Τι συνέβη με την (πολύ δημοφιλή) pop star Dua Lipa;

Η ανάρτηση για τη «Μεγάλη Αλβανία», το κύμα οργής, η απάντηση από την Καίτη Γαρμπή και το πισωγύρισμα.

Article featured image
Article featured image


Η Dua Lipa, Βρετανίδα ποπ σταρ και παιδί μεταναστών από το Κόσοβο, κατηγορήθηκε πως τροφοδοτεί τον εθνικισμό μετά από μια ανάρτηση στην οποία δείχνει τον χάρτη της Μεγάλης Αλβανίας.

Η γνωστή τραγουδίστρια, που συνήθως κάνει πρωτοσέλιδα για τις ποπ επιτυχίες της, βρέθηκε πρόσφατα στο επίκεντρο οργισμένων αντιδράσεων - αυτή τη φορά για τις εθνικιστικές απόψεις της.

Σε μήνυμά της στο Twitter, την Κυριακή, η Dua Lipa υπερασπίστηκε την καταγωγή της ως «γηγενής και όχι ως μετανάστρια», δημοσιεύοντας έναν χάρτη της Αλβανίας που δείχνει ότι κατέχει τμήματα της Ελλάδας, της Βόρειας Μακεδονίας, του Μαυροβουνίου, της Σερβίας και της αποσχισμένης επαρχίας του Κοσσυφοπεδίου.

«Αυτόχθων, επίθετο (του κατοίκου ενός τόπου) ιθαγενής και όχι απόγονος μεταναστών ή αποίκων», σχολίασε η τραγουδίστρια.

Πρόκειται για το ίδιο πανό που είχε πυροδοτήσει αναταραχές το 2014, όταν ένα drone πέταξε με αυτό σε έναν αγώνα ποδοσφαίρου μεταξύ Σερβίας και Αλβανίας στο Βελιγράδι.

Όπως ήταν φυσικό, οι χρήστες παρατήρησαν πως ο χάρτης προβάλλει την εθνικιστική ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας», που προωθεί την ενοποίηση όλων των βαλκανικών εδαφών με σημαντικό αλβανικό πληθυσμό, με αποτέλεσμα η εικόνα να γίνει πολύ γρήγορα αντικείμενο χιλιάδων σχολίων με πολλούς να την κατηγορούν ότι «δείχνει συμπάθεια απέναντι στον φασισμό», καθώς η μόνη φορά που υπήρχε η διευρυμένη Αλβανία ήταν ως υποτελές κράτος κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι περισσότεροι φαν της δήλωσαν έκπληκτοι που η Dua Lipa έφτασε στο σημείο να χαρακτηριστεί «φασίστρια», με κάποιους να προωθούν μέχρι και το hashtag #cancelDuaLipa, ενώ άλλοι υπερασπίστηκαν την τραγουδίστρια, λέγοντας ότι το μήνυμά της παρερμηνεύτηκε.

Η αντίδραση της Καίτης Γαρμπή

Η ανάρτηση της Dua Lipa προκάλεσε την αντίδραση και της Καίτης Γαρμπή, που μέσα από τον λογαριασμό της στο Twitter, σχολίασε: «Αν-ι-στό-ρη-το, επίθετο. Αυτό που δεν είναι συνεπές με την ιστορία ή με την ιστορική ανάλυση».


Εξηγήσεις, μετά το σάλο

Μετά τον πανικό που προκάλεσε, η pop star θέλησε να δώσει εξηγήσεις μέσα από μία ανάρτησή της στο Twitter, γράφοντας: «Λυπάμαι και θυμώνω που η ανάρτησή μου παρερμηνεύτηκε σκόπιμα από ορισμένες ομάδες και άτομα που προωθούν τον εθνικιστικό αυτονομισμό, κάτι που απορρίπτω εντελώς. Κάθε φορά που δημοσιεύω κάτι για το Κοσσυφοπέδιο, η ροή στο προφίλ μου... τρελαίνεται, ακόμα κι αν πρόκειται για κάτι χαρούμενο, όπως το φαγητό ή η μουσική και αντιμετωπίζω έντονη αντίσταση στην ιδέα ενός αυθεντικού πολιτισμού του Κοσόβου. Όλοι αξίζουμε να είμαστε περήφανοι για την εθνικότητά μας. Θέλω απλώς να εκπροσωπηθεί η χώρα μου σε έναν χάρτη και να μπορώ να μιλάω με υπερηφάνεια και χαρά για τις αλβανικές ρίζες μου και τη μητέρα μου χώρα. Ενθαρρύνω όλους να αγκαλιάσουν την κληρονομιά τους και να ακούσουν και να μάθουν ο ένας από τον άλλο. Ειρήνη, αγάπη και σεβασμός σε όλους», έγραψε χαρακτηριστικά.



Με πληροφορίες από LIFO/iefimerida

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ