Σύφυλλος, ο μικρός ερειπωμένος οικισμός λίγο έξω από τη Λευκωσία

Μια φωτογραφία στη σελίδα Τοπία της Κύπρου μας κέντρισε το ενδιαφέρον και μας έκανε να αναρωτηθούμε και να ψάξουμε για να βρούμε στοιχεία.

Article featured image
Article featured image

Πρόκειται, όπως διαβάζουμε στην ανάρτηση, για έναν εγκαταλελειμμένο οικισμό, στο χωριό Κάτω Μονή, της επαρχίας Λευκωσίας, που δημιουργήθηκε από τους κατοίκους της Άλωνας και της Πλατανιστασας πριν από εκατοντάδες χρόνια.

«Ζούσαν εκεί κάποιους μήνες του χρόνου. Οι πρόγονοί μας έκαναν τα πάντα για να βρίσκονται κοντά στις καλλιέργειες τους. Όσον αφορά το τι κάναμε εμείς για αυτό τον οικισμό... ουδέν σχόλιο», αναφέρει στην ανάρτησή του ο Γιώργος Νικολάου, οποίος δημοσίευσε την εν λόγω φωτογραφία.

syffylos - giorgos nicolaou.jpg
2020 ©️ Giorgos_Nikolaou_Photography


«Έφτασα τον οικισμό σε πλήρη λειτουργία και έχω αρκετές αναμνήσεις. Από ότι γνωρίζω ο Σύμφιλος ανήκει στην Άλωνα και η Πλατανιστάσα έχει τον ίδιο οικισμό απέναντι στην Παλλούρα», αναφέρει με σχόλιο του, στη σελίδα ALONA-LIKE, ο Αλωνεύτης Ηλίας Φιλοθέου.

Όπως διαβάζουμε σε σχετικό για τον οικισμό άρθρο της σελίδας IX-ANDROMEDA, Σύφυλλος είναι τοπωνύμιο περιοχής που βρίσκεται ένθεν και ένθεν της κοίτης του ποταμού Περιστερώνα και βρίσκεται 300 μέτρα βόρεια του δασικού σταθμού «Γεφύρι της Παναγιάς». Αν και γεωγραφικά ανήκει στο χωριό Κάτω Μονή, ιδιοκτησιακά ανήκει τόσο σε κατοίκους της Άλωνας όσο και σε κατοίκους της Πλατανιστάσας. Ο εγκαταλελειμμένος και ερειπωμένος μικρός οικιστικός οικισμός, βρίσκεται σε πλαγιά λόφου ανατολικά της κοίτης του ποταμού και ανάμεσα σε τεράστιες εκτάσεις φυτειών με αμυγδαλιές. Αποτελείται από 28 ερείπια κατοικιών, στις οποίες φαίνεται ξεκάθαρα η αρχιτεκτονική που συναντάμε κυρίως στις ημιορεινές περιοχές του νησιού.

Φωτογραφίες από τον οικισμό Σύφυλλος δημοσίευσε και το Patinio’s Blog πριν από μερικά χρόνια.


syf3.jpg

syf5.jpg

syf2.jpg

syf1.jpg

syf4.jpg

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ