Αστυνομικό τμήμα γίνεται το πατρικό του Χίτλερ

Οι αρχές ελπίζουν ότι ο χώρος θα γίνει «ουδέτερος», προκειμένου να μην προσελκύει νεοναζιστές.

Έπειτα από δεκαετίες συζητήσεων σχετικά με το τι πρέπει να γίνει με το κτίριο στην πόλη Μπράουναου, στα σύνορα με τη Γερμανία, η κυβέρνηση της Βιέννης προχώρησε σε απαλλοτρίωση το 2017. Πριν από ένα χρόνο ανακοίνωσε ότι θα το μετατρέψει σε αστυνομικό τμήμα ώστε να «μην θυμίζει ποτέ πια τον Εθνικοσοσιαλισμό».

Την αναδιαμόρφωση του κτιρίου, η οποία θα στοιχίσει περίπου πέντε εκατομμύρια ευρώ, αναλαμβάνει γραφείο αρχιτεκτόνων από το αυστριακό ομόσπονδο κρατίδιο του Φόραλμπεργκ, οι οποίοι κέρδισαν τον σχετικό διαγωνισμό του υπουργείου Εσωτερικών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, στον οποίο συμμετείχαν συνολικά δώδεκα υποψήφιοι με τις προτάσεις τους και του οποίου τα αποτελέσματα ανακοινώθηκαν σήμερα στη Βιέννη.

unnamed.jpg


Το υπουργείο Εσωτερικών έχει την δικαιοδοσία επί του σπιτιού, έπειτα και από την χρονοβόρα διαδικασία απαλλοτρίωσής του από την Αυστρία, που οφειλόταν στις επανειλημμένες δικαστικές προσφυγές της πρώην ιδιοκτήτριας, η οποία αποδέχθηκε τελικά την αποζημίωσή της, ύψους 812.000 ευρώ.

«Η μελλοντική στέγαση εκεί, της περιφερειακής αστυνομικής διοίκησης και μίας αστυνομικής επιθεώρησης, αποτελεί την καταλληλότερη χρήση του κτιρίου», τόνισε κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του διαγωνισμού, ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Καρλ Νέχαμερ επισημαίνοντας πως, σε τελική ανάλυση, η Αστυνομία είναι ο φύλακας των θεμελιωδών δικαιωμάτων και των δικαιωμάτων ελευθερίας.

2020_06_03_96741_1591154040._large.jpg


Το κτίριο ενοικίαζε από το 1972 και μετά, το αυστριακό υπουργείο Εσωτερικών από την ιδιοκτήτριά του, και μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2011 είχε εγκατεστημένο εκεί ένα Εργαστήρι για Άτομα με Ειδικές Ανάγκες.

Το μηνιαίο μίσθωμα, για τα συνολικά 800 τετραγωνικά μέτρα του διώροφου κτιρίου, ανερχόταν σε 4.800 ευρώ που «μοιράζονταν» σε αναλογία 60% και 40%, αντίστοιχα, το υπουργείο και ο δήμος του Μπραουνάου.

Οι αρχιτέκτονες θα φροντίσουν έτσι ώστε να απομακρύνουν ότι προδίδει πως αυτό το κτίριο ήταν κάποτε το σπίτι του παιδιού που θα γινόταν ηγέτης του Τρίτου Ράιχ, θα προκαλούσε τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και θα εκτελούσε το Ολοκαύτωμα.


Με πληροφορίες από protothema.gr

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ