Πόσο έτοιμα (και προετοιμασμένα) είναι τα κυπριακά σχολεία για τη νέα χρονιά;

Σχολιάζει ο Υπουργός Παιδείας.

Article featured image
Article featured image

Φωτογραφία: Κάτια ΣάββαΣτο κατά πόσο τα σχολεία μας είναι έτοιμα και κατάλληλα προετοιμασμένα να υποδεχτούν και πάλι τους μαθητές, με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, κλήθηκε να απαντήσει ο Υπουργός Παιδείας, ειδικά μετά και τα νέα αρνητικά δεδομένα που προέκυψαν σε σχέση με τη μετάδοση του ιού, Covid-19.

Βάσει των όσων δήλωσε ο Πρόδρομος Προδρόμου, μέχρι στιγμής, ο προγραμματισμός του υπουργείου γίνεται στη βάση της κανονικής λειτουργίας των σχολείων για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Τόνισε, ωστόσο, πως το Υπουργείο είναι έτοιμο από κάθε άποψη, να λειτουργήσει και με περιοριστικά μέτρα αν οι συνθήκες της πορείας του κορωνοϊού το επιβάλουν.

Μιλώντας κατά τη διάρκεια Διάσκεψης για το κτηριολογικό πρόγραμμα στα δημόσια σχολεία και ερωτηθείς για το θέμα της πανδημίας, ο κ. Προδρόμου είπε πως ήδη βρίσκεται σε συνεννόηση με το Υπουργείο Υγείας και πως αν τα σχολεία άνοιγαν την ερχόμενη Δευτέρα, θα λειτουργούσαν στη βάση υγειονομικών πρωτοκόλλων. «Επομένως, είμαστε σε συνεννόηση για να αναπροσαρμόσουμε τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Εκείνα τα οποία είχαν εκπονηθεί για την επαναλειτουργία των σχολείων τον Μάιο, ανταποκρίνονταν σε συγκεκριμένες συνθήκες οι οποίες σε κάποιο βαθμό έχουν αλλάξει προς το ευνοϊκότερο», είπε ο κ. Προδρόμου, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Σεπτέμβριο.

Πρόσθεσε πως η βασική μελέτη γίνεται στη βάση της κανονικής λειτουργίας των σχολείων, την οποία όμως κανένας δεν μπορεί να προεξοφλήσει. «Λαμβάνουμε υπόψη το ενδεχόμενο να υπάρχει ανάγκη λήψης περιοριστικών μέτρων. Με την εμπειρία που είχαμε στην προηγούμενη σχολική χρονιά μπορούμε να προβλέψουμε όλες τις περιπτώσεις», είπε.

Ο κ. Προδρόμου είπε πως ευχή όλων είναι να επικρατήσουν ομαλές συνθήκες, αλλά και ευθύνη όλων είναι να συνεχίσουν άπαντες να ανταποκρίνονται στις προφυλάξεις που χρειάζονται ευρύτερα στην κοινωνία. Οι υγειονομικές συνθήκες, συνέχισε, αφορούν ολόκληρη την κοινωνία και δεν εξαρτώνται πρωτίστως από τα σχολεία, σημειώνοντας πως στα σχολεία είχαν τηρηθεί σχολαστικά τα υγειονομικά μέτρα με ευθύνη των διευθύνσεων, των εκπαιδευτικών και των παιδιών και δεν υπήρξε επιδείνωση.

«Το Υπουργείο Παιδείας ενώνει τη φωνή του με το Υπουργείο Υγείας και τους άλλους αρμοδίους για να επισημάνουμε ότι αυτές τις τελευταίες εβδομάδες, πριν την έναρξη της σχολικής χρονιάς, χρειάζεται να δείξουμε την ίδια επιμέλεια και να έχουμε σωστή συμπεριφορά για να αποφύγουμε τη διασπορά του ιού στην κοινότητα», είπε.

Με πληροφορίες από ΚΥΠΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ