Μαύρος άνδρας σώζει λευκό ακροδεξιό

Η ιστορία πίσω από τη viral φωτογραφία.

Article featured image
Article featured image

Ο φωτογράφος του Reuters, Dylan Martinez, βρέθηκε στο κατάλληλο σημείο την κατάλληλη στιγμή, για να αποτυπώσει στον φωτογραφικό του φακό το στιγμιότυπο που τις τελευταίες ώρες κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Η φωτογραφία του Martinez παρουσιάζει έναν γεροδεμένο μαύρο άνδρα να κουβαλά στους ώμους του έναν χτυπημένο λευκό άνδρα, προσπαθώντας να τον προστατεύσει από τους υπόλοιπους διαδηλωτές.

μαύρος 3.jpg



Το εν λόγω συμβάν έλαβε χώρα το περασμένο Σάββατο στο κεντρικό Λονδίνο, όταν στην κατά τα άλλα ειρηνική διαδήλωση μελών του κινήματος Black Lives Matter παρεισφρήσαν ακροδεξιοί αντιδιαδηλωτές, με αποτέλεσμα να προκύψουν συγκρούσεις και επέμβαση της αστυνομίας.

Σύμφωνα με μαρτυρίες του φωτογράφου στο Reuters, o ίδιος κάποια στιγμή άκουσε την εξής φράση: «That’s not what we do» (σε ελεύθερη μετάφραση: «Δεν συνηθίζουμε να κάνουμε τέτοια πράγματα»). Όταν γύρισε προς τo μέρος της φωνής, είδε έναν μαύρο άνδρα να ξεπροβάλλει μέσα από το πλήθος, κρατώντας στους ώμους του έναν λευκό άνδρα.

μαύροι ακόμα πιο πολλοί.jpg



«Βρέθηκα μπροστά σε μία συμπλοκή και μετά είδα κάποιον να πέφτει στο έδαφος», θυμάται ο Martinez, ο οποίος κάλυπτε φωτογραφικά την αντιρατσιστική πορεία κοντά στη γέφυρα του Βατερλώ. «Έπειτα οι δύο άνδρες εμφανίστηκαν. Ο λευκός είχε γρατζουνιές στο πρόσωπό του και κάποιοι από τους υπόλοιπους διαδηλωτές φώναζαν ότι ήταν ακροδεξιός», συνεχίζει.

μαύρος 2.jpg

O Patrick Hutchinson.


Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Reuters, η ταυτότητα του λευκού άνδρα δεν μπόρεσε να εξακριβωθεί, ενώ η αστυνομία σε σχετική ερώτηση αρνήθηκε να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.


Τα βρετανικά Μέσα αναγνώρισαν τον μαύρο άνδρα ονόματι Patrick Hutchinson, ο οποίος είναι personal trainer στο επάγγελμα και, φυσικά, το πρόσωπο των ημερών. Ο ίδιος βρέθηκε στην πορεία μαζί με φίλους του, οι οποίοι ασχολούνται με τις πολεμικές τέχνες, με σκοπό να διασφαλίσουν την ειρηνική έκβασή της. Όταν έγινε το συμβάν, σχημάτισαν έναν κλοιό γύρω από τον λευκό άνδρα και έπειτα ο Hutchinson τον σήκωσε στους ώμους του και τον μετέφερε σε ασφαλές σημείο μακριά από το εξαγριωμένο πλήθος.

μαύροι πολλοί.jpg


Αργότερα, ο Hutchinson έγραψε στα social media του: «We saved a life today». Οι φίλοι του δήλωσαν πως με την πράξη τους προστάτευσαν όχι μόνο τον άνδρα -ανεξαρτήτως πεποιθήσεων-, αλλά και το μέλλον των παιδιών τους, που θα στιγματίζονταν ως «οι μαύροι που σκοτώνουν λευκούς».

Σε δηλώσεις του στο Channel 4 News, ο Patrick Hutchinson ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι αυτό που αντίκρισε ήταν μία σκηνή τρόμου. Συνέκρινε, μάλιστα, τη δική τους παρέμβαση με τη μη παρέμβαση των υπολοίπων αστυνομικών, όταν ο συνάδελφός τους δολοφονούσε τον Τζορτζ Φλόιντ. «Εάν οι άλλοι τρεις αστυνομικοί που στέκονταν γύρω, όταν δολοφονήθηκε ο Φλόιντ, είχαν σκεφθεί να παρέμβουν και να σταματήσουν τον συνάδελφό τους να κάνει αυτό που έκανε, όπως κάναμε εμείς, ο Τζορτ Φλόιντ θα ήταν σήμερα ζωντανός».

To ρεπορτάζ του Channel 4 News.

Έστειλε, τέλος, ένα πολύ σημαντικό μήνυμα, λέγοντας τα εξής συγκινητικά λόγια: «Θέλω απλώς ισότητα. Ισότητα για όλους μας. Προς το παρόν η ζυγαριά γέρνει προς τη μεριά της αδικίας. Θέλω, όμως, έναν κόσμο δίκαιο για τα παιδιά και για τα εγγόνια μου».



[«Αυτά λίγο πρόχειρα
για την αποκατάσταση του μαύρου», Κ.Γ.]

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ