«Μην ανησυχείτε, θα προστατεύσουμε την πολιτιστική κληρονομιά της Αγίας Σοφίας»

Η δήλωση Ερντογάν σε σχέση με τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο, το 1934.

«Επαναφέροντάς την στις ρίζες της, η Τουρκία θα προστατεύσει την πολιτιστική κληρονομιά της Αγίας Σοφίας, όπως έκαναν οι πρόγονοί μας», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ χαρακτήρισε λάθος τη μετατροπή της σε μουσείο, το 1934.

Ο Τούρκος πρόεδρος, σε δηλώσεις μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, υποστήριξε ότι «ήταν λανθασμένη η απόφαση όταν μετατρέψαμε την Αγία Σοφία σε μουσείο (το 1934) και τη μετατρέπουμε ξανά σε τζαμί».

«Θα ήθελα να τονίσω ξανά ότι η Αγία Σοφία δεν μετατράπηκε από εκκλησία σε τζαμί, αλλά από μουσείο σε τζαμί. Κανείς δεν πρέπει να ανησυχεί, θα προστατεύσουμε την πολιτιστική κληρονομιά της Αγίας Σοφίας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος, παρά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει αυτή η κίνηση της Άγκυρας.

Τη Δευτέρα, το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ κάλεσε την Τουρκία να επανεξετάσει και να ανακαλέσει άμεσα τη σχετική απόφαση.

Ακόμη, στις δηλώσεις του ο Ερντογάν ανέφερε ότι οι χώροι λατρείας στην Τουρκία για τους μη μουσουλμάνους είναι τέσσερις ή πέντε φορές περισσότεροι από τους αντίστοιχους χώρους για τους μουσουλμάνους στην Ευρώπη. «Κατά μέσο όρο υπάρχει ένας χώρος λατρείας για κάθε 460 μη μουσουλμάνους, ενώ στην Ευρώπη υπάρχει ένας χώρος λατρείας για κάθε 2.000 μουσουλμάνους», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Νωρίτερα την Τρίτη η τουρκική Αρχή Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) ανακοίνωσε πως η Αγία Σοφία θα παραμείνει ανοικτή στους επισκέπτες εκτός από τις ώρες της μουσουλμανικής προσευχής, στη διάρκεια της οποίας οι χριστιανικές αγιογραφίες θα πρέπει να καλύπτονται. Οι χριστιανικές αναπαραστάσεις του ναού «δεν αποτελούν εμπόδιο στη διεξαγωγή των προσευχών», υπογράμμισε η τουρκική αρχή.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ