Θύμα ενδοοικογενειακής βίας κάνει νόημα στη φίλη της μέσα από βιντεοκλήση

Το βίντεο δείχνει πώς ένα θύμα ενδοοικογενειακής κακοποίησης μπορεί να ζητήσει βοήθεια, χρησιμοποιώντας μία συγκεκριμένη χειρονομία έτσι ώστε να μην το καταλάβει ο δράστης.

Article featured image
Article featured image

Ενώ μιλούν για μία συνταγή για banana bread, η μια γυναίκα εξηγεί στην άλλη πώς την έκανε με ένα μεγάλο χαμόγελο στο πρόσωπό της. Λίγο αργότερα, η πρώτη γυναίκα κάνει μια χειρονομία που κάνει τη φίλη της να παγώσει.

Αν και το βίντεο είναι για διαφώτιση και όχι αληθινό περιστατικό, σίγουρα φανερώνει τις συνθήκες που έχουν να αντιμετωπίσουν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας καθημερινά. Η χειρονομία που βλέπουμε στο βίντεο βοηθά τα θύματα να ζητήσουν βοήθεια αθόρυβα.


Signal For Help

signal-for-help.png

Τα μέτρα κοινωνικής απομόνωσης που απαιτούνται λόγω τη πανδημίας του κορωνοϊού καθιστούν ακόμη πιο δύσκολο για όσους κινδυνεύουν από ενδοοικογενειακή βία να ζητήσουν βοήθεια με ασφάλεια. Το «Signal for Help» είναι ένα απλό σημάδι που γίνεται με το ένα χέρι που μπορεί κάποιος να χρησιμοποιήσει σε μια βιντεοκλήση. Μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να δείξει σιωπηλά ότι χρειάζεται βοήθεια.

Υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι τέτοιου είδους καταστάσεις (όπως είναι το lockdown) μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση της φυλετικής βίας. Οι οδηγίες για τη δημόσια υγεία σχετικά με την απομόνωση στο σπίτι μπορεί, δυστυχώς, να αυξήσουν τον κίνδυνο για άτομα σε προβληματικές σχέσεις.

Το Signal for Help είναι ένα εργαλείο που μπορεί να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους σε συγκεκριμένες περιστάσεις. Μερικά άτομα όμως δεν έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιούν βιντεοκλήσεις και θα πρέπει να βρουν άλλες υπηρεσίες ή προγράμματα για να βοηθηθούν σε μία επικίνδυνη κατάσταση στο σπίτι.

Το Signal for Help ξεκίνησε από το Canadian Women’s Foundation με αφορμή την πανδημία του κορωνοϊού.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΑΝ ΤΟ ΔΕΙΤΕ

Εάν δείτε κάποιον να χρησιμοποιεί το σήμα για βοήθεια, επικοινωνήστε με το άτομο για να μάθετε τι χρειάζεται και τι θέλει να κάνετε.

Τρόποι για να επικοινωνήσετε με ασφάλεια

  • Καλέστε στο τηλέφωνο και κάντε ερωτήσεις που μπορούν να απαντηθούν με “ναι” ή “όχι”. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στην περίπτωση που κάποιος ακούει. Μπορείτε να ρωτήσετε αν θέλει να καλέσετε την αστυνομία.
  • Χρησιμοποιήστε μία άλλη μορφή επικοινωνίας, όπως είναι το SMS, τα social media, ή το email και κάντε γενικές ερωτήσεις. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο στην περίπτωση που κάποιος παρακολουθεί τη συσκευή ή τους λογαριασμούς του ατόμου που θέλει βοήθεια. Μπορείτε να ρωτήσετε τι κάνει ή αν μπορεί να επικοινωνήσει μαζί σας.

Στήριξη και Βοήθεια


ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ 1440

Η γραμμή βοήθειας 1440, λειτουργεί 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες καθημερινά και είναι εντελώς δωρεάν. Έχει ως πρωτεύοντες στόχους τη συμβουλευτική υποστήριξη σε άτομα που ασκούν ή/και που δέχονται βία, την ενημέρωση του κοινού για τα θέματα ενδοοικογενειακής βίας, την προώθηση καταγγελιών/αναφορών που αφορούν βία σε ανήλικους και την παραπομπή του κοινού στις κατάλληλες υπηρεσίες.

Το τηλεφωνικό κέντρο στελεχώνεται με ψυχολόγους και κοινωνικούς λειτουργούς που έχουν εκπαιδευτεί σε τεχνικές επικοινωνίας από το τηλέφωνο.

Η «Γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων 116111» είναι μια συμβουλευτική τηλεφωνική γραμμή αποκλειστικά για παιδιά και εφήβους και προσφέρεται δωρεάν. Οι μέρες και ώρες λειτουργίας της γραμμής είναι από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 12:00 το μεσημέρι ως τις 20:00 το βράδυ και κάθε Σάββατο από τις 9:30 το πρωί ως τις 14:00 το μεσημέρι. Η γραμμή 116111 δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να μιλήσουν για οτιδήποτε τα απασχολεί. Η γραμμή αυτή αποτελεί κοινοπραξία του ΣΠΑΒΟ με τον οργανισμό Hope for Children.

Οι αναφορές που γίνονται στις γραμμές βοήθειας οι οποίες αφορούν κακοποίηση ανηλίκων, κάθε μορφή βίας, ή/και υποψία κακοποίησης ανηλίκου, προωθούνται στις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας ή/και Αστυνομία.

Επικοινωνία

Τηλεφωνική γραμμή Βοήθειας 1440 (Λειτουργεί 24ώρες το 24ωρο)
Ιστοσελίδα: www.domviolence.org.cy
Email: info@domviolence.org.cy
Τηλ.: 22 339001

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ