Μια νέα εφαρμογή αναγνωρίζει φίδια και αράχνες

Κάτι σαν το shazam, δηλαδή, ό,τι πρέπει για τους καλοκαιρινούς μήνες!

Κείμενο: Gavin Butler/VICEΥπάρχουν τουλάχιστον 170 είδη φιδιών και 2.000 είδη αράχνης στην Αυστραλία. Κάποια εκ των οποίων είναι θανατηφόρα. Περίπου το 90% αποτελούν σοβαρή απειλή για τον άνθρωπο. Ωστόσο, υπάρχουν άλλα –ανάμεσά τους 12 είδη φιδιών και δυο είδη αράχνης που έχουν το απαιτούμενο δηλητήριο για να σκοτώσουν κάποιον. Έτσι είναι χρήσιμο να γνωρίζεις ποια είναι αυτά.


Η Εθνική Υπηρεσία Επιστήμης της Αυστραλίας (CSIRO) σε συνεργασία με δυο καινοτόμους επιχειρηματίες έχουν δημιουργήσει την Critterpedia: Ένα τύπου Shazam για αράχνες και φίδια που βοηθάει τους χρήστες να αναγνωρίσουν τα είδη με μια απλή φωτογραφία.


Ο χρήστης θα μπορεί να ανεβάσει την εικόνα ενός είδους στην εφαρμογή, η οποία στη συνέχεια θα χρησιμοποιεί έναν αλγόριθμο μηχανικής μάθησης τεχνητής νοημοσύνης για να αναγνωρίσει, να παρέχει πληροφορίες για την οικογένεια, το γένος ή το είδος καθώς και το επίπεδο απειλής. Η πλατφόρμα τεχνητής νοημοσύνης της Critterpedia αναλύει όχι μόνο τις εικόνες διαφορετικών ειδών, αλλά και πληροφορίες όπως τοποθεσία μέσω GPS.


Ουσιαστικά, οι επιστήμονες με αυτό τον τρόπο θέλουν να παρέχουν καλύτερη ενημέρωση για τα διαφορετικά είδη άγριας ζωής, ώστε να σώσουν δυνητικά ζωές ανθρώπων αλλά και ζώων.


Ο Dr Matt Adcock, επικεφαλής του project και ερευνητής στο Data61 της CSIRO, εξηγεί: «Οι οπτικές διαφορές ανάμεσα στα δύο είδη μερικές φορές είναι μικρές, έτσι χρειάζονται πολλά δεδομένα για την αναγνώριση. Ξεκινήσαμε με ένα τεράστιο σύνολο εικόνων από ειδικούς στη ζωολογία που συνεργάστηκαν με την Critterpedia και αναπτύξαμε μια σειρά εργαλείων για να γίνεται ημιαυτόματα η επισήμανση αυτών των εικόνων, η επιβεβαίωση των πληροφοριών και η διασταύρωση με άλλες πηγές δεδομένων».


Οι χρήστες που υποβάλουν δικές τους φωτογραφίες θα εκπαιδεύσουν επιπλέον το σύστημα μηχανικής μάθησης και θα γίνει πιο στιβαρό και ακριβές καθώς θα έχει περισσότερες μεταβλητές.

Ο Nic Scarce που με τον συνεργάτη του Murray σκέφτηκε την ιδέα της εφαρμογής δηλώνει: «Σκοπός είναι οι εικόνες των χρηστών να μπουν (με τη συναίνεσή τους) σε σύνολα δεδομένων όλων των ζώων και να επεκτείνουμε την εκπαίδευση τεχνητής νοημοσύνης με την ομάδα για να συμπεριλάβουμε τελικά πολλά περισσότερα είδη».


Ο Nic Scarce και ο Murray σκέφτηκαν την ιδέα της εφαρμογής μετά την επίσκεψη Βρετανών συγγενών στην Αυστραλία. Οι δύο επιστήμονες, συνειδητοποίησαν ότι υπήρχε έλλειψη άμεσων πληροφοριών ώστε να μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει γρήγορα και ολοκληρωμένα ορισμένα είδη.


Ο Murray περιμένει το πρόγραμμα να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καλλιέργεια της επίγνωσης, της περιέργειας και του ενδιαφέροντος για κάποια από τα πιο κακολογημένα ζώα της Αυστραλίας. «Η επιμόρφωση σχετικά με την άγρια ζωή με διασκεδαστικό και διαδραστικό τρόπο, με εστίαση ιδίως στους δηλητηριώδεις φίλους μας και στους λόγους που οι άνθρωποι έχουν τόσους φόβους, είναι το κλειδί για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας που μπορεί να κάνει τη διαφορά στις ζωές των ανθρώπων», είπε. «Η Critterpedia μπορεί να δημιουργήσει έναν κόσμο όπου άνθρωποι όλων των ηλικιών, υποβάθρων και κοινωνικής θέσης μπορούν να εκτιμήσουν και να σεβαστούν το περιβάλλον, όπου εμείς και τα ζώα μπορούμε να συνυπάρχουμε ειρηνικά».


Το πρόγραμμα δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ