Ποιοι βρίσκονται πίσω από την πρωτοβουλία Support Art Workers

Και ποιοι δημοφιλείς καλλιτέχνες έχουν υπογράψει ως τώρα το ψήφισμα.

Article featured image
Article featured image

Τις τελευταίες ώρες, ένα ψηφιακό κίνημα για την υποστήριξη των καλλιτεχνών εξαπλώνεται στο Facebook, αφού άνθρωποι του πολιτισμού και όχι μόνο επιλέγουν για την εικόνα του προφίλ τους το πλαίσιο Support Art Workers.

Το συγκεκριμένο frame το έχει δημιουργήσει ο εξ Ελλάδος freelancer illustrator Michalis Valasoglou και λόγω της αδράνειας των υπουργείων Πολιτισμού, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Κύπρο, έχει «ντύσει» μέχρι στιγμής εκατοντάδες προφίλ ανθρώπων που αντιλαμβάνονται πόσο σημαντικό είναι να στηριχθούν επιτέλους οι άνθρωποι του πολιτισμού.


Παράλληλα, στο Avaaz τρέχει ένα ψήφισμα από ελληνική πρωτοβουλία, σκοπός του οποίου είναι να μαζευτούν υπογραφές από όσους σέβονται και στηρίζουν τους ανθρώπους του πολιτισμού.

Μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει περισσότεροι από 23.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων οι καλλιτέχνες Γιάννης Αγγελάκας, Παύλος Παυλίδης, Σωκράτης Μάλαμας, Γιώργος Κιμούλης, Νίκος Κυπουργός (συνθέτης), Κώστας Αρζόγλου (ηθοποιός, σκηνοθέτης), Γιάννης Γιοκαρίνης (μουσικοσυνθέτης, τραγουδιστής), Νίκος Σούλης (σκηνοθέτης), Γιώργος Νταλάρας (μουσικός, ερμηνευτής) κ.α.


Υπογράψτε ΕΔΩ.
Αναφέρει η επιστολή:

Οι καλλιτέχνες, δημιουργοί και όλοι οι εργαζόμενοι στον ευρύτερο χώρο του πολιτισμού (σκηνοθέτες, μουσικοί, συγγραφείς, ηθοποιοί, χορευτές, τεχνικοί, συνθέτες, σκηνογράφοι, ενδυματολόγοι, μουσικοί, εικαστικοί, σεναριογράφοι, τραγουδιστές, εκδότες, μεταφραστές, επιμελητές, στιχουργοί, κινηματογραφιστές, ηχολήπτες, πολιτιστικοί διαχειριστές, διοργανωτές συναυλιών, χορευτές, χορογράφοι, φωτογράφοι, φωτιστές, κομμωτές, make up artists,παραγωγοί, υπεύθυνοι γραφείων τύπου & επικοινωνίας, αφηγητές, κουκλοπαίκτες, καραγκιοζοπαίκτες) έχουμε αναγκαστεί να αναστείλουμε όλες τις εργασίες μας επ’ αόριστον.

Η τέχνη, η καλλιτεχνική δημιουργία, ο πολιτισμός δεν είναι το χόμπι μας αλλά η δουλειά μας. Η αλυσίδα του πολιτισμού έχει ανάγκη από τους κρίκους της, γι’ αυτό και υπερασπιζόμαστε όλοι μαζί τα θεμελιώδη δικαιώματά μας.

Η κυβέρνηση μας αγνοεί ως εργαζόμενους, επαγγελματίες και σημαντικό κλάδο της οικονομίας που πλήττεται βάναυσα. Δεν έχει κάνει ως τώρα τίποτε για να μας στηρίξει πραγματικά και δεν έχει παρουσιάσει ένα στοιχειώδες σχέδιο για την επόμενη μέρα, που να μας περιλαμβάνει όλους, χωρίς εξαιρέσεις και μικροϋπολογισμούς.Η καθησυχαστική και ανέξοδη διαβεβαίωση για το πόσο σημαντικός είναι ο πολιτισμός όταν "Μένουμε σπίτι" είναι κατώτερη των περιστάσεων, όταν κινδυνεύουμε να καταστραφούμε ολοκληρωτικά και, μαζί μας, κινδυνεύει να υποβαθμιστεί κι άλλο και να ασθενήσει βαριά ο σύγχρονος πολιτισμός της χώρας.

Το επίδομα των 800 ευρώ, ακόμα και μετά από τις κινητοποιήσεις μας, ακόμα δεν καλύπτει το σύνολο των συναδέλφων μας.

Το ΥΠΠΟΑ, ασχολείται με ανακοινώσεις για το άνοιγμα των αρχαιολογικών χώρων, τις εργασίες στο Τατόι, και υπόσχεται ελάχιστα ανεπαρκή χρήματα για διαγωνισμούς σεναρίου. Αλλά δεν έχει κάνει το πιο σημαντικό: δεν έλαβε μέτρα ανακούφισης και δεν επεξεργάστηκε ως τώρα έναν οδικό χάρτη, ένα πραγματικό σχέδιο κι ένα χρονοδιάγραμμα για την μετά- καραντίνα εποχή.

Ματαίως, περιμέναμε στο διάγγελμα του πρωθυπουργού να ακούσουμε τι σχεδιάζει η κυβέρνηση, ποια είναι τα βήματα που θα γίνουν, τόσο για να μην βρεθούν χιλιάδες εργαζόμενοι άνεργοι και σε ένδεια, αλλά και για να συνεχίσει η καλλιτεχνική δραστηριότητα, που όλοι έχουμε μεγάλη ανάγκη, στις δύσκολες στιγμές μας.Δηλώνουμε ότι το υπουργείο Πολιτισμού οφείλει:

α) να ανακοινώσει άμεσα ένα σχέδιο υποστήριξης για το επόμενο εξάμηνο. Δεν θα επιτρέψουμε να μας μετατρέψει σε αδύναμο κρίκο οδηγώντας μας στην απόλυτη φτώχεια και δυστυχία.

β) να αντιμετωπίσει άμεσα το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων, που παίρνει ιδιαίτερα μεγάλες διαστάσεις κάτω από τις νέες συνθήκες.

γ) να ανακοινώσει σαφή και σταδιακό χάρτη επιστροφής για όλους εμάς, όπως συμβαίνει με όλους τους επαγγελματίες. Η συνεπής συλλογική στάση μας να προσφέρουμε στην κοινωνία φάνηκε από τις πρώτες ημέρες του lockdown.

Αυτή τη στιγμή, όμως, απαιτούμε την ανταπόδοση σεβασμού και υπευθυνότητας από την Πολιτεία και είμαστε έτοιμοι για συλλογικές πράξεις, με όλους τους συναδέλφους μας.

Καλούμε όλους τους συναδέρφους και όλους τους πολίτες να μας υποστηρίξουν και να υπογράψουν. Να στηρίξουν το ζωντανό πολιτισμό του τόπου, ώστε να μπορέσει να επιβιώσει και να συνεχίσει να δημιουργεί και να προσφέρει.

Έχει γίνει η αρχή και συνεχίζoυμε ενωμένοι.


Το προηγούμενο διάστημα, η CITY ζήτησε από ανθρώπους του Πολιτισμού να γράψουν κάτι για τη σημαντικότητα των Τεχνών, γενικότερα αλλά και ειδικά σε περιόδους δύσκολες όπως αυτή που διανύουμε τις τελευταίες βδομάδες.

Πιο κάτω, τα κείμενα που δημοσιεύσαμε μέχρι σήμερα.

Το κείμενο του Ηθοποιού Βαλεντίνου Κόκκινου

Το κείμενο του Σκηνοθέτη, Θεατρικού Συγγραφέα και Σεναριογράφου Άδωνη Φλωρίδη

Το κείμενο της Γενικής Διευθύντριας του Θεάτρου ΡΙΑΛΤΟ Γεωργίας Ντέτσερ

Το κείμενο του Ζωγράφου Κίκου Λανίτη

Το κείμενο της Ηθοποιού Πόπης Αβραάμ

Το κείμενο της Θεατρολόγου - Επικοινωνιολόγου Μαρίνας Μαλένη

Το κείμενο του Σκηνοθέτη - Σεναριογράφου Ανδρέα Κυριάκου

Το κείμενο του Προέδρου του Ομίλου Λογοτεχνίας και Κριτικής Δρ Λεωνίδα Γαλάζη

Το κείμενο της Ηθοποιού Μάρας Κωνσταντίνου

Το κείμενο του Γλύπτη Αλέξανδρου Γιωρκάτζιη

Το κείμενο του Μουσικού Αντώνη Αντωνίου

Το κείμενο της Μουσικού Έλλης Μιχαήλ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ