Το μεγάλο λάθος που έγινε με το μαύρο φόντο στο Instagram

Μία ακτιβιστική ενέργεια -με τεράστια απήχηση- που εξελίχθηκε αλλιώς.

Article featured image
Article featured image

Ο θάνατος του αφροαμερικανού George Floyd στη Μινεάπολις των ΗΠΑ, δεν ήταν η αιτία. Ήταν, δυστυχώς, η τραγική αφορμή για να ξεσπάσει ένα παγκόσμιο κύμα οργής απέναντι στις φασιστικές, ρατσιστικές και μισάνθρωπες πολιτικές που ακολουθούν τα κράτη ανά τον κόσμο, τα τελευταία χρόνια.

Μια εσωστρέφεια και μία πολιτική βαρβαρότητα που στοχοποιεί ανθρώπους για το χρώμα, τη φυλετική ακόμα και την οικονομική κατάσταση, περιθωριοποιώντας τους με πρόσχημα την αλλοίωση της καθαρότητας και του έθνους. Η Αμερική του Τραμπ, η Βραζιλία του Μπολσανόρου, η Αυστρία του Κούρτς και πάει λέγοντας.

Ο George Floyd, το τελευταίο θύμα αυτών των πολιτικών, ήταν η αφορμή για να ξεσπάσει ένα τεράστιο κύμα οργής ανθρώπων που έχουν κουραστεί και δεν μπορούν άλλο να αναπνεύσουν σε χώρες και κράτη μισαλλόδοξα και επιδερμικά.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

#blackouttuesday

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 𝐏‌𝐎‌𝐆 𝐘‌𝐔‌𝐈‌𝐂‌𝐇‌𝐈 (@pog13b) στις

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

#blackouttuesday

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @ muhrukoira στις

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

#blackouttuesday

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @ muhrukoira στις

Ανάμεσα στις εκατοντάδες διαδηλώσεις και ενέργειες που γίνονται ανά τον κόσμο, χθες, Τρίτη, στα social media ξεκίνησε μία δράση από την Αμερική και συγκεκριμένα από κορυφαίες δισκογραφικές εταιρίες στην Αμερική, οι οποίες οργάνωσαν το «Blackout Tuesday», σταματώντας για μία ημέρα τη μουσική και τις δραστηριότητές τους.

Η δράση, η οποία στηρίχθηκε από μεγάλους καλλιτέχνες και από εκατομμύρια πολίτες, ζητούσε από όλους μας, να αναρτήσουμε στα προσωπικά μας προφίλ μία μαύρη φωτογραφία με το hashtag #blackoutTuesday». Παρόλα αυτά και παρά την τεράστια απήχηση τής δράσης, στην πορεία κάτι πήγε λάθος.

Η πρωτοβουλία αυτή, που στόχο είχε να δώσει ακόμα μεγαλύτερη δημοσιότητα στο κίνημα #BlackLivesMatter και να καταδικάσει τον ρατσισμό και την αστυνομική βία, ξεκίνησε από την ιδέα που είχαν οι Jamila Thomas και Brianna Agyemang. Συγκεκριμένα, πρότειναν να σταματήσει για μια ημέρα η μουσική και οποιαδήποτε δραστηριότητα σχετιζόμενη με αυτήν. Κάλεσαν, μάλιστα, τους followers να προβληματιστούν για την κατάσταση με τους μαύρους στις ΗΠΑ, τις ανισότητες, τον κοινωνικό και φυλετικό ρατσισμό. Τους κάλεσαν να λάβουν μέρος σε μια «ειλικρινή και παραγωγική συζήτηση σχετικά με τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν συλλογικά για να υποστηρίξουμε τη Μαύρη κοινότητα». Το μήνυμά τους ήταν σε μαύρο φόντο, με κορυφαίες δισκογραφικές εταιρείες ανά τον κόσμο να στηρίζουν την πρωτοβουλία αυτή και να σταματούν τις δραστηριότητές τους.

Μόνο που τόσο η Jamila Thomas όσο και η Brianna Agyemang δεν ζήτησαν σε καμία περίπτωση από τους followers να ποστάρουν μαύρες εικόνες ή μαύρα φόντα χωρίς λόγια και φυσικά δεν πρότειναν να γίνεται χρήση σε κάθε ανάρτηση του -κομβικού για τη διάχυση όλων των νεότερων πληροφορίων σχετικά με τις ταραχές και τις διαδηλώσεις στις ΗΠΑ- hashtag #BlackLivesMatter. Και κάπου εκεί ξεκίνησε το πρόβλημα.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

#blacklivesmatter #blackouttuesday

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη 💞 ~𝕄𝕪𝕣𝕒𝕙~💞 (@myrah.hunter.x) στις

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

#blacklivesmatter

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Tracey (@abithookedonwool) στις

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

#blacklivesmatter

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Piíta (@freudslut) στις

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Late but still #blacklivesmatter ✊🏾✊🏽✊🏿

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Coco (@coco.bore) στις

Το Instagram, αλλά και το Twitter, γέμισαν με μαύρες εικόνες και μαύρα φόντα χωρίς κάποιο κείμενο που να επιτρέπει τη σύνδεσή τους με τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ ή με την προσπάθεια για τα δικαιώματα των μαύρων ή με την καταδίκη του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας.

#BlackLivesMatter και «Blackout Tuesday»: Το λάθος που έκαναν οι χρήστες στα social media

Η -δίχως δεύτερη σκέψη- χρήση του hashtag #BlackLivesMatter σε κάθε ανάρτηση έχει ως αποτέλεσμα να «εξαφανιστούν» οι περισσότερες -αν όχι όλες- οι ειδήσεις για τα επεισόδια στις ΗΠΑ, τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ, τον «διάλογο» για τα δικαιώματα και την κοινωνική θέση των μαύρων όχι μόνο στην Αμερική αλλά και σε όλο τον κόσμο κ.λπ.

Ο Αμερικανός ράπερ Lil Nas X δεν θα μπορούσε να το θέσει καλύτερα, με ανάρτησή του στο Twitter: «Μόλις είδα ένα screenshot με όλα αυτά τα μαύρα post συνοδεία του hashtag #Black Lives Matter. Αυτό δεν μας βοηθά σε καμία περίπτωση. Αλήθεια, ποιος στο δι@ολο το σκέφτηκε;».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ