αναρτήθηκε στο Shutterstock από τον Joa Souza. Η φωτογραφία τραβήχτηκε στις 9 Ιουνίου 2015, έξω από το νοσοκομείο Ρομπέρτο Σάντος που βρίσκεται στην πόλη Σαλβαντόρ στην Βραζιλία. Σε αυτήν φαίνονται δύο γυναίκες να κάθονται στο πίσω μέρος ενός αυτοκινήτου, το οποίο κατά πάσα πιθανότητα είναι ασθενοφόρο.
Η δεύτερη φωτογραφία προέρχεται από την δεξαμενή της getty images, όπως δηλώνεται και στο άρθρο που αναρτήθηκε στο houstonchronicle.com. Σύμφωνα με τη λεζάντα που υπάρχει, η φωτογραφία τραβήχτηκε στην πόλη Zouping της Κίνας στις 28 Ιανουαρίου 2020. Σε αυτήν απεικονίζονται άτομα του ιατρικού προσωπικού του νοσοκομείου να φροντίζουν έναν ασθενή με κορωνοϊό που βρίσκεται σε απομόνωση.
Συμπερασματικά, οι φωτογραφίες ανακτήθηκαν από γνωστές πλατφόρμες στο διαδίκτυο που πωλούν φωτογραφίες. Σε καμία από αυτές δεν απεικονίζεται ο Α. Βγενόπουλος.
Δείτε επίσης
Οι 5 επικρατέστερες θεωρίες συνωμοσίας στα κυπριακά social media για τον κορωνοϊό
4 βασανιστικές θεωρίες συνωμοσίας που ταλαιπωρούν την ανθρωπότητα