Τι αλλάζει από τις 12 Ιουλίου για συναθροίσεις, γάμους, συναυλίες, φεστιβάλ, πανηγύρια κλπ

Τι αναφέρει το νέο διάταγμα του υπουργείου Υγείας.

Article featured image
Article featured image

Υπό το φως των πολύ καλών επιδημιολογικών δεικτών που καταγράφονται στην Κύπρο τις τελευταίες εβδομάδες και λαμβάνοντας υπόψη τις εκτιμήσεις για την εξέλιξη του ιού SARS-CoV-2 στη χώρα μας, αποφασίστηκε όπως από τις 12 Ιουλίου 2020 ισχύσουν τα ακόλουθα:

Μέγιστος αριθμός ατόμων σε κοινωνικές συναθροίσεις σε οικίες και/ή δημόσιους χώρους:

Ο μέγιστος αριθμός προσώπων που επιτρέπεται να παρευρίσκονται σε κοινωνικές συναθροίσεις σε οικίες και/ή δημόσιους χώρους (φυσική παρουσία στο ίδιο υποστατικό/εγκατάσταση ανεξαρτήτως εσωτερικού ή εξωτερικού χώρου), αυξάνεται από 150 σε 250 άτομα για εξωτερικούς χώρους και από 75 σε 100 άτομα για εσωτερικούς χώρους.

Διευκρινίζεται ότι δεν επιτρέπεται η ταυτόχρονη μαζική συνάθροιση και στον εσωτερικό και στον εξωτερικό χώρο.

Στην περίπτωση που οι κοινωνικές συναθροίσεις πραγματοποιούνται σε οικίες, στον μέγιστο αριθμό περιλαμβάνονται και οι μόνιμα διαμένοντες.

Νοείται ότι σε κάθε περίπτωση τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

photo-1519671482749-fd09be7ccebf.jpg

Μέγιστος αριθμός ατόμων για εξυπηρέτηση σε χώρους εστίασης:

Ο μέγιστος αριθμός προσώπων που επιτρέπεται να εξυπηρετούνται σε χώρους εστίασης, αυξάνεται σε 250 άτομα για εξωτερικούς χώρους. Σε ό,τι δε αφορά τους εσωτερικούς χώρους, ο μέγιστος αριθμός ατόμων παραμένει στα 100 πρόσωπα.

Εξακολουθεί σε κάθε περίπτωση να ισχύει το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. για εσωτερικούς χώρους και 2 τ.μ. για εξωτερικούς χώρους ανά άτομο, ανεξάρτητα από τα τετραγωνικά μέτρα κάθε υποστατικού. Για παράδειγμα, εάν ένα υποστατικό διαθέτει 600 τ.μ. σε εξωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 2 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 300 άτομα, με τη νέα απόφαση, ο αριθμός των πελατών δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 250. Εάν ένα υποστατικό διαθέτει 450 τ.μ. σε εσωτερικό χώρο και με βάση το μέτρο για τήρηση απόστασης 3 τ.μ. ανά άτομο, θα μπορούσε να εξυπηρετήσει μέχρι 150 άτομα, ο αριθμός των ατόμων που μπορούν να συναθροίζονται δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100.

Η πιο πάνω ρύθμιση ισχύει μόνο για τις πιο κάτω κατηγορίες χώρων εστίασης που προβλέπονται στο Διάταγμα του Υπουργού Υγείας, ημερομηνίας 5 Ιουνίου 2020:

Εστιατόρια

Ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα

Ταβέρνες

Καφετέριες

Πιτσαρίες

Μπυραρίες, σνακ-μπαρ και μπαρ

Καφενεία

Κυλικεία ή/και χώρους εστίασης σχολείων, αθλητικών ομίλων, πολιτιστικών ομίλων, σωματείων, συλλόγων, κτλ.

Η εξυπηρέτηση του κοινού γίνεται αποκλειστικά και μόνο σε τραπεζοκαθίσματα. Εάν στις πιο πάνω επιχειρήσεις λειτουργούν μπαρ, απαγορεύεται η απευθείας εξυπηρέτηση των πολιτών σε αυτά και η χρησιμοποιούνται μόνο για την προπαρασκευή φαγητών και ποτών από το προσωπικό του υποστατικού.

photo-1515962187632-cc5c908fd2ca.jpg

Διοργάνωση γάμων και βαφτίσεων:

Στη βάση των θετικών επιδημιολογικών δεδομένων που επικρατούν στην Κύπρο, για σκοπούς προγραμματισμού των ενδιαφερόμενων, αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

Από τις 22 Αυγούστου μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου, ο μέγιστος αριθμός ατόμων (φυσική παρουσία σε δείπνο) που μπορούν να παρευρεθούν σε γάμους ή βαφτίσεις, ορίστηκε στα 350 άτομα.

Διευκρινίζεται ότι περισσότερες λεπτομέρειες για τον τρόπο που θα διενεργείται ο χαιρετισμός και επεξηγήσεις για τα μέτρα που πρέπει να τηρούνται, θα καθοριστούν στο σχετικό Πρωτόκολλο που θα εκδοθεί το επόμενο διάστημα.


photo-1470229722913-7c0e2dbbafd3.jpg


Διοργάνωση συναυλιών, φεστιβάλ, πανηγυριών:

Σύμφωνα με τις συστάσεις που εκδίδουν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και το ECDC, εκδηλώσεις, όπως είναι οι συναυλίες, τα φεστιβάλ, τα πανηγύρια, κτλ, ενέχουν αυξημένο κίνδυνο για τη διασπορά του ιού και η απόφαση για άρση των περιορισμών σε αυτόν τον τομέα πρέπει να ληφθεί με πολύ μεγάλη προσοχή, ώστε να αποφευχθεί η επιδείνωση.

Ξεκαθαρίζεται ότι, ενώ είχε εξαγγελθεί ότι η διοργάνωση συναυλιών, φεστιβάλ, πανηγυριών, κτλ, θα εξεταστεί μετά την 1η Σεπτεμβρίου, δεν έχει ληφθεί καμία οριστική απόφαση ως προς το πότε θα επιτραπεί η διενέργεια τέτοιων εκδηλώσεων. Σε αυτό το πλαίσιο, προτρέπονται οι επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της διοργάνωσης συναυλιών/φεστιβάλ/πανηγυριών να μην προβαίνουν σε προγραμματισμό εκδηλώσεων μετά την 1η Σεπτεμβρίου, εν αναμονή της τελικής απόφασης που θα ληφθεί από την Κυβέρνηση, στη βάση των κατευθυντήριων οδηγιών που ζητήθηκαν από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το ECDC.

Υπενθυμίζεται ότι στο παρόν στάδιο η διοργάνωση και η διεξαγωγή συναυλιών επιτρέπεται ΜΟΝΟ σε υπαίθρια αμφιθέατρα και όχι σε οποιονδήποτε άλλο υπαίθριο χώρο (π.χ. γήπεδα), και νοουμένου ότι τηρούνται αυστηρά οι οδηγίες που προβλέπονται στο Πρωτόκολλο για τη λειτουργία υπαίθριων αμφιθεάτρων.

Καταληκτικά, όλες οι πιο πάνω διαφοροποιήσεις αποτελούν συνέχεια της καλής επιδημιολογικής εικόνας που επικρατεί στη χώρα μας. Ωστόσο, λόγω της ρευστής κατάστασης που επικρατεί σε παγκόσμιο επίπεδο και δεδομένων των εκτιμήσεων της επιστημονικής κοινότητας για πιθανή έξαρση της πανδημίας, οφείλουμε όλοι να παραμείνουμε σε εγρήγορση και να τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα ατομικής υγιεινής και κοινωνικής αποστασιοποίησης.

Τα δεδομένα, όπως διαμορφώνονται, εξετάζονται συνεχώς και αναπροσαρμόζονται εάν και εφόσον παρουσιαστεί ανάγκη.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ