Αρχίζει η καταβολή του εφάπαξ ποσού σε επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους

- Οι επιταγές που θα λάβουν οι δικαιούχοι

- Οι αιτήσεις

- Η χρονική περίοδος

- Το ύψος των χορηγιών.

Article featured image
Article featured image

Άμεσα τίθενται σε εφαρμογή τα μέτρα για την εφάπαξ επιχορήγηση σε μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενους, στο πλαίσιο του Προγράμματος Στήριξης της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας του COVID-19.

Την ερχόμενη εβδομάδα οι επιταγές για την εφάπαξ στήριξη επιχειρήσεων και αυτοεργοδοτουμένων

Όσον αφορά το μέτρο για την απευθείας στήριξη των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων αλλά και αυτοτελώς εργαζομένων, που απασχολούν μέχρι 50 άτομα προσωπικό, με εφάπαξ ποσό για κάλυψη οφειλών σε ενοίκια ή άλλα λειτουργικά έξοδα, ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την ελπίδα οι επιταγές να φτάσουν στους δικαιούχους μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας.

Οι δυνητικοί δικαιούχοι ανέρχονται στις 40000 – 50000 επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενοι.

Σημείωσε ότι για την εφάπαξ χορηγία, δεν απαιτείται η υποβολή αίτησης από τους δικαιούχους.

Νοουμένου ότι, οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις και αυτοτελώς εργαζόμενοι που ασκούν οικονομική δραστηριότητα, ήταν δικαιούχοι και έλαβαν στήριξη στο πλαίσιο των Ειδικών Σχέδιων του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κατά την περίοδο 13/04/2020 – 12/05/2020, θα λάβουν τη σχετική επιταγή απευθείας. «Μόλις χθες, λάβαμε τη σχετική έγκριση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και από την ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει η διαδικασία αποστολής των επιταγών στους δικαιούχους», ανέφερε ο Υπουργός.

Τα εφάπαξ ποσά χορηγίας είναι τα ακόλουθα, για αυτοτελώς εργαζόμενους και πολύ μικρές επιχειρήσεις που τελούσαν υπό πλήρη ή μερική αναστολή των εργασιών τους και εργοδοτούν:

1 άτομο προσωπικό - €1250

2-5 άτομα προσωπικό - €3000

6-9 άτομα προσωπικό - €4000

10 – 50 άτομα προσωπικό - €6000

Ερωτηθείς κατά πόσο αυτή η εφάπαξ χορηγία είναι ικανή να καλύψει το τεράστιο κενό των επιχειρήσεων, ανέφερε ότι οι περισσότερες χώρες της ΕΕ, έκαναν αναστολή καταβολής ενοικίου την περίοδο του lockdown και άλλες πήραν μέτρα φοροελάφρυνσης. Η Κύπρος είπε έλαβε τρία μέτρα, την αναστολή των εξώσεων, την επιστροφή φόρου και απευθείας χορηγία, η οποία θα μπορούσε να ονομαστεί χορηγία για τα ενοίκια και να στοιχίσει και λιγότερα. Πρόσθεσε ότι η Κύπρος είναι από τις λίγες χώρες που θα δώσει εφάπαξ επιχορήγηση και χωρίς όρους γιατί κάποιος μπορεί να έχει δόση, άλλος ενοίκιο και άλλος να έχει περισσότερα λειτουργικά έξοδα ή έξοδα σε προμηθευτές, Επιλέξαμε όπως είπε να είμαστε πιο τολμηροί και πιο γενναιόδωροι και σημείωσε ότι οι επιχειρήσεις αυτές στηρίχθηκαν και κατά τη διάρκεια της αναστολής εργασιών, ενώ χαρακτήρισε άδικη την οποιαδήποτε κριτική.


Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ