10 ντοκιμαντέρ στο Netflix, ό,τι πρέπει για θερινές προβολές στο μπαλκόνι

Ξέρουμε τι θα κάνεις φέτος το καλοκαίρι!

Article featured image
Article featured image

Οι νύχτες του καλοκαιριού χρειάζονται ελάχιστα πράγματα, για να θεωρηθούν επιτυχημένες. Μπαλκόνι, καλή παρέα, μπίρες και κάτι (ενδιαφέρον) να παίζει στην τηλεόραση (όσον αφορά στον καλό καιρό, χωρίς υπερβολική ζέστη και υγρασία, δυστυχώς θα πρέπει να επικαλεστούμε ανώτερες δυνάμεις, γι’ αυτό τον αφήνουμε απ’ έξω).

Για την ψυχαγωγία μας, ωστόσο, θα επικαλεστούμε (για ακόμη μια φορά) την ανώτερη δύναμη του Netflix, το οποίο μετά τις σειρές (που έκαναν ντόρο), έχει μπει πλέον δυναμικά και στο παιχνίδι με τα ντοκιμαντέρ. Εμείς ψάξαμε και βρήκαμε τα 10 αγαπημένα μας, τα οποία είναι ό,τι πρέπει για θερινές προβολές στο μπαλκόνι.


What happened, Miss Simone?


Η σκηνοθέτις Liz Garbus καταγράφει την ταραχώδη ζωή της ιέρειας της soul, Nina Simone, η οποία, πέραν από εξαιρετικά ταλαντούχα ερμηνεύτρια και πιανίστρια, υπήρξε ένθερμη ακτιβίστρια των πολιτικών δικαιωμάτων. Το ντοκιμαντέρ φέρνει για πρώτη φορά στο φως σπάνιο αρχειακό υλικό από εμφανίσεις της Simone, ακόμα και αποσπάσματα από το προσωπικό ημερολόγιό της.


13TH


Ή η τρομακτική αλήθεια για τις φυλακές στις ΗΠΑ. Το ντοκιμαντέρ ρίχνει μια διεισδυτική ματιά στο σωφρονιστικό σύστημα των ΗΠΑ, της χώρας που έχει το μεγαλύτερο ποσοστό φυλακισμένων σε ολόκληρο τον κόσμο. Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Ava DuVernay, δημιουργός του ντοκιμαντέρ, «το 13th αφηγείται μια ιστορία που οι Αμερικανοί, ακόμη και χωρίς να το αντιλαμβάνονται, βλέπουν κάθε μέρα στις ειδήσεις τους και είναι το αποτέλεσμα ζυμώσεων διάρκειας τουλάχιστον 150 ετών».


Formula 1: Drive to survive


Αν είσαι φαν του μηχανοκίνητου αθλητισμού, πρέπει οπωσδήποτε να το δεις. Το Netflix φέρνει στις οθόνες μας το ταχύτερο άθλημα στον κόσμο, δίνοντάς μας πρόσβαση σε όλα αυτά που συμβαίνουν πίσω από τη «σκηνή». Γεμάτο αδρεναλίνη, πάθος και επικές μάχες εντός και εκτός πίστας, είναι σίγουρα συναρπαστικό.


Shirkers


Στις αρχές των 90s η έφηβη Σάντι Ταν γύρισε την πρώτη ανεξάρτητη ταινία της Σιγκαπούρης, όμως, όλο το υλικό εξαφανίστηκε μαζί με τον αινιγματικό Αμερικανό μέντορά της, Τζορτζ. Δεκαετίες μετά, η Σάντι αναζητά τα ίχνη του, κινηματογραφώντας παράλληλα το ταξίδι της, εμπλουτισμένο με αφήγηση των παλιών φίλων της και με σκηνές από εκείνη την αγνοούμενη ταινία του 1992. Το ντοκιμαντέρ είναι μια σκληρή, αβέβαιη αυτοπροσωπογραφία, που ξεδιπλώνει τη γεμάτη φαντάσματα ιστορία της σχέσης μιας γυναίκας με το ίδιό της το παρελθόν. Εξαιρετικό!


The Keepers


Στις 7 Νοεμβρίου του 1969, η Cathy Cesnik, μια δασκάλα του Καθολικού Σχολείου της Βαλτιμόρης, εξαφανίστηκε. Το σώμα της βρέθηκε στις αρχές της επόμενης χρονιάς. Πέντε δεκαετίες αργότερα, δεκάδες ερωτήματα γύρω από τη ζωή και τον θάνατό της παραμένουν αναπάντητα: Ποιος σκότωσε την αδελφή Cathy; Γιατί την ήθελαν νεκρή; Αν γουστάρεις τέτοιου είδους ιστορίες, δεν το χάνεις με τίποτα.


The Disappearance of Madeleine McCann


Ένα ντοκιμαντέρ για την ‬πολύκροτη υπόθεση με το 3χρονο κορίτσι από τη Μεγάλη Βρετανία που σόκαρε ολόκληρο τον πλανήτη, προστέθηκε στη λίστα των true crime ντοκιμαντέρ του Netflix. Το ντοκιμαντέρ βασίζεται σε περισσότερες από 120 ώρες συνεντεύξεων και αρχειακού υλικού, με τους γονείς της Madeleine, Gerry και Kate McCann, ωστόσο να αρνούνται να μιλήσουν στους ανθρώπους της παραγωγής.


Period. End of Sentence


Το βραβευμένο με Όσκαρ ντοκιμαντέρ της ιρανικής καταγωγής σκηνοθέτιδος, Rayka Zehtabchi, διηγείται την ιστορία μιας μικρής ομάδας γυναικών στο Χαπούρ της Ινδίας, που ξεκινούν μια ειρηνική επανάσταση, βάζοντας σε λειτουργία ένα μηχάνημα παραγωγής σερβιετών. Έτσι συμβάλλουν στην καταπολέμηση του σκληρού στίγματος της εμμήνου ρύσης, σε μια χώρα που οι γυναίκες θεωρούνται «βρόμικες» στη διάρκεια της περιόδου τους και πέφτουν θύματα κοινωνικών διακρίσεων. Αξίζει, σίγουρα.


Hip-Hop Evolution


Το ντοκιμαντέρ βρίσκεται ήδη στην τέταρτή του σεζόν και ουσιαστικά παρακολουθεί την εξέλιξη της χιπ χοπ μουσικής από τη δεκαετία του ‘70, μέσα από συνεντεύξεις με σημαντικούς εκπροσώπους του είδους που συνέβαλαν στη διαμόρφωσή του.


The Pharmacist


Μετά τον τραγικό θάνατο του 22χρονου γιου του κατά τη διάρκεια μιας αγοραπωλησίας κρακ, ο πατέρας του και φαρμακοποιός από τη Λουιζιάνα, Dan Scneider, αποφασίζει να εξερευνήσει γιατί τόσοι πολλοί νέοι άνθρωποι απευθύνονταν στο φαρμακείο του με συνταγές για οπιοειδή. Έτοιμος να φτάσει στα άκρα, ο Schneider όχι μόνο εξιχνιάζει τη δολοφονία του γιου του που η αστυνομία είχε παρατήσει στα αζήτητα, αλλά αποκαλύπτει την αχαλίνωτη διαφθορά και τους ενόχους πίσω από τον εθισμό στα οπιοειδή.


Chasing Coral


Το εν λόγω ντοκιμαντέρ «καταδύεται» στον βυθό, φέρνοντάς μας πρόσωπο με πρόσωπο με τη μαγεία των κοραλλιογενών υφάλων, που κινδυνεύουν, όμως, με αφανισμό. Αν είσαι λάτρης των ντοκιμαντέρ για τη φύση, βάλ’ το στη λίστα σου.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ