Τα άλογα κολυμπούν ελεύθερα σε παραλία στο Μενεού

Ό,τι καλύτερο παίζει σήμερα στα «κυπριακά» social media.

Article featured image
Article featured image

Μπορεί μέχρι πρότινος να συζητούσαμε για το δικαίωμα των σκύλων να κολυμπούν ελεύθερα σε κάποιες παραλίες, αν όχι σε όλες, κανείς, ωστόσο, δεν σκέφτηκε πως το ίδιο δικαίωμα έχουν και άλλα ζώα, όπως για παράδειγμα τα άλογα.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Φανίτσας Ζαννέττου στο ΚΥΠΕ, αρκετοί ιδιοκτήτες μεταφέρουν τα άλογά τους για γυμναστική, στις παραλίες που έχουν καθοριστεί για τους σκύλους και βρίσκονται σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.

Όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Ιάκωβος Ττοφή, ιδιοκτήτης φάρμας αλόγων στα Λύμπια, ασχολείται με τα άλογα από πολύ μικρή ηλικία, αφού η φάρμα ανήκε στον πατέρα του. Στη φάρμα διατηρεί δύο μόνο άλογα, τα οποία φροντίζει, περιποιείται και τα παίρνει στον ιππόδρομο για να αγωνιστούν.

Πρόσθεσε πως «όλα τα άλογα μπορούν να πηγαίνουν στη θάλασσα για μπάνιο, ειδικά όμως μεταφέρονται αυτά που έχουν κάποια προβλήματα με τα πόδια τους αφού το θαλασσινό νερό ωφελεί τα ζώα όπως ακριβώς γίνεται με τον άνθρωπο. «Τα δικά μου άλογα είχαν πολύ σοβαρό πρόβλημα με τα πόδια τους και έτσι 2 – 3 φορές την εβδομάδα μεταφέρονται στο Spyros Beach στο Μενεού της επαρχίας Λάρνακας για να κολυμπήσουν και να κάνουν γυμναστική».

Σημείωσε ότι η υγεία των αλόγων του, με τη γυμναστική στη θάλασσα, «είναι καλή και γύρω στα τέλη Αυγούστου θα αγωνιστούν στον ιππόδρομο» ενώ ανέφερε πως πολλοί ιδιοκτήτες αλόγων μεταφέρουν τα ζώα τους στην συγκεκριμένη παραλία για εκγύμανση πολύ πρωί.

Ερωτηθείς πόση ώρα θα πρέπει τα άλογα να βρίσκονται στη θάλασσα, ο κ. Ττοφή απάντησε πως «θα πρέπει να κάνουν κολύμπι μόνο περίπου 5 λεπτά. Τα άλογα μπορούν να μένουν περισσότερη ώρα στη θάλασσα, δηλαδή να πατούν στην άμμο, ωστόσο μόνο για πέντε λεπτά μπορούν να κολυμπούν στα βαθιά γιατί εάν παραμείνουν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, δημιουργούνται προβλήματα».

Όσο αφορά τη συμβίωση στη θάλασσα των αλόγων με τα σκυλιά αφού η συγκεκριμένη περιοχή είναι γνωστή ως «Παραλία των Σκύλων», ο Ιάκωβος Ττοφή είπε πως «συνήθως δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, ωστόσο μπορεί να υπάρχουν ορισμένα σκυλιά που ενδεχομένως να πλησιάσουν σε απόσταση 2 – 3 μέτρων και να γαυγίσουν στα άλογα».

Ανέφερε ακόμα ότι παίρνει τα άλογα στη συγκεκριμένη παραλία εδώ και έξι περίπου χρόνια και εξέφρασε την εκτίμηση πως «σε περίπτωση που τα άλογα παρουσιάζουν προβλήματα θα πρέπει οπωσδήποτε να πηγαίνουν για κολύμπι στη θάλασσα, όπως ακριβώς κάνουν και οι άνθρωποι».

Υπενθυμίζεται ότι η Κεντρική Επιτροπή Παραλιών έχει καθορίσει στην επαρχία Λάρνακας, παραλία για τους σκύλους την περιοχή «Κασιάνες» που βρίσκεται στη παραλία Spyros Beach, νότια του αεροδρομίου.

Ωστόσο σε όλες τις παραλίες σκύλων στην Κύπρο υπάρχουν πινακίδες όπου αναγράφονται ορισμένοι κανονισμοί που πρέπει να τηρούνται με βάση τη νομοθεσία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ