Ανακυκλώνουμε μπαταρίες… αλλά γιατί το κάνουμε;

Ο «κύκλος ζωής» των μπαταριών μπορεί και πρέπει να συνεχιστεί.

Article featured image
Article featured image

Κάθε μπαταρία έχει ένα «κύκλο ζωής». Ξεκινάει από το εργοστάσιο κατασκευής της και καταλήγει στον τελικό χρήστη. Όταν η μπαταρία αδειάσει και την πετάξουμε στα σκουπίδια διακόπτουμε τον κύκλο ζωής της, χάνουμε πολύτιμες πρώτες ύλες και κατά συνέπεια ενέργεια, ενώ κάποια τοξικά στοιχεία της μπορεί να περάσουν στον υδροφόρο ορίζοντα με επικίνδυνες επιπτώσεις για την υγεία του ανθρώπου.

Αντίθετα, αν ρίξουμε την άδεια μπαταρία στους κάδους ανακύκλωσης της Α.Φ.Η.Σ., ο «κύκλος ζωής» της μπαταρίας συνεχίζεται, τα βασικά στοιχεία της ανακυκλώνονται για να χρησιμοποιηθούν στην παραγωγή νέων μπαταριών ή άλλων προϊόντων, ενώ παράλληλα προστατεύουμε το περιβάλλον από τις τοξικές ουσίες που υπάρχουν στις μπαταρίες.

Γιατί

Στην ερώτηση «γιατί να κάνω ανακύκλωση, ποιο είναι το δικό μου προσωπικό όφελος;» η απάντηση δεν είναι μόνο μία. Καταρχάς, τα οφέλη από την ανακύκλωση μπαταριών είναι κοινά για όλους, αφού ανακυκλώνοντας δημιουργούμε ένα καλύτερο περιβάλλον για εμάς και τα παιδιά μας. Σε όλες τις χώρες τις Ευρώπης, η ανακύκλωση μπαταριών γίνεται για 1) την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών, 2) τη μείωση του όγκου των απορριμμάτων τα οποία καταλήγουν στα ΧΥΤΑ (Χώροι Υγειονομικής Ταφής απορριμμάτων) και στις Οργανωμένες εγκαταστάσεις Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ), 3) την εξοικονόμηση πρώτων υλών, 4) την εξοικονόμηση ενέργειας, 5) τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και φυσικά, 6) την συνεισφορά στον πολιτισμό, εφόσον η σωστή διαχείριση των απορριμμάτων αποτελεί δείκτη πολιτισμού.

Πού

Κάδους μπορούμε να βρούμε σε περισσότερα από 5000 σημεία σε ολόκληρη την Κύπρο, σε καταστήματα τηλεπικοινωνιών και ηλεκτρικών, εμπορικά κέντρα, υπεραγορές, εμπορικά καταστήματα, σχολεία, δημόσια κτήρια, υποκαταστήματα τραπεζών, περίπτερα και ταχυδρομεία. Επικοινωνώντας με την Α.Φ.Η.Σ. μπορούν να μας ενημερώσουν για τον πλησιέστερο κάδο της περιοχής μας.

Κάνοντας κλικ ΕΔΩ και εισάγοντας τη διεύθυνσή μας, στον χάρτη θα εμφανιστούν οι κάδοι που βρίσκονται κοντά στην διεύθυνση που εισάγουμε.

Επιπλέον, τον κοντινότερο κάδο ανακύκλωσης μπαταριών μπορούμε να τον βρούμε εύκολα κατεβάζοντας τη δωρεάν εφαρμογή ReCYcling Cy στο κινητό ή το tablet μας.

Τι

Στον κάδο ανακύκλωσης μπαταριών μπορούμε να πετάμε όλα τα είδη ξηρών μπαταριών μέχρι δύο κιλών, είτε αυτές είναι μίας χρήσης είτε επαναφορτιζόμενες. Δεν παίζει ρόλο το είδος της συσκευής από την οποία προέρχονται (κινητά τηλέφωνα, βιντεοκάμερες, ηλεκτρονικούς υπολογιστές), αρκεί να μην είναι ενσωματωμένες στο προϊόν.

Πώς

Σε σχέση με το αν μπορούμε να παραγγείλουμε κάδο, καλό είναι να γνωρίζουμε πως κάδοι τοποθετούνται σε χώρους με μεγάλη επισκεψιμότητα. Η διαδικασία παραγγελίας κάδου είναι πολύ εύκολη. Αυτό μπορεί να γίνει είτε με ένα κλικ εδώ, είτε τηλεφωνώντας στο 70002347. Μη ξεχνάτε λίγο πριν γεμίσει ο κάδος να ενημερώνετε την Α.Φ.Η.Σ. για να τον αδειάσει είτε μέσω της ιστοσελίδας της ΑΦΗΣ, είτε μέσω της εφαρμογής Recycling CY είτε τηλεφωνώντας στο 70002347. Ο κάδος θα σας παραδοθεί εντός 7 εργάσιμων ημερών. Μην ξεχνάτε λίγο πριν γεμίσει ο κάδος να ενημερώνετε την Α.Φ.Η.Σ. για να τον αδειάσει.

Ποιοι

Α.Φ.Η.Σ. (Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών) είναι το Συλλογικό Σύστημα Διαχείρισης Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών (μπαταριών) που έχει εγκριθεί από το Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος δυνάμει του Ν. 215(Ι)/2002 και ειδικά του κανονισμού ΚΔΠ 125/09 με την απόφαση του Υπουργού για τη συλλογική διαχείριση φορητών ηλεκτρικών στηλών (μέχρι 2000 γραμμάρια). Η Α.Φ.Η.Σ αδειοδοτήθηκε την 1η Απριλίου 2009.

Α.Φ.Η.Σ. στο χέρι μας, μέσω του app ReCYcling

Κατεβάζουμε δωρεάν την εφαρμογή στο κινητό μας, από Google Play ή App Store και βρίσκουμε τους κάδους ανακύκλωσης.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Α.Φ.Η.Σ. μπαίνουμε στο https://afiscyprus.com.cy/

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ