«Δεν παρανόμησε μόνο εκείνος που ανέβασε το βίντεο στο ίντερνετ αλλά και όσοι το αναδημοσίευσαν»

Η Επίτροπος Προσωπικών Δεδομένων, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, τοποθετείται στη CITY για το επίμαχο βίντεο, με τον γυμνό άντρα στη Λεμεσό, και εξηγεί γιατί παρανόμησαν όσοι αναδημοσίευσαν σχετικό υλικό στα social media.

Article featured image
Article featured image

Πέραν του προφανούς, του διασυρμού δηλαδή ενός ατόμου με ψυχικά νοσήματα (ή έστω που είναι ψυχικά ασταθής) στα social media, η κυκλοφορία βίντεο και φωτογραφιών του επίμαχου περιστατικού που σημειώθηκε χθες στη Λεμεσό περικλείει διάφορες άλλες σημαντικές πτυχές που όχι μόνο οφείλουμε να συζητήσουμε, αλλά επιβάλλεται και να αποτρέψουμε από το να συμβούν ξανά.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία περί προσωπικών δεδομένων, απαγορεύεται η δημοσίευση/έκθεση/προβολή προσωπικών στοιχείων οποιουδήποτε ατόμου χωρίς την έγκρισή του, εκτός και αν αυτό εξυπηρετεί το καλώς νοούμενο δημόσιο συμφέρον.

Εν ολίγοις κανείς δεν έχει το δικαίωμα να εκθέτει τον οποιονδήποτε στη δημόσια σφαίρα και δη στα social media, επειδή έτυχε να είναι παρών σε ένα παράξενο ή περίεργο περιστατικό.

Σύμφωνα με την Επίτροπο Προσωπικών Δεδομένων, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου, το περιστατικό που σημειώθηκε χθες στα «κυπριακά» social media, ήταν κατάφορη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο από τον χρήστη που ανήρτησε πρώτος το βίντεο όσο και από όλους όσοι έσπευσαν να το αναδημοσιεύσουν και αυτό γιατί ούτε στην πρώτη και προφανώς ούτε στη δεύτερη περίπτωση δεν δόθηκε άδεια για δημοσίευση του βίντεο, με τον χρήστη που το ανάρτησε να γελοιοποιεί και να χλευάζει το άτομο που πρωταγωνιστούσε στο βίντεο.



Όπως αναφέρει η Επίτροπος στη CITY, ήδη βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τον νέο Αρχηγό της Αστυνομίας και αυτή τη στιγμή διενεργείται έρευνα για τα πειθαρχικά παραπτώματα που προκύπτουν από την υπόθεση. Ακολούθως και βάσει των αποτελεσμάτων που θα προκύψουν θα κινηθούν διαδικασίες ποινικής, πλέον, έρευνας για όσους έχουν παρανομήσει.

«Με απασχολούν ιδιαίτερα τα όσα δημοσιεύονται στα social media το τελευταίο διάστημα. Παρατηρώ πως έχουμε ξεπεράσει προ πολλού το πλαίσιο της ελεύθερης έκφρασης. Έχουμε ξεπεράσει και το όριο της παραβίασης των προσωπικών δεδομένων και έχουμε πλέον φτάσει στο σημείο των ποινικών αδικημάτων και της κατάφορης παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημειώνει η κυρία Λοϊζίδου Νικολαΐδου

Είναι ένα ο κριτικός διάλογος και ο αντίλογος και άλλο ο εκφοβισμός, οι απειλές και η ρητορική μίσους, συνεχίζει η Επίτροπος, σημειώνοντας παράλληλα πως το συγκεκριμένο ζήτημα βρίσκεται πολύ ψηλά στην ατζέντα τόσο της ίδιας όσο και του νυν Αρχηγού Αστυνομίας.

Πόσο εύκολο είναι να εντοπιστούν όσοι αναδημοσιεύουν βίντεο και υλικό που παραβιάζουν προσωπικά δεδομένα τρίτου;

Δεν είναι καθόλου εύκολο, αλλά τεχνικά είναι δυνατόν, ξεκαθαρίζει η Επίτροπος, σημειώνοντας πως υπάρχει η τεχνογνωσία και η υποδομή για να ανακαλύπτουν όσους προχωρούν σε τέτοιες ενέργειες. Μάλιστα, ουκ ολίγες φορές, μετά από καταγγελία του γραφείου της Επιτρόπου, η Αστυνομία εντόπισε τέτοιες περιπτώσεις και διέγραψε το βίντεο από το διαδίκτυο.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ