Πώς πρέπει να αντιδράσουμε αν δούμε (ξανά) έναν γυμνό άνθρωπο στο δρόμο;

Το χθεσινό περιστατικό που σημειώθηκε στη Λεμεσό, με τον γυμνό άντρα, ανέδειξε ένα ζήτημα που ίσως ποτέ να μην είχαμε σκεφτεί προηγουμένως.

Πώς αντιδρούμε αν είμαστε μάρτυρες ενός τέτοιου περιστατικού; Τι κάνουμε; Ποιες διαδικασίες ακολουθούμε; Πλησιάζουμε το άτομο για βοήθεια ή απομακρυνόμαστε;

Τα πιο πάνω ερωτήματα θέσαμε στη Διευθύντρια των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας, Δρα. Άννα Παραδεισιώτη, η οποία ξεκαθάρισε πως την ευθύνη και την εξουσία για τέτοια περιστατικά την έχει αποκλειστικά Αστυνομία.Εάν γίνουμε μάρτυρες ενός τέτοιου περιστατικού με άτομο το οποίο έχει περίεργη, παράξενη ή αλλόκοτη συμπεριφορά, όπως αναφέρει η Δρ. Παραδεισιώτη, αυτό που πρέπει να πράξουμε είναι να ειδοποιήσουμε αμέσως την Αστυνομία, περιγράφοντας επακριβώς το περιστατικό, ενώ πρέπει να τονίσουμε το επείγον της υπόθεσης.

Όπως τονίζει η Δρ. Παραδεισιώτη, καμία άλλη υπηρεσία δεν έχει την εξουσία να συλλάβει κάποιον ή να τον μαζέψει από το δρόμο, πέραν της Αστυνομίας. «Ακόμη και τις Κοινωνικές Υπηρεσίες να καλέσει κάποιος, αυτές, με τη σειρά τους, θα καλέσουν την Αστυνομία.

Ποια στάση πρέπει να τηρήσουμε; Πλησιάζουμε για βοήθεια;

Σύμφωνα με την Δρα. Παραδεισιώτη, αυτό είναι ένα ρίσκο γιατί κανείς δεν γνωρίζει το πώς θα αντιδράσει κάποιος που μάλλον είναι ψυχικά ασταθής ή αναστατωμένος. «Είναι καλύτερο να κρατήσουμε τις αποστάσεις μας και να περιμένουμε μέχρι να επέμβει η Αστυνομία».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ